LCD, okostelefon és táblagép a sláger

MTI Sajtóadatbank, 2014. december 17. 15:18

A Cetelem adatai szerint a vásárlásokkal párhuzamosan az áruhitelezés is jelentősen megnő, a webáruházak térhódításával pedig egyre többen igényelnek online áruhitelt. Az interneten hitelt igénylők között már nincs generációs szakadék, mert nemcsak a fiatalok, hanem a középkorúak is ugyanolyan gyakran választják ezt a csatornát, azonban a nemek között még mindig óriási a különbség a férfiak javára.

Novemberben és decemberben nemcsak a kiskereskedelemben, az áruhitelezésben is főszezon van, hiszen sokan karácsonyra tartogatják egy-egy nagy értékű termék megvásárlását, amellyel az egész családnak örömet szereznek. Az ilyen „családi ajándékokat” pedig nem feltétlenül kívánják egy összegben kifizetni. Az éves áruhitelezés mintegy negyede történik az év utolsó két hónapjában: az élénkülés a műszaki és a barkácsáruházakban már november elejétől érzékelhető volt.

Online vásárlás, online hitelezés

Az internetes hiteligénylések térnyerése idén is folytatódik. Az online vásárlásokhoz kapcsolódó áruhitel igénylések terén nagymértékű emelkedésre számít a Magyar Cetelem Bank a karácsonyt megelőző időszakban a 2013-as számokhoz képest..

A növekedés azzal magyarázható, hogy egyre többen igyekeznek elkerülni az ünnepek előtti tömeget úgy, hogy a parkolóhely-vadászat és a pénztáraknál történő végtelennek tűnő sorban állás helyett inkább interneten választják ki és vásárolják meg a meglepetéseket. Így nem kell foglalkozniuk az üzletek nyitva tartásával, és a nehéz berendezések hazaszállítását sem kell magukra vállalniuk. A számítógép előtt ülve vagy tablettel az ölben a hitelfelvétel is kényelmesebb és lehetőséget ad a feltételek alapos átvizsgálására; ezáltal megfontoltabb döntést hozhatunk arról, hogy milyen konstrukciót választunk.

Nincs igazi meglepetés a fa alatt


A szakértők szerint a műszaki cikkek közül – a tavalyi évhez hasonlóan – idén is az LCD-tévék, az okostelefonok és a táblagépek lesznek a legnépszerűbbek. Az átlagos igényelt hitelösszeg – személyesen vagy online igénylés esetén is – jóval meghaladja a 100 ezer forintot.

Érdekesség, hogy azok között az internetes vásárlók között, akik áruhitelt igényelnek, kétszeres a férfiak aránya a nőkével szemben. A jelenség azzal függhet össze, hogy a műszaki cikkek területén a férfiak a döntéshozók a magyar családokban.

Már nem igaz az, hogy kizárólag a fiatalok vásárolnak az interneten. A Cetelem adatai szerint ma már a 35 év felettiek közül is egyre többen döntenek úgy, hogy online szerzik be azokat a dolgokat, amelyekre szükségük van: az online hitelt igénybe vevő ügyfelek közel fele 35 év feletti.

A körültekintésre mindig szükség van


A kényelem mellett számos egyéb előnnyel jár az online vásárlás, hiszen a vevőt az általános szavatossági és jótállási jogok mellett az interneten vásárolt árucikkek átvétele után elállási jog is megilleti. Ennek értelmében 14 naptári napon belül visszaküldheti a terméket, a kereskedőnek pedig kötelessége visszavenni és visszatéríteni a teljes vételárat. Ugyanakkor a körültekintés itt is megtérül: mielőtt megadjuk a fizetéshez szükséges adatokat, ellenőrizzük le, mennyire megbízható a webáruház, illetve használjunk árösszehasonlító oldalakat, hogy a legkedvezőbb ajánlattal élhessünk.

hirado.hu

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05