Magyarország lemaradásban van az internetlefedettség terén

További fejlesztésekre van szükésg

forrás: Prím Online, 2014. november 18. 16:42

A magyarországi szélessávú internet lefedettsége 5 százalékkal el van maradva az Európai Unió átlagától. Míg az EU tagállamaiban négyből több mint három háztartás rendelkezik szélessávú internettel, addig Magyarországon csupán 71 százalékuk. Kiderült, hogy a vezetékes internet alig terjed hazánkban.

Magyarországon 100 háztartásból 29 még nem kapcsolódik a szélessávú internethez, derül ki az Európai Bizottság októberben közreadott nemzetközi adataiból. Az arány elég arra, hogy egy-két százalékkal megelőzzük a kelet-közép-európai régió több államát (Szlovákia, Csehország, Lengyelország), az Európai Unió átlagától azonban 5 százalékkal elmarad.

 

A lefedettséget tekintve a legmagasabb aránnyal Izland (95%), Norvégia (88%), Nagy-Britannia és Dánia (87-87%), a legalacsonyabb aránnyal pedig Bulgária (54%), Görögország (55%) és Románia (56%) rendelkezik. Ez utóbbi országok lemaradásának egyik oka a szélessávú internet késői megjelenése, például 2006-ban Görögországban még csupán a háztartások 4 százaléka rendelkezett szélessávú internet-előfizetéssel, addig Magyarországon már közel minden negyedik háztartásban elérhető volt.

 

 

Hálózatfejlesztések

 

Magyarországnak 2020-ra minden állampolgár számára elérhetővé kell tenni legalább 30Mbit/s sebességű szélessávú internetet, amit elsősorban a mobilhálózatok fejlesztésével kíván elérni, a tervek szerint már 2018-ra.

 

Solt Ádám, az Internetet.hu távközlési szakértője szerint  gyorsabb és korlátlan vezetékes internet elterjedéséhez szükséges optikai kábelek kevésbé frekventált területekre való bevezetése nagyobb forrásigényt követel a szolgáltatóktól, így a teljes lefedettséget könnyebb elérni a mobilhálózatok fejlesztésével. Ráadásul az analóg műsorsugárzásról digitálisra való átállás során maradtak részben vagy teljesen kihasználatlan adótornyok, amelyek segítségével a szolgáltatók költséghatékonyan tudják terjeszteni a mobilhálózatot. Így a 100 százalékos lefedettséget néhány éven belül elérhetjük, az ország minden területén elérhető korlátlan szélessávú internetre azonban még várnunk kell.

 

Az Internetet.hu által összegyűjtött és összehasonlított szolgáltatói adatok rámutatnak, hogy míg havi 4000 forintból legfeljebb egy 8 GB-nyi adatforgalom-használatot engedő mobilinternet-csomag rendelhető meg, addig ugyanolyan áron már akár egy 100 Mbit/s letöltési sebességű, korlátlan kábelnet csomaghoz is hozzá lehet jutni.

 

„Ár-érték arányban általában előnyösebb választás a vezetékes internet, de alkalmi netezőként hozzá lehet jutni kedvező mobilinternet-csomagokhoz is. Az ország azon régióiban azonban, ahol még nincs kiépítve az optikai infrastruktúra, a felhasználóknak a mobilinternet az egyetlen lehetőségük. Azonban ez nem mindenki számára megfizethető opció. Ahhoz, hogy megváltozzon a helyzet, nagyobb forrásokat lenne szükséges elkülöníteni a fejlesztésekre. Azonban amíg nincs garancia arra, hogy a kevésbé fejlett területekről elegendő fizető felhasználó csatlakozik a hálózathoz, a szolgáltatóknak kockázatos lépést jelentenének a nagyobb volumenű beruházások” – tette hozzá Solt Ádám.

 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05