Irán tartalmat szűr teljes betiltás helyett

MTI Sajtóadatbank, 2014. november 16. 10:29

Fél éven belül elkészül Iránban az az internetes tartalomszűrő program, amelyet az egyes közösségi oldalak teljes betiltása helyett akar alkalmazni a teheráni kormány a jövőben - jelentette be pénteken Mahmúd Vaezi távközlési miniszter.

"Az intelligens szűrőprogram első fázisa egy hónapon belül lesz kész. A második fázis három hónapon belül, a harmadik pedig fél éven belül" - idézte a minisztert az Isna iráni hírügynökség.

Irán közel két éve kezdett hozzá az internetes tartalmak szelektív megjelenítését és a közösségi oldalak ellenőrzését lehetővé tévő program fejlesztéséhez. A hatóságok a 2009-es, Mahmúd Ahmadinezsád akkori elnök újraválasztását hozó választás jogszerűségét vitató nagy tüntetések óta gyakran akadályozzák a közösségi oldalakhoz - így például a Twitterhez és a Facebookhoz - való hozzáférést. Ahmadinezsád ellenzéke gyakran használta ezeket az oldalakat a követői mozgósítására.

Blokkolnak azonban Iránban nem eléggé iszlám szellemiségűnek vagy a rendszerrel szemben előítéletesnek tartott honlapokat is.

A 2013-ban hatalomra került, elődjénél mérsékeltebb Haszan Róháni elnök az internetes cenzúra enyhítése mellett foglalt állást.

Az internetes tartalmak ellenőrzésében illetékes iráni bizottság ugyanakkor nemrég két hónap haladékot adott a távközlési miniszternek arra, hogy megvalósítsa az Instagram fotómegosztó alkalmazás tartalomellenőrzését.

Szeptemberben az iráni igazságszolgáltatás egy hónapos határidőt szabott a kormánynak arra, hogy betiltsa a Viber, a Tango és a Whatsapp ingyenes kommunikációs hálózatokat, miután azokon az iszlám köztársaság vezetőit sértő üzenetek terjedtek. Az alkalmazások a határidő letelte ellenére elérhetőek.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Tőzsdére készül a zöld Bitcoin bányászatot forradalmasító magyar techcég

Ritka az az együttállás, amikor a technológia és az energiatudatosság tökéletes szinergiában működik, ezt sikerült megvalósítania az utóbbi évek egyik legsikeresebb energetikai startupjának, az Enerhash Technologies Zrt-nek. A cég innovatív megoldása a megújuló erőművek többletkapacitásait használja kriptobányászatra, méghozzá károsanyagkibocsátás nélkül. A magyar techcég eddig közel 3 milliárd forint értékű magánbefektetést kapott infrastruktúra-fejlesztésre és adatközpont-beruházásra, tavalyi árbevételük meghaladta az 510 millió forintot, de idén már ennek a megduplázása a cél. Következő lépésként pedig gőzerővel készülnek a részvénykibocsátásra – első körben a BÉT XTEND tőzsdén.

2023. június 10. 12:14

Magyarországon 25 év alatt közel 80 ezren vettek részt a Cisco Hálózati Akadémia képzésein

Világszerte 3,2 millió, Magyarországon jelenleg 15 ezer hallgatója van a Cisco Hálózati Akadémia képzéseinek, míg a kezdetektől összesen 17 millióan kaptak a világon piacképes tudást a kezdeményezésnek köszönhetően. Szükség is van rá: felmérések szerint Magyarországon néhány éven belül akár 44 ezer informatikus hiányozhat a munkaerőpiacról. A Cisco célja: a következő 10 évben újabb 10 millió diák digitális képzése az EMEA régióban.

2023. június 10. 10:26

SAP-vel pörgetik fel a körforgásos gazdaságot is

2023 júliusától teljesen átalakul a magyarországi hulladékgazdálkodási rendszer. A MOL illetékes leányvállalata az SAP rendszerét választotta a komplex szervezési, irányítási és elszámolási feladatok informatikai támogatására.

2023. június 9. 20:01

Négy tipp a kiberbiztos nyaralásért

Felmérések szerint a Földön élő minden emberre legalább 3 hamis személyazonosság jut a kiberbűnözői piacon, mégis mintha továbbra is félvállról vennénk a fenyegetést a hétköznapokban, különösen a lazább nyári időszakban. Hamarosan elözönlik az üzenőfalakat a szebbnél szebb helyen nyaraló, tökéletes és boldog családok fotói, hadd irigykedjenek az ismerősök, ez a vágy azonban gyakran vezet oda, hogy meggondolatlanul osztjuk meg személyes adatok tömkelegét, melyet nem csupán a barátaink és a családunk, de a digitális világ rosszfiúi is láthatnak.

2023. június 9. 17:22

Már itthon is előrendelhető az LG okosmonitorja

Munkára és szórakozásra is kiválóan alkalmas okosmonitort dob piacra az LG Magyarországon. A 32SQ780S modell ideális választás lehet mindazoknak, akik többfunkciós eszközt keresnek. A kijelző kényelmesen beállítható az asztalon, rendkívül jó kontrasztarányt kínál és számos okosfunkcióval bír, így a munkavégzés és tanulás mellett ideális filmnézésre vagy akár játékra is.

2023. június 9. 15:22

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan lopják el adatainkat a hackerek és mire figyeljünk jelszókezelő vásárlásakor?

2023. május 31. 15:40

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39