GAFA-EU: a háború még csak most kezdődik a tech-óriásokkal

forrás: Prím Online, 2014. december 11. 11:12

Egy új mozaikszó épülhet be az európai köztudatba: a GAFA. A szó a Google, Apple, Facebook és Amazon technológiai óriásokat takarja, és  egyre növekvő befolyásukra szeretné felhívni a figyelmet. Ezek a cégek felbecsülhetetlen hatással vannak mindennapjainkra számítógépeink, valamint Európa gazdaságán keresztül is. A GAFA cégek innovációja azonban nem kizárólag pozitív hatásokat gyakorolt a 21. század társadalmára. A háború Európa és a GAFA között még csak most kezdődik.

A GAFA mozaikszó először a francia Le Monde-ban jelent meg 2012 decemberében: az újság gazdasági szerkesztője szerint,  "A GAFA-t nem használják gyakran, de akkor általában kritikus értelemben olyan témáknál, mint az adózás, vagy a személyes adataink védelmének fontossága." - tette hozzá Alexis Delcambre.

 Az Egyesült Államokban a Google-t, Apple-t, Facebook-ot és Amazon-t az innováció kimagasló példájaként szokás tekinteni, úgy, mint akik a jövőbe látnak, és olyan dolgokat tudnak létrehozni, amelyek az emberek életét megváltoztatják.

25- ször gyorsabban tudunk tanulni a Google által


A Google révén ma nem kell feltétlenül könyvtárakba járni a diákoknak, és általában minden ember megtalálhatja a pontos, tudományos választ kérdésére. A Google azonban nemcsak a keresője miatt lett a világ minden táján ismert.

 A cég 2006 végén vásárolta fel a YouTube videómegosztó oldalt 1 milliárd amerikai dollárért. Az ár akkor hatalmasnak tűnt, mostanra viszont aprópénz lett az internet világában. Az oldal sikere azóta is töretlen, és minden hónapban legalább 1 milliárd egyedi látogató használja, átlagban pedig minden percben 100 órányi videót töltenek fel a felhasználók - a YouTube adatai alapján.
A Google a felhasználói bázisát a Gmail-en keresztül köti szolgáltatásaihoz, mint például az Android nevű mobil operációs rendszerhez.

Zenehallgatásban segít az Apple


Az Apple veteránnak számító cég, amely Steve Jobs irányítása alatt virágzott fel. A Mac számítógépek mellett az iPod hordozható MP3 zenelejátszó (valamint az internetes zenebolt, az  iTunes), majd pedig az iPhone okostelefon számítanak a cég legnagyobb találmányainak. Tim Cook vezetése alatt a cég népszerűsége töretlen a felhasználók körében az iPhone 6 körül kialakult problémák ellenére is, és a jövőre megjelenő Apple Watch várhatóan visszabillenti a cég hitelességi mérlegét.

 Kommunikációs életünket tette gyorsabbá a Facebook


A fent említetteken túl talán a Facebook az a cég, amelyik a legnagyobb hatással lett az emberek mindennapi életére azóta, hogy a világ legnagyobb közösségi oldala megnyitotta kapuit a nagyvilág számára 2006. szeptember 26-án. Az oldal 1,35 milliárd aktív felhasználóval rendelkezik havonta (2014. harmadik negyedévi adatok szerint), és a mobil tulajdonosok körében is folyamatosan nő az oldal használata, ugyanebben az időszakban mobilon keresztül 1,12 milliárd aktív használója volt a szolgáltatásnak. (forrás:Facebook).

 Ez utóbbi eredmény annak köszönhető, hogy a Facebook-ozás nem igényel nagy erőforrást, nem szükséges hozzá okostelefon, elég egy egyszerűbb telefon, aminek segítségével a világ szegényebb régióiban is elérhető a Facebook.

A Facebook-ot ma már nemcsak a közvetlen barátokkal és családtagokkal való kommunikációra tartják fent a felhasználók. Tüntetéseket, megmozdulásokat is szerveznek segítségével a világ számos pontján, de bármilyen más esemény létrehozására alkalmas. A cégek rajongói oldalakon tartják a kapcsolatot vásárlóikkal, a TV nézőkkel és a sportrajongókkal. Ma már a legkisebb cég sem hagyhatja figyelmen kívül a Facebook erejét, mivel egy kisebb város lakóit is sokkal könnyebb ezen a csatornán elérni, mint egyéb eszközökön keresztül.

A szórakoztatás központjává vált az Amazon


Az Amazon ma már sokkal több, mint egy mindent forgalmazó könyvesbolt. Az Amazon ugyanúgy betört az e-könyvek piacára folyamatosan bővülő kínálatával, és olcsó eszközeivel, mint ahogy az Apple tette az iPod-dal és az iTunes-szal. Az Amazonon keresztül nem csak könyvek érhetők el másodpercek alatt, de kedvenc zenédet és filmedet is perceken belül megtalálhatod. Tavaly indította a cég az Amazon Studios nevű szolgáltatását, amelyen TV sorozatok készülnek, válnak elérhetővé. Az egyik sorozatot például a Magyarországon is ismert Chris Carter, a világhíres X-Akták alkotója indította.

