22 éves az első SMS

Czipperer Dia, 2014. december 3. 14:19

December 3.-a több szempontból is fontos dátum. Ezen a napon tartják a fogyatékkal élők világnapját, és a PlayStation márka is éppen ma húsz éves. Ám még egy dolog kapcsolódik ehhez a naphoz: ekkor küldték el az első SMS-t is huszonkét évvel ezelőtt. 

1992. december 3-án küldték az első SMS-t egy viszonylag egyszerű szöveggel. A feladó mindössze annyit írt, hogy „Boldog karácsonyt”.  Egy fiatal, 22 éves brit mérnök saját számítógépéről küldte a rövid, szöveges üzenetet. Neil Papworth egy Orbitel 901-es telefon tulajdonosának küldte jókívánságait. Választ természetesen nem kapott.

 

 

 

Azóta hosszú utat járt be az SMS, napjainkban pedig egyre inkább kiszorul az életünkből a különféle ingyenes csevegőprogramok miatt. Míg egy SMS mind anyagiakban, mind pedig szöveghosszúságban is korlátokat állít, addig egy internetes csevegőprogram vagy mobilalkalmazás ennél több perspektívát nyit meg a kommunikációban.

 

Szöveget, képet, videóüzenetet küldhetünk egyszerre: minderre az SMS viszont nem képes. Bár az MMS szolgáltatással szintén van lehetőségünk képet küldeni, ennek az ára is magasabb, mint egy 160 karakteres hagyományos szöveges üzenetnek.

 

Az egykoron kommunikációs mérföldkőnek számító szolgáltatás helyét mára már egyre interaktívabb megoldások veszik át. Két évvel ezelőtt, a húsz éves évfordulón is ez a tendencia mutatkozott már, akkor a The Guardian írt egy évfordulós cikket a témában, melyről mi is beszámoltunk. Erről bővebben a Húsz éves az SMS című anyagunkban olvashattok.

 

Kép: blog.gsmarena.com

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05