Ferenc pápa és a luddita eurokraták

Horváth László, 2014. december 2. 14:26

Az elmúlt hetek híreiből kettőt emelt ki további elemzésre amerikai tudósítónk, Horváth László, a neves online marketing szakember. Látszólag nem sok közük van egymáshoz, valójában azonban nagyon is összefüggenek. Az egyik Ferenc pápa kritikája Európáról, amit az Európa Parlamentben mondott el Strasbourgban a napokban; a másik a francia-német javaslat az amerikai székhelyű technológia gigászok "megfékezésére", amit ugyanazon falak között terjesztettek be a büszke európai honatyák. De micsoda óriási a különbség a két hír üzenete között: míg Ferenc pápa intelligensen helyezi bele az Európai Uniót a 21. század globális összefüggésrendszerébe, a luddita francia-német javaslat a legrosszabb és leggyávább sündisznó- reflexeket hozza előtérbe.

 

Gyávának és önelégültnek látja az öreg földrészt a pápa. Szerinte Európának elfogyott az életereje, az öreg kontinens nélkülözi a flexibilitást, elvesztette a nagy ötletek és ideálok inspiráló erejét, bürokratákkal és szabályok tömkelegével váltotta fel közös eszményeket. Ahol nincsenek értékek ott nincsen növekedés, gazdagodás.

 

Honnan ez a tisztánlátás?

 

A pápa az Újvilág frissességével és vitalitásával érkezett Rómába, hogy megreformálja a kétezer éves katolikus egyházat, az emberiség eddigi történetének egyedüli intézményét, amely ilyen hosszú időt megélt állandó megújulásban, túlélve a római imperátorokat, a vallásháborúkat, diktátorokat, a modern fogyasztói társadalom kihívásait.

 

A Vatikán története nemcsak az európai földrész története, hanem az egyetemes emberi értékek és a globalizáció története is. Nagyon erős a szimbolikája annak, hogy az Újvilágból érkezett pápa hozza az amerikai földrész üzenetét és látószögét, mert talán éppen erre van szükség Európa megújulásához is: levetkőzve sok évszázad nehéz örökséget, traumáit amitől a múltjában élő, feudális hagyományokat tisztelő és követő öreg kontinens nem tud megszabadulni annyira amennyire egy technológiai megújuláshoz szükség lenne.   

 

Ami utat mutathat, az talán az, ahogy az európai startup-ok várják, hogy kikerülhessenek az agyon-regularizált, kiskirálykodó feudális bürokraták szorításából, és a Szilícium völgyben, Bostonban, New York-ban vagy éppen Texasban lélegezhessenek szabadon... Ezt látva talán a kövér, túlfizetett, haszontalanul újabb és újabb ostoba szabályokat és haladást lassító intézkedéseket hozó eurokratáknak ls el kellene gondolkodni azon, hogy milyen módon csökkentsék a saját létszámukat és befolyásukat. Hogy is mondja a pápa: hogy szabályozzák ki saját magukat amennyire csak lehet a szabályozási rendszerből, és állítsanak kevesebb akadályt a technológiai rendszerek terjedése és fejlődése elé? Hát iyen sem volt még a történelemben… A pápa látja, hogy bürokratának lenni, szabályozni nem hatékony és a kontinens hátrányára válik, ha sok bürokrata értelemszerűen sokat bürokratásodik, vagyis új szabályokat és előírásokat termel, de vajon képesek lesznek-e ők is felismerni ezt? Úgy beszél Ferenc pápa, mint egy újvilági technológiai szakember, csak a netes üzletek építői utálják ennyire a stagnáló lassúságot, a befelé fordulást, a provincializmust.

 

Ahhoz persze, hogy  Ferenc pápa szavainak foganatja legyen, nem a máshová már nem megfelelő maradék politikusok legalját kellene beejtőernyőzni a kényelmes (és adómentes!) brüsszeli/strasbourgi képviselői székekre...

 

De miközben az uniós képviselők udvariasan megtapsolják a pápát, azon közben a jelenlegi európai politika elit máris szembemegy a józan ésszel: jön az innovációs ciklusok most már sokadikának a veszteseként szereplő, protekcionista francia-német haladásellenes tengely javaslata az amerikai fölényű technológiai cégek megrendszabályozására...  Belegondoltak az urak, hogy mindez akár a mi Kossuth Lajosunk által megálmodott atlanti elv értékeivel is szembe megy? Hát igen, akik ennyire nem értik a saját országuk startup-jait, micro-enterprise-ait, digitális vállalkozóit, azoknak nagyon egyszerű választ adni arra, hogy a Google-lel szemben miért nem rúg labdába egy német-francia kereső (pedig próbáltak, nem is egyszer…).

 

Ahelyett hogy hálásan köszönnék a lehetőséget, hogy egyetlen fillér befektetése nélkül tudják közvetlenül eladni a francia-német cégek a termékeiket a világon bárhol, használva azt a fránya világhálót, beleértve az útjelzőként működő keresőmotorokat - inkább azon gondolkodnak, hogy hogyan tudják megfékezni azokat, akik sikeresek ebben az új csatornában. Fel nem fogják, hogy ezzel hosszabb távon visszavetik saját gazdaságukat is! Tényleg csak a pápa látja, hogy milyenek is ezeknek az "etatista" demokráciáknak privilégiumokkal felruházott bürokratái, milyen kevés tudással és tapasztalattal felszerelve próbálnak egy rohamtempóban változó globális ipart a lineáris világképűk korlátai között szabályozni, ahelyett hogy arra gondolnának, hogy a sok ezer meg sem született európai startup-ot kellene inkább minél versenyképesebb helyzetbe hozni innovációval, kockázati tőkével. "Amihez nem értünk, és amit mások vezetnek, az biztos csak rossz lehet" – ez a fajta provincializmus az igazi probléma.