 Talán nem nagy tévedés azt állítani, hogy ezen cégek tevékenységén keresztül az elmúlt 8 évben nagyobb változásokon ment keresztül az emberek élete, mint bármikor a világtörténelemben. Nap mint nap tömérdek információhoz juthatunk, könnyebben vásárolhatunk, és a televíziókat sok háztartásban már lecserélte a táblagép – írja kulcsszo.hu

Kérdés azonban, hogy hová vezet a függőség, ami ezen szolgáltatások és a  felhasználók között létrejött?

Meddig terjedhet az óriások karja?


A GAFA cégek innovációja azonban nem kizárólag pozitív hatásokat gyakorolt a 21. század társadalmára. Az NSA megfigyelési botránya előtt is sejthető volt, hogy az internetes cégek rengeteg információt tudnak és halmoznak fel rólunk. A böngészők sütiken keresztül tudatják az oldalakkal, hogy mi az érdeklődési körünk, és a Facebook-nak elég az információszerzéshez az, ha egy oldalon csak egy tetszik gomb szerepel.

A megfigyelési botrány ellenére azonban az emberek böngészési szokásai nagyrészt hasonlók maradtak, mint azelőtt, miközben a mobileszközök egyre nagyobb elterjedésével ezek az óriáscégek minden eddiginél több információhoz jutnak rólunk, amit akár kormányainkhoz is eljuttathatnak ledöntve ezzel magánszféránk falait.


A másik jelentőségteljes dolog, amiért a francia sajtó és általában Európa, a GAFA és a hasonló befolyású cégek ellen kezdtek fordulni, az az adózás kérdése. Az említett cégek mindegyikének  európai központja Írországban található, amely ország lehetőséget ad az adózás utaztatására, ami azt jelenti, hogy más ország szabályai szerint fizethetnek adót Európában. A Google például ezt úgy használja ki, hogy hivatalosan Bermudán adózik, jelentősen kevesebbet fizetve az európai közösbe, mint például az európai informatika cégek. Ez a lehetőség ugyan jövő januárjában megszűnik, de még 2020-ig élhetnek ezzel az igencsak rendkívüli kedvezménnyel. Nem csak Írországban, de Hollandiában is volt hasonló lehetősége a multinacionális cégeknek, ők azonban tavaly megszüntették ezt az adózási rendszert.

Az Ars Technica riportja szerint a Google írországi részlege 2013-ban 17 milliárd euró után csak 27.7 millió eurót adózott, ami mindössze 0.16 százalékot jelent.

Hogy 2020 után, hogyan fogják a GAFA cégei megoldani az adózással kapcsolatos problémáikat nem  lehet tudni, mint ahogy azt sem, vajon hová fog fejlődni életünk ezen cégek hatásának köszönhetően.


Forrás: kulcsszo.hu

 

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Új technológiák forradalmasíthatják a fizetési ökoszisztémát

Az elmúlt években számos új technológia jelent meg a pénzügyi szektorban, amelyek forradalmasíthatják a fizetési ökoszisztémát. Az AFR 2.0 és a szupertárcák a legújabb innovációknak tekinthetők ezen a területen, amelyek azt ígérik, hogy alapjaiban változtatják meg a fizetés jövőjét. Segítségükkel az ügyfelek egységes és kényelmes fizetési élményben részesülnek, míg a pénzügyi szolgáltatók számára lehetőség nyílik újfajta üzleti modellek kialakítására.

2023. június 1. 14:03

Zöld gasztroreformot hirdet a magyar startup

Mintegy 550 millió forintot fordíthat növekedésére a Greenstic Europe Kft. (Greenstic) az MFB Csoporthoz tartozó Hiventures befektetésének köszönhetően. A környezetbarát, egyszer használatos éttermi eszközöket forgalmazó vállalkozás regionális szinten bővíti tevékenységét, miközben célul tűzte ki a gasztroszektor környezettudatossá tételét, és a körforgásos gazdasági modell alkalmazását is. 

2023. június 1. 12:42

Az Influence Media nyerte a Continental Magyarország kommunikációs tenderét

Többfordulós, meghívásos tenderen az Influence Media integrált kommunikációs ügynökség nyerte el a Continental Magyarország vállalati kommunikációs és PR feladatokra kiírt tenderét. A közös munka már áprilisban elindult, az együttműködés keretében az ügynökség a Continental országos vállalati kommunikációs osztályának, illetve a gumiabroncs üzletágának nyújt kommunikációs szolgáltatást.

2023. május 31. 21:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan lopják el adatainkat a hackerek és mire figyeljünk jelszókezelő vásárlásakor?

2023. május 31. 15:40

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39