Az okostotthon elképzelés egyre inkább valósággá válik

Ahol a Facebook enged be minket

Czipperer Dia, 2014. november 14. 14:21

A jövőben nemcsak a technológia alakul át, hanem vele együtt életünk is. Már otthonunk sem lesz a régi, hiszen a fejlődés mindennapjainkra is hatással van. Az okosotthon nem csak egy vágyott világ, már a küszöbön vagyunk, hamarosan pedig az ajtó is megnyílik.

Ahogy az a Piac és Profit Okos üzlet konferenciáján is elhangzott, nem kell már sokat várni arra, hogy otthonuk, vagyis a benne található eszközök is intelligenssé váljanak. Már most is számos okoseszközzel vagyunk körülvévée, innen már csak egy lépés az intelligens okos koncepciója.

 

A Corning videója is jól mutatja, milyen lehet a jövő, amely nem is tűnik olyan távolinak, látva a jelenlegi technológiai fejlesztéseket.

 

 

 

Az ablakszigető.hu oldal is éppen ezt a témát fejtegeti. A nagy óriáscégek megállíthatatlannak tűnnek, és a fejlesztések szépen lassan mindennapi életvitelünkbe is beszivárognak. Gondoljunk csak arra, hogy a keresőóriás Google felvásárolta a Nest Labot, az okosotthonokkal foglalkozó vállalatot, amely jelentős hatással lehet a vállalat fejlesztési irányaira.

 

Nos, ma már ott tartunk, hogy Mercedes-Benz autói már képesek kommunikálni a Nest Lab okos otthonainak berendezéseivel, és vannak már olyan karkötők is, melyek megbecsülik, viselője mikor ébred fel, és ennek alapján értesíti a ház több berendezését.

 

Ha pedig személyi asszisztense van valakinek szüksége, már most sem kell aggódnia. Az Amzonon már kapható az Alexa névre hallgató eszköz, amely tájékoztat a legfrissebb  hírekről, forgalmi dugókról, segít eldönteni, milyen ruhát vegyünk fel, vagy elmondja, milyen időre számíthatunk. Bármit kérdezhetünk tőle.

 

Ismertebb vizekre evezve a Samsung sem maradt ki a sorból, hiszen már ők is megalkották a maguk okos applikációját, mellyel a szintén Samsung gyártmányú háztartási eszközök vezérelhetők távolról.
 

 

A Facebook a zár

 

Egészen elképesztőnek tűnő ötletek is szárnyra kaptak már, többek között egy amerikai cég egy nem mindennapi zárrendszert fejlesztett ki. Maga a berendezés kommunikál az okostelefonnal, és a készülék tulajdonosa döntheti el, ki előtt nyíljon ki az ajtó. A Facebookon lehet meghívót küldeni egy vendégnek, a többiek viszont nem tudnak bejutni.

 

Ez még csak a kezdet

 

Már a Corning videójából is feltűnik, hogy nem csupán az eszközök alakulnak át, hanem maga az épület is. A falak és a nyílászárók is egészen más szerepel töltenek majd be. A lámpa mint olyan, már nem létezik, helyette maga a fal vagy a plafon lesz a fényforrás, vagy például az ablak használható kivetítőként a beépített napelemeknek köszönhetően. 

 

Kép: dvice.com

 

Prim.hu - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Itt a Java legújabb verziója!

Az Oracle bejelentette a Java 20 elérhetőségét. A világ első számú programozási nyelvének és fejlesztési platformjának legújabb verziója több ezer teljesítménybeli, stabilitási és biztonsági előrelépést kínál, köztük a platformra vonatkozókat, amelyek segítik a fejlesztőket a termelékenység javításában, valamint az innováció és a növekedés támogatásában. 

2023. március 22. 12:45

Neumann János hiánypótló életrajzi kötetét adja ki a Neumann Társaság

Neumann János a globális kihívások és az éghajlat változásával kapcsolatban évtizedekkel ezelőtt leírt gondolatai 2023-ban aktuálisabbak, mint valaha: ezért a Neumann Társaság a számítógépek működési elveit kidolgozó tudós életútját új megközelítésből feldolgozó életrajzi kötetet jelentet meg a Neumann 120 emlékév tiszteletére.

2023. március 14. 15:50

Órákon belül választ ad a bőrbetegek problémájára egy magyar fejlesztés

Átfogó tesztidőszak után élesben is elindult a bőrgyógyászat Shazamjaként is emlegetett mesterséges intelligencia alapú technológia, amellyel a saját otthonunkból diagnosztizálhatóvá válnak a bőrbetegségek. Az AIP Derm világújdonságnak számít, és digitális forradalmat indíthat el a hazai egészségügyben. A fejlesztés látványosan emeli a szolgáltatás színvonalát és egyszerűsíti a páciensek életét, egy orvos pedig akár 40 esetet is el tud látni egy óra alatt, ezzel nagyságrendeket emelve a hatékonyságon. Az Európai Unió első nyilvános digitális kórházaként aposztrofált technológia előnyeiből a magyarok profitálhatnak először, de még idén nemzetközileg is elérhetővé válik.

2023. március 4. 15:13

1 éves születésnapját ünnepli a Yettel

2022. március 1-jén három országban – Magyarországon, Bulgáriában és Szerbiában – egyszerre indult a Yettel márka, amely hazánkban a márkaismertséget tekintve már 2022 szeptemberére elérte elődjének szintjét*. A mobilhálózat az első egy év alatt több mint 370 millió gigabájt adatforgalmat szolgált ki, az ügyfelek pedig közel hatmilliárd perc hanghívást indítottak és több mint egymilliárd SMS-t küldtek. A szolgáltató – összhangban a változó ügyféligényekkel – március 2-tól új számlás tarifákat vezet be.

2023. március 1. 12:39

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az Alzánál egyszerűbb lett az áruvisszaküldés és a reklamáció

2023. március 21. 09:59

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08

DEUTSCHE TELEKOM innovációk az idei Mobil Világkiállításon

2023. február 28. 12:48