Oroszországban a zenei és irodalmi művek illegális internetes közzététele is tilos lesz

MTI Sajtóadatbank, 2014. november 15. 08:54

Az orosz törvényhozás pénteken olyan törvénymódosítást fogadott el, amely kiterjeszti a filmekre már érvényben lévő tiltást a zenei alkotásoknak, szerzeményeknek, a könyvek tartalmának és a számítógépes programoknak az illegális közzétételére az interneten.

A duma pénteki ülésén megszavazott rendelkezés 2015. május elsején lép hatályba. A képviselők ezt azzal magyarázták, hogy időt adtak a világháló oroszországi szereplőinek, a különböző internetes oldalak működtetőinek a törvények betartására.
 

Oroszországban tavaly augusztus óta van érvényben az úgynevezett kalózkodás elleni törvény, amely a mozi- és televíziós filmeknek, videofelvételeknek az interneten való engedély nélküli közzétételét tiltja meg. A mostani törvénymódosítás továbbra sem terjed ki a fényképek internetes megjelenítésére Oroszországban.
 

A módosított jogszabály ugyanakkor lehetőséget ad a zenei és irodalmi művek szerzői jogaival rendelkezőknek, hogy a bírósági eljárás vége előtt rendezzék vitáikat az internetes kalózcégekkel. A törvény arról is rendelkezik, hogy úgynevezett örök feketelistát hozzanak létre: erre azok az internetes oldalak kerülnek fel, amelyeknek a működtetői rendszeresen megsértik a szabályokat. Ezeket a weboldalakat végleg be lehet tiltani, amennyiben legalább két bírósági ítélet is születik velük szemben a szerzői jog tulajdonosának panaszára.
 

Leonyid Agronov, az úgynevezett orosz Nemzeti Zeneipari Szövetség vezérigazgatója örömmel fogadta a duma döntését, amelyre a nyár óta kellett várni. Azt reméli, hogy másfél év alatt vagy el fognak tűnni az internetről a legnagyobb kalózoldalak, amelyek törvénytelenül teszik közzé a zenei műveket, vagy pedig jogi keretek között folytatják majd tevékenységüket.
 

Agronov közlése szerint Oroszországban mintegy 20 nagy zenei kalózoldal működik, amely ennek a törvényellenes tevékenységnek a 90 százalékát fedi le. Különböző közösségi oldalakról és úgynevezett torrent és más illegális letöltést felkínáló oldalakról van szó. Ezek többsége az orosz szakember szerint a jövőben a reklámbevételekből fennmaradhat, és így továbbra is ingyenesen kínálhatja a zenei anyagokat az internetes lehetőségeket igénybe vevőknek.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05