Megújult az ingyenes, iskoláknak szánt OpenLab programcsomag

forrás: Prím Online, 2014. december 10. 17:11

A NetIQ Novell SUSE frissítette az OpenLab szoftvercsomagot. Immár a 3.0-ás kiadással találkozhatnak a felhasználók. Az új funkciók segítségével az oktatási intézmények a legfrissebb tartalomszűrési kötelezettségeknek is eleget tehetnek, így biztosítva a biztonságosabb internethasználatot a fiatalok számára.

Frissült az iskolák számára kialakított, szerver- és munkaállomás-oldali programcsomag. Az OpenLab célja, hogy segítse a nyílt forráskódú eszközök megismerését és alkalmazását a hazai oktatásban. A csomag számos hasznos alkalmazást és funkciót tartalmaz az iskolai rendszergazdák, tanárok és diákok számára, emellett a legfrissebb, törvényben előírt szűrési kötelezettségek teljesítésében is segíti az oktatási intézményeket.  Az ingyenes megoldást 2013 óta kínálják az iskoláknak.

 

Hargitai Zsolt, a Magyarországi Képviselet üzletfejlesztési vezetője elmondta, hogy eddig több mint százezer felhasználó vette igénybe a megoldást, mellyel igyekeznek elősegíteni a biztonságosabb internetezést és a kiskorúak védelmét.

 

Egyszerű tartalomszűrés

 

Az idei tanévkezdésóta az iskolákban és nyilvános könyvtárakban gondoskodni kell arról, hogy a számítógépeken ne találkozhassanak a kiskorú internethasználók olyan tartalommal, amely káros lehet lelki és szellemi fejlődésükre nézve. A jogszabály azon tartalmak kiszűrését teszi kötelezővé, amelyek közvetlenül ábrázolják az erőszakot, illetve a szexualitást. Azonban a legtöbb iskola korlátozni kíván további tartalmakat is például a szerencsejátékkal, drogokkal, dohányzással vagy rasszizmussal kapcsolatban.

 

Az OpenLab csomagban található, legújabb tartalomszűrési funkciók segítségével a tanárok egyszerűen, rendszergazdai segítség nélkül is korlátozhatják, milyen tartalmakhoz férhetnek hozzá óráikon a diákok az iskolai számítógépen keresztül. A könnyen használható, webes felületen keresztül az egyes munkaállomásokon külön is szabályozhatják a szűrési feltételeket. Korlátozhatják például a teljes internetelérést, illetve tilthatják vagy engedélyezhetik a különféle témák alapján kategóriákba sorolt oldalak elérését (szerencsejáték, drog, felnőtt tartalom stb.). A tanárok testre is szabhatják a szabályokat, és az előre meghatározott kategóriák mellett saját listákat is összeállíthatnak a letiltani kívánt oldalakról.

 

Átfogó oktatási és informatikai szolgáltatások

 

Az OpenLab a tartalomszűrésen kívül számos egyéb oktatási és informatikai tevékenységben segíti az intézményeket. A csomagban megtalálható eszközök segítségével egyaránt megvalósítható a gépterem-felügyelet, a dolgozatok és tananyagok kezelése, az elektronikus napló vezetése, a hardver- és szoftverleltár, a levelezés, a felhasználó-kezelés, a hálózati szolgáltatások kezelése, illetve a mentés és monitorozás. A csomag ráadásul kizárólag ingyenes és nyílt forráskódú komponensekből épül fel, ami garantálja azt, hogy az intézményeknek a jövőben sem kell licencdíjat fizetniük a modulok használatáért.

 

A legújabb kiadás már az openSUSE 13.1-es verziójára épül, és képes Active Directory integrációra is. Az új csomag tartalmaz egy metakereső alkalmazást is, amellyel a tanárok és diákok egyszerre több weboldalon, illetve publikus és privát adatbázisokban egyaránt kereshetnek. Az OpebLab 3.0 emellett a tananyagok kezelését és keresését is új eszközökkel segíti, továbbá web2-es közösségi szolgáltatások használatát teszi lehetővé az ingyenes és nyílt forráskódú Kablink csoportmunka-szolgáltatás integrálásával.

 

Az OpenLab 3.0 már elérhető. 

 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Gazdaságos megoldás egyszerűsíti az áruszállítást

Ahhoz, hogy egy termék eljusson A-ból B pontba, az esetek nagyon nagy százalékában egy dologra biztosan szükség van: ez az úgynevezett sztreccsfólia. A raklapcsomagolás gazdaságosabb és kedveltebb fóliatípusát lehetővé tette egy magyar cég úgy, hogy az nemcsak gazdaságosabb lett a piacon kapható termékeknél, de környezetbarát is, hiszen a vékonyabb fólia használatával kevesebb hulladék keletkezik. Az AMCO Csomagolástechnikai és Konzultációs Kft. innovációja az áruszállítást nagyságrendekkel könnyítheti meg a közeljövőben.

2023. június 8. 15:40

Kényszerből előny: emiatt állhatnak át zöld működésre az irodaházak

A tavaly ősszel bekövetkezett gázáremelkedés hatására feje tetejére állt az irodaházak piaca, a magas fenntartási költségek miatt ugyanis a legtöbb üzemeltető zöld útra lépett. Kaloczkai Sándor, a Gree légkondicionálók műszaki vezetője arról beszélt, ma már nem az a kérdés, hogy az energiahatékonysági beruházások megtérülnek-e, hanem az, hogy azok nélkül a működés fenntartható marad-e. Zöld irányban is példaértékű a világ első számú klímamárkája magyarországi vezérképviseletének szarvasi irodaháza, a Hi-Tech épület ugyanis látványban és műszaki tartalomban is a világ elithez tartozik.

2023. június 8. 12:49

Füstöljenek a gumik: a norelem szabványos alkatrészekkel segíti a tanulókat a drift triciklik építésében

A norelem folyamatosan támogatja a fiatal mérnöki tehetségeket, aminek újabb állomásaként számos szabványos alkatrésszel támogatta a Müncheni Műszaki Iskola diákprojektjét. A hallgatók dolgozták ki a motoros drift trike koncepcióját, és a projektet a tervezéstől a befejezésig vitték végig.

2023. június 8. 09:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan lopják el adatainkat a hackerek és mire figyeljünk jelszókezelő vásárlásakor?

2023. május 31. 15:40

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39