 

Mert a szabad kereskedelem (analóg vagy digitális) a motorja annak a szabad, együttes nyugati piacnak, amiről például Kossuth atlanti víziója szól, amiért szobrot kapott egyedüli külföldiként az amerikai Kongresszusban.

 

Kossuthtól Ferenc pápáig ívelő gondolat: az alapvető értékekre épülő VERSENY az, ami kiválóságot hoz, és nem a hosszú nevű hivatalok hangzatos ideológiák mögé rejtett akadályai. Az EU-nak a startup-okra, a fiatalokra, a digitális nemzedékre kellene figyelni, ahogy az internettel és mobil technológiákkal egyenlően felkenten versenyeznek a világ minden másik részével – nem pedig kelet-német mintára szabályozni a nagyokat és sikereseket ebben az új (vagy már nem is annyira új, hisz lassan húsz éves) játszmában.

 

Ha megadóztatod, akkor kevesebbet fogják használni! Ha megbünteted, akkor kevesebbet tud szolgáltatni! Ha elveszed a kisvállalkozásoktól az eszközöket, akkor kevesebb állást tudnak teremteni.

 

Ennyire egyszerűek a ennek a haladás- és innováció ellenes provincializmusnak a következményei. Ha az EU komolyan veszi a startup-jait és programjait, akkor miért kívánja korlátozni azokat a cégeket, akik százával támogatják, vásárolják, működtetik, inkubálják a startup-okat a globális internet piacon? Ha tényleg azt akarja Európa, hogy az új digitális nemzedék világszínvonalon tudjon versenyezni minden kontinensen, akkor miért veszi el tőlük az eszközöket, amik a versenyzéshez elengedhetetlenül szükségesek? Mert ezek a technológiai cégek nemcsak a saját nagyszámú európai munkatársaikat, hanem - öko-szisztémájuk révén - százezres szellemi dolgozó tömegeket fizetik meg…

 

Ennek a vízfejű bürokráciának - amikor ott vannak az energetikai kérdések vagy éppen az Unió határai mentén zajló háború kérdése is - tényleg az most a legnagyobb prioritása, hogy megtámadják szövetségesük legsikeresebb cégeit, hogy újabb és újab szabályok közé szorítsák azokat, akik európaiak százezreinek biztosítanak megélhetést az általuk teremtett és folyamatosan megújított öko-szisztémájukban, nemcsak alkalmazottaikkal hanem üzleti rendszerükkel és online tranzakcióikkal? Ha így van, akkor legalább nekünk állampolgároknak kell meghallanunk a Ferenc pápa által megkongatott vészharangot... Úgy tűnik, már tényleg csak ő maradt meg egyedüli vezéregyéniségnek ebben az emberi nagyságot, államférfiúi képességeket igencsak szűken mérő korai 21. században.

Hirek.com - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A budapesti ITU Telecom World kulcsszava az 5G

2015 után másodszor rendezik meg Budapesten az ITU Telecom World konferenciát (Europe Telecom-ot rendeztek már itt korábban is). A világ talán legfontosabb nemzetközi infokommunikációs- és távközlési eseménye kormányok és az iparágban érdekelt vállalatok, valamint kis- és középvállalkozások számára nyújt lehetőséget a találkozásra és információcserére. 

2019. szeptember 9. 23:51

Az ESET az egyetlen kihívó a végpontvédelem területén

A Gartner kutatói immár két egymást követő évben is az ESET vállalatát nevezték meg az egyetlen kihívó (Challenger) cégként (a Magic Quadrant for Endpoint Platforms című) éves jelentésükben. A kiberbiztonsági céget végrehajtási képessége és technológiai víziója alapján értékelték a jelentésben. 

2019. szeptember 3. 13:26

30 év a hazai KKV vállalkozások fejlesztéséért

A napokban tette közé 2019 féléves eredményeit az idén 30 éves, 10 éve tőzsdén lévő Kulcs-Soft. A jelentés alapján legsikeresebb féléves rajtját vette a Cég, 210 MFt adózási utáni eredményt termelve, ami 8%-kal magasabb az előző év azonos időszakához képest.

2019. szeptember 1. 13:27

Átadták az Év Informatikai Vezetője díjat

A hagyományokhoz híven idén is a Vezető Informatikusok Szövetsége (VISZ) éves konferenciáján, az INFOhajón adták át az Év Informatikai Vezetője díjat, valamint a 35 év alatti informatikai vezetők számára 2016-ban alapított Braun Péter-díjat.

2019. augusztus 30. 17:43

A Fujitsu felveszi a harcot a digitális csalás és kalózkodás ellen

A Fujitsu könnyen kezelhető DocumentFlow csalásellenes webalkalmazása blokklánc-technológiával ellenőrzi bármely digitális fájl vagy tartalom – dokumentum, video- vagy hangfájl, kép vagy szinte bármely alkalmazásból származó állomány – érvényességét. A DocumentFlow a Fujitsu szolgáltatásként nyújtott „Flow” blokklánc portfoliójának új tagja – a számlacsalás elleni védekezést segítő InvoiceFlow alkalmazással együtt.

2019. augusztus 26. 13:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Újabb mérföldkő a hazai digitális oktatásban

2019. október 10. 18:44

Ma 20 éves a Wi-Fi

2019. szeptember 30. 11:26

Az ABB a világ legkorszerűbb robotikai gyárát építi Sanghajban

2019. szeptember 23. 09:37

Nem omlik össze az ekereskedelem: egy év haladék az erős ügyfélhitelesítésre

2019. szeptember 11. 08:34
online sportfogadás