LED fényben pompázik a Szent István Bazilika

A Panasonic égői világítják meg a műemléket

forrás: Prím Online, 2014. december 6. 14:12

A Panasonic LED fénybe öltöztette a Szent István Bazilikát. A hagyományos izzólámpákat és halogén égőket több mint 1000 darab LED fényforrásra cserélték.

A Szent István Bazilika rezsi- és karbantartási költségei csökkennek, miközben az épület megőrzi patinás hangulatát. Mindezt a Panasonic LED fényforrásai révén valósították meg.

 

A Panasonic a világítási rendszer cseréje során a bazilikában található összes E27, E14, GU10 és GU5.3 villanykörtét lecserélte és több mint ezer Panasonic LED fényforrást szerel fel helyettük. Az új fényforrások elég erős fényt bocsátanak ki ahhoz, hogy bevilágítsák az óriási teret, ugyanakkor a hely szakrális, történelmi hangulatát is megőrzik. A CMT technológiának köszönhetően a Panasonic LED fényforrások fényereje ugyanolyan, vagy esetenként nagyobb, mint a tradicionális izzóké.


Mivel a körték élettartama akár a 25 ezer órát is elérheti, nem kell majd őket olyan gyakran cserélni, mint a hagyományos izzókat, amelyek csak 1000 óráig üzemképesek. Ezért a Szent István Bazilika karbantartóinak jóval ritkábban kell majd cserélniük a fényforrásokat a sokszor magas és nehezen megközelíthető helyeken. A tervek szerint az új Panasonic LED fényforrásokat az elkövetkező tíz évben nem kell majd cserélni, így a Bazilika akár 30 millió forintot is megtakaríthat tíz év alatt.

A hagyományos izzók fénye károsíthatja a műemléket. A Szent István Bazilikában alkalmazott Panasonic LED fényforrások azonban nagyon kevés ultraviola és infravörös fényt bocsátanak ki, ezzel is csökkentve az épület károsodását.

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Mégis van mozi! Autósmozi nyílik a budapesti Árkád tetején

Jó hírünk van azok számára, akik már a Grease és a Szeretném, ha szeretnél óta tudják, meg akarják tapasztalni az autós mozizás varázsát. Június 13-tól a PANAM autósmoziban forgathatják vissza az idő kerekét. Az autósmozi érintésmentes eszközökkel vár, így a koronavírus ideje alatt sem maradunk biztonságos szórakozás nélkül. A helyszínt a budapesti Árkád bevásárlóközpont tetőtéri parkolója biztosítja, ahol a tervek szerint hosszútávon élvezhetjük majd a szabadtéri filmnézést.

2020. május 26. 10:33

Home office és a mögötte rejlő nehézségek

Manapság egyre több ember végez különféle munkákat otthonról, ami gyökeresen megváltoztatott számos munkamenetet és szokást. Valójában ennyire egyszerű technikailag a home office, és milyen előnyei, illetve hátulütői vannak?

2020. május 20. 13:52

Állati találkozások

Az emberi kíváncsiság az állatvilágra is kiterjed: igyekszünk minél közelebb férkőzni hozzájuk, hogy mindent megtudjunk róluk, és közben olyan felvételeket is készíthessünk, amelyek több száz like-ot érnek majd a közösségi oldalakon. A Viasat Nature természetcsatorna ezúttal vadállatokról elkapott, hihetetlen egyedi képeket mutat be kedden este 8-tól az Elképesztő állati találkozásokban. Soha nem tapasztalt légyottoknak lehetünk szemtanúi ember és állat, állat és állat között, amelyek hol szívszorító, hol győzedelmes véget érnek. És íme néhány dolog, amit jó tudni, ha valaki vadállatok lesére indulna!

2020. május 19. 10:22

Ez az a nap! 2021 a Puskás Arénában

A kialakult járványhelyzet miatt – a labdarúgó-Európa-bajnoksághoz és az olimpiához hasonlóan – az idénre tervezett Ez az a nap!  is 2021-ben kerül megrendezésre.

2020. május 8. 13:07

Mégis lesz óriási retrobuli Szegeden

Ha nem is az eredeti időpontban, de idén is, ezúttal augusztus 20-án a legnagyobb hazai retrobuli, a szegedi Deja Vu Fesztivál nyitja a fesztiválszezont Dél-Magyarországon. Az újításokkal és meglepetésekkel készülő háromnapos rendezvényre az eredeti időpontra megváltott jegyek természetesen érvényesek.

2020. május 7. 15:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Fél évig ingyenes az Adverticum „DataMe DMP adatok" szolgáltatása

2020. április 30. 09:47

Az LG történetének legjobb üzemi eredményét érte el 2020. első negyedében

2020. április 29. 17:15

Gigafelvásárlás az oktatási piacon

2020. április 21. 10:32

Az ABB ingyenessé tette a digitális szolgáltatásokat

2020. április 20. 09:20
online sportfogadás