Irán tartalmat szűr teljes betiltás helyett

MTI Sajtóadatbank, 2014. november 16. 10:29

Fél éven belül elkészül Iránban az az internetes tartalomszűrő program, amelyet az egyes közösségi oldalak teljes betiltása helyett akar alkalmazni a teheráni kormány a jövőben - jelentette be pénteken Mahmúd Vaezi távközlési miniszter.

"Az intelligens szűrőprogram első fázisa egy hónapon belül lesz kész. A második fázis három hónapon belül, a harmadik pedig fél éven belül" - idézte a minisztert az Isna iráni hírügynökség.

Irán közel két éve kezdett hozzá az internetes tartalmak szelektív megjelenítését és a közösségi oldalak ellenőrzését lehetővé tévő program fejlesztéséhez. A hatóságok a 2009-es, Mahmúd Ahmadinezsád akkori elnök újraválasztását hozó választás jogszerűségét vitató nagy tüntetések óta gyakran akadályozzák a közösségi oldalakhoz - így például a Twitterhez és a Facebookhoz - való hozzáférést. Ahmadinezsád ellenzéke gyakran használta ezeket az oldalakat a követői mozgósítására.

Blokkolnak azonban Iránban nem eléggé iszlám szellemiségűnek vagy a rendszerrel szemben előítéletesnek tartott honlapokat is.

A 2013-ban hatalomra került, elődjénél mérsékeltebb Haszan Róháni elnök az internetes cenzúra enyhítése mellett foglalt állást.

Az internetes tartalmak ellenőrzésében illetékes iráni bizottság ugyanakkor nemrég két hónap haladékot adott a távközlési miniszternek arra, hogy megvalósítsa az Instagram fotómegosztó alkalmazás tartalomellenőrzését.

Szeptemberben az iráni igazságszolgáltatás egy hónapos határidőt szabott a kormánynak arra, hogy betiltsa a Viber, a Tango és a Whatsapp ingyenes kommunikációs hálózatokat, miután azokon az iszlám köztársaság vezetőit sértő üzenetek terjedtek. Az alkalmazások a határidő letelte ellenére elérhetőek.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Elindult a Magyar Klímacsereprogram

A minden negyedik magyar háztartásban megtalálható klímaberendezések közül a nagy energiafogyasztásúak cseréje még gyorsabban térülhet meg a Magyar Klímacsereprogram segítségével.

2023. október 2. 16:53

A HONOR X6a-val a vállalat újra a középkategóriás okostelefonok világában alkot nagyot

A HONOR ma bejelentette, hogy érkezik a HONOR X6a. Bámulatos, 6,56”-os kijelzője támogatja a dinamikus fénytompítást, erőteljes 50MP-es tripla kamerarendszere kiváló a fényképezéshez, az 5200mAh-s  akkumulátor teljesítmény és a 128GB tárhely pedig átfogó felhasználói élményt nyújtanak az egész napra.

2023. október 2. 14:24

Évi egymillió forint támogatás – már lehet pályázni a Széchenyi-egyetem Gólya-ösztöndíjára

A győri Széchenyi István Egyetem elsőéves nappali tagozatos hallgatói számára kiírt ösztöndíj-pályázat ötven nyertes hallgatóját tíz hónapon át havi százezer forintos ösztöndíjjal segíti az intézmény tanulmányaiban.

2023. október 2. 13:59

Minden második rendelést csomagautomatába kérnek a Vaterafutáron

A magánszemélyek közötti értékesítés hazai szintlépését mutatja, hogy a Vatera saját, a piactéren vásárolt tételek biztonságos és gyors továbbítását biztosító Vaterafutár szolgáltatásán keresztül minden második feladott csomag már valamelyik csomagautomatán keresztül jut el új tulajdonosához. A legtöbben könyvet és ruhát küldenek ezen a módon, de rengeteg zenei CD és DVD-film talál új gazdára automatán keresztül – sokan gyűjtői pénzérmét vagy háborús relikviákat is az átvétel e kényelmes módján veszik át.

2023. október 2. 12:41

Hogyan változnak az utazási szokások 2024-ben?

2024 egyik nagy kérdése, hogy vajon átalakítja-e az utazási szokásokat az autósokat érintő számos módosítás. Jövőre jön az egynapos autópálya-matrica, megszűnik a B2-es (buszos) díjkategóriájú matrica, bővül a fizetős utak listája, drágul az úthasználat, mindezen túl pedig emelkedtek a közigazgatási- és szabályszegési bírságok, illetve a benzin ára is. 

2023. október 2. 11:22

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

2023. szeptember 29. 18:51

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38