Rubelválság: az Apple leállította termékeinek internetes értékesítését

MTI Sajtóadatbank, 2014. december 18. 12:21

A rubel árfolyamának zuhanása, napon belül is rendkívüli kilengéseket mutató árfolyama miatt az Apple Oroszországban leállította termékeinek internetes értékesítését, a fogyasztók megrohamozták az elektronikai cikkeket és bútorokat árusító üzleteket, sokan a valutaváltó helyeken próbálják megtakarításaikat valutára váltani, és hiány van a külföldi új autókból.

"Oroszországi online üzletünk jelenleg nem elérhető, amíg felülvizsgáljuk árainkat" - közölte Alan Hely, az amerikai információ-technológiai óriáscég, az Apple szóvivője, aki egyben elnézést kért a vevőktől. Az Apple november végén 20 százalékkal emelte fel árait az orosz piacon, így például okostelefonjának legújabb modellje, az iPhone 6 16 gigabájtos változata 39 990 rubelbe kerül, az árat nyolcezer rubellel emelték meg. Legközelebb december 24-én vizsgálták volna felül az árakat, de a jelek szerint az amerikai óriásvállalat előbbre hozta a döntést.

 

A rubelben elért bevételt csak nagyon előnytelen árfolyamon lehet átváltani dollárra vagy euróra, így a legbölcsebb döntés, amelyet most az elektronikai termékek gyártói meghozhatnak az az, hogy leállítják az eladásokat Oroszországban, miként az Apple is tette - mutatott rá Andrew Bartels, a Forrester Research független technológiai és piackutató cég elemzője az Apple keddi döntését kommentálva.

 

Tovább erősödött a pánikhangulat

 

A dollár árfolyamának brutális mértékű megugrása azt eredményezte, hogy az orosz fogyasztók kedden délután megrohamozták az elektronikai cikkeket és bútorokat árusító üzleteket, hogy még a várható áremelések előtt bevásároljanak. Nagyon sokan a valutaváltó helyeket keresték fel, hogy rubelben tartott megtakarításaikat valutára váltsák, ami viszont tovább erősítette a pánikhangulatot.

 

A Vedomosztyi című orosz üzleti-politikai napilap értesülése szerint az oroszországi gépkocsi-kereskedésekben hiány van a külföldi autókból. A Jaguar Land Rover képviselete arról értesítette partnereit, hogy péntektől nem szállít Oroszországba az új árak kiszámításáig. A drága külföldi gépkocsi márkákat forgalmazó 3 nagy orosz cég, a Major, az Avilon és a Transztyehszervisz teljesen leállította az eladásokat.



A Rosszija 24 állami hírtelevízió arról számolt be szerdán, hogy a kazah vásárlók ellepték a délkelet-oroszországi Orenburgi területen az elektronikai üzleteket. A nagy értékű, 800 ezer rubeles (több mint 3 millió forint) LCD-tévéket is úgy vitték, mint a cukrot. A terület három kazahsztáni régióval is határos, és a kazahok kihasználják a rubel megroppanását.

 

Egy rubel jelenleg 2,7 kazah tengét ér. A rubel hétfőn és kedden, két nap leforgása alatt, értékének több mint 20 százalékát veszítette el. A pánik csúcspontján, kedden délután három óra körül a dollár árfolyama meghaladta a 80 rubelt, az euróé pedig a 100 rubelt a moszkvai tőzsde devizakereskedésében. Szerda délután már "csak" 65,88 rubelt kellett adni egy dollárért, az euróért pedig 82 rubelt.



Moszkvában az utcai pénzváltóknál szerdán a dollárt átlagosan 61-65 rubelért vették és 75-80 rubelért adták el, míg az euró vételi árfolyama 80-85 rubel, az eladási pedig 95-100 rubel között volt. A gazeta.ru című hírportál beszámolója szerint szerdán sok moszkvai pénzváltó bezárt, mert elfogyott a dollárjuk és az eurójuk. A nagybankok fiókjaiban sorban állnak az ügyfelek akik valutát szeretnének vásárolni. Többségük ugyanakkor ott is euró és dollár nélkül távozik, és azzal a tájékoztatással, hogy "holnapra rendeltek dollárt és eurót, de nem tudják, kapnak-e".

 

Tömegesen állították le a pénzváltást

 

A nagy orosz bankok már kedden tömegesen állították le a valutaváltást. A hírportál több nagy orosz bank vezetését kereste meg, de névtelenül nyilatkozó forrásai csak annyit közöltek, hogy sem készpénzért, sem bankkártyákon, vagy elektronikus úton keresztül nem váltanak valutát. Arra hivatkoztak, hogy az intézkedést elsősorban az ügyfelek érdekében tették. A legjelentősebb orosz pénzintézetek 10-15 rubeles különbséget állapítottak meg a külföldi valuták vételi és eladási árfolyama között. Általában ez a különbség 50 kopejkát, fél rubelt szokott kitenni.



A Gazprom sajtóholdingjához tartozó NTV televízió arról számolt be szerdán, hogy a szentpétervári valutaváltók és bankfiókok nem bírták az ügyfelek rohamát. Amikor egy euró meghaladta a 100 rubelt, több helyen már az elektronikus kijelzőket is kikapcsolták, mert azok nem alkalmasak a háromjegyű számok kijelzésére. Egyes valutaváltók be is zártak, mert elfogyott a készpénzük. A szibériai régiókban, például a Cseljabinszki területen sincs valuta a bankokban.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05