Okostelefonnal is lehet intézni okmányokat

MTI Sajtóadatbank, 2014. november 27. 08:50

Nemcsak kormányablakban, hanem akár okostelefonnal is el lehet intézni az okmányokkal kapcsolatos ügyeket. Az ügyfélkapun kell regisztrálni, és utána néhány mozdulattal elindíthatunk bonyolultnak tűnő ügyeket is.

Naponta több mint 34 ezren keresik fel országszerte a hivatalokat ügyintézés miatt, az okmányirodákban gyakran hosszasan kell sorban állni.

A Híradónak nyilatkozott egy fiú, aki a jogosítványát ment elkészíttetni a központi okmányirodába, azt mondta egy-két hétre számít, mire kézhez kaphatja az iratát. Mostantól az ilyen ügyeket is nyomon követhetni egy mobilalkalmazáson keresztül. Az okostelefonon futó program nemcsak arról ad információt, hogy hol tart egy okmány elkészítése, hanem például az elveszett igazolványok pótlását is lehet a segítségével kezdeményezni, erkölcsi bizonyítványt is lehet igényelni és gépjármű tulajdonosváltást is be lehet rajta jelenteni. Az alkalmazás ingyenes, csak egy ügyfélkapus regisztrációval használható.

"Az emberek nagyon gyorsan, rövid időn belül okmányaikhoz tudnak jutni, tudják folyamatosan figyelemmel kísérni az okmányaiknak az ügyintézésnek a jelenlegi státuszát, ezeket lehet elektronikusan és a cél ebben a digitális világban az, hogy a lehető leggyorsabban és célirányosan elektronikusan tudjanak ügyintézni" – mondta Ignácz István.

A Híradónak nyilatkozó szakember azt mondja: a magyar lakosság csaknem 40 százaléka használ okostelefont, azon keresztül pedig a mobilalkalmazásokat. "Egyre több olyan alkalmazás lelhető fel közöttük amelyek könnyebbé teszik az életünket tudunk vele számlát befizetni, időpontot foglalni a fogorvosnál, taxit tudunk hívni esetleg ha bajba kerültünk segítséget tudunk kérni rajta keresztül" – mondta Gesztelyi-Nagy Olivér, programtervező-informatikus.

A világon jelenleg összesen 1 millió 300 ezer alkalmazás érhető el az áruházakban, ebből csaknem 1500 magyar fejlesztésű.
 
Forrás: M1 Híradó
 

E-közig ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Vezető helyen a Xiaomi Közép-Kelet-Európában az okostelefonok piacán

A világ egyik legnagyobb techvállalata, a Xiaomi piacvezető pozíciót ért el 2020 negyedik negyedévében Közép-Kelet-Európában az okostelefonok piacán. A Canalys piackutató legfrissebb piaci elemzése szerint az eredményt 18 százalékos éves növekedésnek köszönheti, amely 25 százalékos piaci részt biztosított a Xiaominak a régiónkban. Ugyanebben az időszakban, a vállalat európai viszonylatban a harmadik legnagyobb okostelefon márka maradt 15 százalékos piaci részesedés és 34 százalékos éves növekedés mellett.  

2021. február 11. 12:15

Az adóhatóság a big data révén ellenőriz

Az adóhatóság a saját maga által gyűjtött, illetve a társintézményektől kapott digitálisan rendelkezésre álló adatokat több körben elemzi, azonosítja a kockázatos adózókat és tényezőket, és dönt arról, hogy kit ellenőriz.

2019. szeptember 17. 12:08

Akár elektronikusan is lehetne gyűjteni a kopogtatócédulát

A választásokat megelőző ajánlószelvények gyűjtését digitálissá lehetne tenni, ha elektronikusan írnák alá a polgárok az ajánlóíveket. A NETLOCK becslése szerint legalább 2–2,5 millió oldalnyi dokumentum kerülhetne át így a digitális térbe. Ezzel nemcsak olcsóbbá és zöldebbé válna a teljes folyamat, de gyorsabb, biztonságosabb, diszkrétebb lenne az adatkezelés is. Ezen felül egyszerűbben kiszűrhetnék a visszaéléseket, és hatékonyabbá válna az adminisztrációs munka és a GDPR előírásoknak való megfelelés is.

2019. szeptember 16. 12:53

Az ipari automatizáció kihívásai

A tapasztalatok szerint az automatizáció útjában álló legnagyobb akadályok a telepítéssel kapcsolatos költség- és időkorlátokban keresendők. Mivel ez a folyamat speciális szaktudást igényel, ezt általában egy csapatnyi, különféle programozási nyelvekben jártas és magas szintű műszaki ismeretekkel rendelkező robotikai szakember végzi.

2019. május 24. 12:47

Az Adókikerülés Elleni Direktíva hatása a cégekre

Számos, a hazai vállalkozásokat is jelentős mértékben érintő módosítást tartalmaz az eddigi gyakorlathoz képest az Európai Bizottság által elfogadott Adókikerülés Elleni Direktíva (ATAD). Várhatóan a legjelentősebb változást a kamatlevonhatósági szabályok módosulása okozza, az új alapokra helyezett szabályozást ez év végéig kell átültetniük a tagországoknak a nemzeti jogba.  

2018. szeptember 20. 11:20

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

December elején nyit az első magyar kriptotőzsde

2021. november 30. 21:13

Dr. Charaf Hassan a Vodafone Magyarország Alapítvány kuratóriumának új elnöke

2021. november 18. 16:49

A Magyar Telekom 2021. harmadik negyedévi eredményei

2021. november 9. 21:45

Magyar innováció nyert ezüstérmet az év egyik legfontosabb egészségügyi startup versenyén

2021. október 30. 14:59