Amerikai szakértők szerint nem Észak-Korea a tettes a Sony elleni támadásban

MTI Sajtóadatbank, 2014. december 29. 08:13

A CNN arról számolt be, hogy egyes amerikai szakértők szerint a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) által közzétett bizonyítékokból nem következik, hogy Észak-Korea hajtotta végre a Sony Pictures japán-amerikai filmforgalmazó cég elleni november végi hackertámadást.

A hivatalos és a más, általunk összegyűjtött bizonyítékok alapján világos számunkra, hogy (Észak-Korea) egyértelműen nem felelős a Sony elleni támadás kiterveléséért vagy kivitelezéséért” – mondta a CNN-nek Sam Glines, a Norse kiberbiztonsági cég vezetője.

   

Scott Borg független IT-biztonsági kutató pedig azt mondta a hírcsatornának, hogy bár a phenjani rezsim valóban rendelkezik egy kiberhadviselésre szakosodott egységgel, a Sony elleni hackertámadás "meghaladja azt a képességi szintet, amit eddig megfigyelhettünk" az észak-koreaiaktól.
    

Az FBI hivatalosan nem kommentálta a CNN-nek ezeket a kételyeket. Korábban nevük elhallgatását kérő amerikai tisztségviselők azt mondták a hírcsatornának, az FBI és az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) képes volt beazonosítani, hogy a támadást Észak-Koreából indították.
    

A támadást – amelynek során a Sony Pictures belső levelezését, forgatókönyveket, megjelentetésre váró filmeket, valamint a cég dolgozóinak és filmsztároknak személyes adatait is ellopták – egy magát "Guardians of Peace", vagyis a béke őrzőinek nevező hackercsoport vállalta magára. Észak-Korea érintettsége azért merült fel, mert a hackerek azzal fenyegetőztek, hogy erőszakos támadást hajtanak végre mozik ellen, ha a stúdió bemutatja a "The Interview" című vígjátékot, amelyben két amerikai újságírót Kim Dzsong Un észak-koreai vezető meggyilkolásával bíz meg a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA). A film vetítését emiatt a nagy amerikai moziláncok megtagadták, de miután Barack Obama elnök elítélte a döntést, kisebb mozik karácsony este vetíteni kezdték a filmet, és a Sony az interneten is elérhetővé tette a vígjátékot Amerikában.
 

    

Az FBI korábban azt közölte, hogy a Sony elleni támadásban használt rosszindulatú számítógépes program (malware) – egy adatmegsemmisítő szoftver – elemzése alapján olyan malware-hez jutottak el, amelyet észak-koreai hackerek már korábban kifejlesztettek és használtak. Ugyanakkor szakértők szerint az említett program már régóta hozzáférhető a világhálón, és azt bármelyik hacker bevethette volna.
    

A CNN szerint már csak azért sem Észak-Korea az egyetlen lehetséges tettes, mert a Sonynak több más ellensége is van. Az egyik potenciális támadó a The Lizard Squad (A hüllő csoport) nevű hackerbanda, amely karácsony este megbénította a Sony Playstation játékkonzolrendszerét, és korábban már számos jelentős támadást hajtott végre nagy játékszolgáltatások ellen.
    

Az is elképzelhető, hogy a Sony egy korábbi dolgozója áll a támadás mögött. Sam Glines szerint egy nemrég elbocsátott, az interneten Lena fedőnevet használó Sony-alkalmazott kapcsolatban áll a Guardians of Peace-szel, és akár ő is lehet a kiszivárogtatott információk forrása.
    

A CNN azt is megjegyezte: akár felbérelt hackerek segítségével vagy az interneten elérhető kiberfegyverekkel is végrehajthatták a támadást. Korábban már számos nagyobb hackertámadás érte a Sonyt: Playstation hálózatáról 2011-ben mintegy 77 millió felhasználó személyes adatait lopták el, és ugyanabban az évben a Sony Pictures rendszerében is súlyos károkat okozott egy támadás.
    

Forrás: CNN; Kép: techtimes.com

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05