Okostelefonnal is lehet intézni okmányokat

MTI Sajtóadatbank, 2014. november 27. 08:50

Nemcsak kormányablakban, hanem akár okostelefonnal is el lehet intézni az okmányokkal kapcsolatos ügyeket. Az ügyfélkapun kell regisztrálni, és utána néhány mozdulattal elindíthatunk bonyolultnak tűnő ügyeket is.

Naponta több mint 34 ezren keresik fel országszerte a hivatalokat ügyintézés miatt, az okmányirodákban gyakran hosszasan kell sorban állni.

A Híradónak nyilatkozott egy fiú, aki a jogosítványát ment elkészíttetni a központi okmányirodába, azt mondta egy-két hétre számít, mire kézhez kaphatja az iratát. Mostantól az ilyen ügyeket is nyomon követhetni egy mobilalkalmazáson keresztül. Az okostelefonon futó program nemcsak arról ad információt, hogy hol tart egy okmány elkészítése, hanem például az elveszett igazolványok pótlását is lehet a segítségével kezdeményezni, erkölcsi bizonyítványt is lehet igényelni és gépjármű tulajdonosváltást is be lehet rajta jelenteni. Az alkalmazás ingyenes, csak egy ügyfélkapus regisztrációval használható.

"Az emberek nagyon gyorsan, rövid időn belül okmányaikhoz tudnak jutni, tudják folyamatosan figyelemmel kísérni az okmányaiknak az ügyintézésnek a jelenlegi státuszát, ezeket lehet elektronikusan és a cél ebben a digitális világban az, hogy a lehető leggyorsabban és célirányosan elektronikusan tudjanak ügyintézni" – mondta Ignácz István.

A Híradónak nyilatkozó szakember azt mondja: a magyar lakosság csaknem 40 százaléka használ okostelefont, azon keresztül pedig a mobilalkalmazásokat. "Egyre több olyan alkalmazás lelhető fel közöttük amelyek könnyebbé teszik az életünket tudunk vele számlát befizetni, időpontot foglalni a fogorvosnál, taxit tudunk hívni esetleg ha bajba kerültünk segítséget tudunk kérni rajta keresztül" – mondta Gesztelyi-Nagy Olivér, programtervező-informatikus.

A világon jelenleg összesen 1 millió 300 ezer alkalmazás érhető el az áruházakban, ebből csaknem 1500 magyar fejlesztésű.
 
Forrás: M1 Híradó
 

E-közig ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Gyerekszobától a tanteremig – Két nap a digitális tudatosságért

Mit jelent a digitális szülőség a XXI. században? Hogyan tudjuk online is biztonságban gyerekeinket? Milyen eszközkészlettel tudjuk elősegíteni, hogy élmény legyen a tanulás? Többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ az a kétnapos esemény-sorozat, melyet a digitális tudatosság jegyében szerveznek a Magyar Telekom székházban.

2022. október 13. 12:55

Érik a forradalom az alkalmazásfejlesztésben

Az IT-szektorban tomboló munkaerőhiány nem új keletű probléma: miközben jelenleg az USA-ban közel 1 millió betöltetlen pozíció van a területen, a hazai GDP csaknem 20%-át adó digitális gazdaság a kivándorlással, a kisadózó vállalkozásokat érintő szigorításokkal és az alapfokú oktatás kapcsolódó hiányosságaival küzd. Mindezt tetézi a járvány alatt pánikszerűen felpörgő digitalizációs igény, hiszen nagyságrendileg ötször több megrendelés érkezik manapság a fejlesztő cégekhez. 

2022. október 4. 17:08

Félárú utazási kedvezmény a HVG Állásbörzére érkezőknek

A MÁV-Volán-csoport saját standdal és online is várja az érdeklődőket a HVG Állásbörzén, amit 2022. október 5-én és 6-án rendeznek a Papp László Budapest Sportarénában. Az eseményre utazóknak a MÁV-START és a GYSEV 50 százalékos alkalmi menettérti kedvezményt biztosít bármely belföldi állomásról Budapestre, a Keleti, a Nyugati és a Déli pályaudvarra, továbbá Kelenföld, Kőbánya-Kispest, Kőbánya alsó, Kőbánya-felső és Zugló állomásra. 

2022. október 4. 15:33

Véget ért a XII. Nemzetközi Média- és Internetkonferencia

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) szeptember 26-án és 27-én 12. alkalommal rendezte meg „A média és az internet hatása a gyermekekre és fiatalokra” című konferenciáját, a Magyar Tudományos Akadémián. A két nap alatt 32 szakember tartott előadást aktuális témákról, egyebek mellett az álhírekről, a social media platformokról, az illegális tartalmakról, a deepfake-jelenségről és persze a média jövőjéről. Kerekasztal-beszélgetést is szerveztünk, ahová etikus hackereket hívtunk meg. 

2022. szeptember 28. 15:21

Rövid képzési programokat is kínál hallgatóinak a Széchenyi István Egyetem

Egyedülálló lehetőségként már rövid, akár egyhetes külföldi utazással járó kurzusokat is kínál hallgatói számára a győri Széchenyi István Egyetem, amelyeken a pályázók rugalmasan és könnyen bővíthetik szakmai tapasztalataikat, nemzetközi kapcsolataikat, idegennyelv-tudásukat. Érdemes jelentkezni – ajánlják az újdonságot azok a széchenyisek, akik már részt vettek valamelyik programon. 

2022. augusztus 28. 14:36

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38

Harminc évre előre tekintenek a 30. MENTA konferencia előadói

2023. augusztus 31. 12:59