Blokkolták a Google Gmail levelezőprogramját Kínában

MTI Sajtóadatbank, 2014. december 29. 12:31

Blokkolták Kínában a Google Gmail levelezőprogramját, egy kínai székhelyű jogvédő szervezet hétfőn a "Kínai Nagy Tűzfalat" okolta a szolgáltatás szüneteléséért.

A Gmail számos webcíme elérhetetlen volt Kínában pénteken – közölte a Great.Fire.org nevű, a szólás szabadságáért küzdő kínai székhelyű szervezet. A felhasználók szerint hétfőn sem működött a szolgáltatás.

"Úgy vélem, a kormány most a Google további kínai jelenlétét próbálja megakadályozni, és korlátozni szeretné a külföldi piacát" – mondta a Great.Fire.org egyik álnevet használó tagja. "Képzelje el, hogy a Gmail felhasználói nem jutnak el a kínai ügyfelekhez. Sok külföldi így arra kényszerül, hogy elhagyja a Gmailt" – tette hozzá.

A Google által működtetett, a szolgáltatásainak valós idejű felhasználását jelző Transparency Report is kimutatta, hogy a Gmail forgalma rövid ideig szünetelt pénteken Kínában. A vállalat szingapúri szóvivője közölte, hogy ellenőrizték a szolgáltatást, és a saját oldalukon nem találtak meghibásodást.

Június óta szinte valamennyi Google szolgáltatást blokkolták Kínában, de a múlt hétig a Gmail felhasználók az IMAP, SMTP és POP3 szerverek segítségével megkapták az üzeneteiket. Az Apple iPhone és a Microsoft Outlook applikációk segítségével is használni tudták a Gmailt.

Kína szoros ellenőrzés alatt tartja a világhálót, meghiúsítva minden, a kommunista párt tekintélyének rombolására irányuló kísérletet. Kínában működik a nagy tűzfal néven emlegetett, internetet cenzúrázó legbonyolultabb rendszer. Bírálói szerint Peking azért gyorsította fel tavaly a külföldi internetes cégek – így a Google – szolgáltatásainak blokkolását, hogy a világtól elzárt internetszolgáltatást hozzon létre.

A Google leállítása idén nyáron, a pekingi Mennyei Béke terén 1989. június 4-én, a demokráciát követelő tüntetők elleni véres leszámolás 25. évfordulóján kezdődött. A GreatFire szerint a Gmail blokkolása jelentős gondot okozhat a Kínában működő cégek számára, mert sokan a Gmailt használják céges levelezőprogramként.

A Kínában működő cégek és a magánemberek számára az egyik legnépszerűbb megoldás a cenzúra megkerülésére a VPN (a virtuális privát hálózat angol rövidítése), amely akadálytalan hozzáférést biztosít a blokkolt oldalakhoz és szolgáltatásokhoz.

Kulcsszavak: Google Gmail cenzúra Kína

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megjelent az NMHH 2020-as felügyeleti terve

2020. február 18. 10:35

Informatikai szakembereket keres az SAP Labs Hungary

2020. február 14. 10:33

20 éves Magyarország egyik legrégebbi email rendszere

2020. február 7. 09:03

A három legnépszerűbb rádiót négymillió ember hallgatja

2020. február 3. 10:01
online sportfogadás