Intelligens kerékpár Hollandiából

forrás: Prím Online, 2015. január 2. 09:37

Hollandia kifejlesztette első intelligens biciklijét, amelyet egy sor elektronikai készülékkel szereltek fel, hogy csökkentsék a magas baleseti rátát az idősebb biciklisták között a kétkerekű járgányokat imádó országban.

A Holland Alkalmazott Tudományos Kutatások Szervezete által a kormánynak kifejlesztett intelligens kerékpár prototípusa elektromos, a kormány alatt előretekintő radarral, a hátsó sárhányónál kamerával. A bicaj a várakozások szerint két éven belül a piacra kerülhet, 1700-3200 eurós összegért.

Az első és hátsó érzékelő készülékeket a tesztbringán fedélzeti számítógép kapcsolja össze egy vibráló figyelmeztető rendszerrel, amelyet nyergébe és kormányába építettek, hogy riasztani tudják tulajdonosát a közelgő veszélyre. A nyereg berezeg, amikor hátulról más biciklisek közelednek, miközben a kormány ugyanígy tesz, ha a biciklis elölről számíthat akadályokra.

Helyet kapott rajta egy keret is, amelybe tablet illeszthető, vele a tulajdonos vezeték nélkül csatlakozhat és „beszélhet” a járművel egy erre szolgáló alkalmazás révén. A tablet emellett élénk jelzést villant fel, ha a biciklista haladási irányában közeledő akadályt - például lámpaoszlopot vagy hátulról érkező és mellette elhaladni készülő társat - észlel.

Maurice Kwakkernaat, a kutatás egyik szakembere kifejtette, a biciklistákkal gyakran történnek balesetek, amikor hátrapillantanak vagy amikor megrettennek, ha valaki gyorsan halad el mellettük. A fedélzeti rendszer olyan technológiát alkalmaz, amelyet már jelenleg is használnak az autóiparban - tette hozzá. Elmondása szerint a készülékek hasznosak lehetnek azoknak is, akik a kerékpár elektromos motorját veszik inkább igénybe, melynek csúcssebessége óránkénti 25 kilométer.

 


Egyre több idős ember választja a kétkerekű járgányt, és nem is csak rövid távolságokra - mondta Melanie Schultz van Haegen a holland infrastruktúraügyi és környezetvédelmi miniszter. „Erre a típusú biciklire tényleg szükség van Hollandiában, mert segít csökkenteni a balesetet szenvedő idősek számát évente, és lehetővé teszi, hogy ők is élvezzék a biciklis közlekedést” - fejtette ki.

Hollandiában a 17 millió fős lakosságnál egymillióval több kerékpár van, és jelenleg mintegy 25 ezer kilométer bicikliút áll rendelkezésre az országban. A számok valószínűleg nőni fognak, ahogyan egyre többen választják a kétkerekű közlekedést, ami dugókhoz és a sérülések megnövekedett kockázatához vezet.

Tavaly 184 biciklis halt meg az országban, 124 közülük hatvanöt évnél idősebb ember volt. Egy évvel korábban 200-an hunytak el hasonló balesetekben, nagy részük szintén idős.

A jelenlegi prototípus 25 kilogrammot nyom, de a kutatók már ügyködnek a fedélzeti rendszerek megkisebbítésén.

Forrás: DiscoveryNews / hirado.hu - Fotó: Getty Images

Kulcsszavak: tudomány okos kerékpár

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Okoskarkötővel a finom eleganciáért

Ha egy eszköz neve elé odatesszük, hogy “okos”, rögtön mindenki azt hiszi, hogy egy apró kütyüről van szó, amibe rengeteg hasznos, vagy annak ítélt funkciót sűrítettek bele. 

2022. november 15. 09:24

A legnépszerűbb szoftverek kreatív munkához

Ha olyan szoftvert keresünk, amellyel a kreatív munkát végző szakemberek csodálatos dolgokat hozhatnak egyszerűen létre, bizony nem kell sokáig kutakodnunk. Számos nagyszerű szoftver közül válogathatunk a világháló széles palettáján!

2022. augusztus 11. 11:42

Propaganda elleni védőoltás: Utazás!

Amerikai tudósítónk, Horváth László, olyan szemmel látogatta meg az év egyik legnagyobb turisztikai rendezvényét, az IPW Orlando 2022-öt, hogy közben szemügyre vette, mely fejlesztések könnyítik meg az ideérkezők utazását, és elfilozófált annak kapcsán, hogy miért érdemes útra kelni, és akár egy konferencia-részvételt is összekötni az adott hely felfedezésével, az ország - Amerika - felfedezésével.

2022. augusztus 8. 23:11

Így óvja a szemét, ha sokat ül kijelző előtt

Tudta, hogy a nyugati emberek naponta átlagosan 6 órát töltenek különböző képernyők előtt? Ha belegondol, egy kicsit furcsa is, hogy a telefonunk kijelzőjére védőfóliát teszünk, a laptop kijelzőjét folyamatosan törölgetjük, portalanítjuk, szóval óvjuk az eszközeinket, miközben a szemünk védelmére nem is gondolunk. Íme pár tipp, ami segíthet megtartani a szeme egészségét, ha sok időt tölt kijelző előtt.

2022. június 13. 17:17

Esztétikus magas teljesítményű asztali számítógép - igenis létezik!

Ebben a cikkben azt szeretnénk hangsúlyozni, hogy igenis reális elképzelésnek számíthat egy olyan asztali számítógép beszerzése, amelyik nemcsak teljesítményben, hanem az esztétikumot tekintve is elsőrendű vételnek számít. Következzenek tehát a részletek!

2022. február 15. 18:06

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2022 díjazottjai!

2023. január 27. 09:47

Látássérülteknek fejlesztett eszköz nyerte az LG versenyének fődíját

2023. január 26. 14:02

Közeleg a 31. Magyar Innovációs Nagydíj felhívás beadási határideje

2023. január 16. 18:51

A Bullitt műholdas szolgáltatása lefedettlenség esetén is biztosítja az üzenetküldést

2023. január 9. 15:46