CES 2015 első nap: AppNation, autógyárak, techcégek, startupok és okostelefon tartozékok

Helyszíni beszámoló Las Vegasból

Horváth László–Márai Judit, 2015. január 7. 14:59

Aki nem szereti a pekingi metróhoz hasonló tolongást, az ne jöjjön a CES-re. 160 ezer látogató, a tavalyi évet mindig megdöntő rekord, bábeli hangzavar, és ezernyi esemény.  Aki úgy érzi, hogy mindig máshol kellene, hogy legyen, az ne jöjjön ide, mert annyi minden történik egyszerre, hogy biztosan valamiről lemarad az ember. Ez már csak ilyen hely, a saját őrült ritmusával, a hely hihetetlen dinamikájával, a sok helyről/minden világrészről, minden elektronikai iparból érkezett szakemberek Mekkája.

Mire futotta nekem az első napon?

 

Kezdésnek az AppNation egyre növekedő, mobilplatformokra fókuszált CES oldal-konferenciáját néztem meg. A szakma klasszikusa, a LoungeBuddy applikációja (amelyik segít bárhol bármilyen reptérre megérkezve abban, hogy a te frequent flyer státuszodnak megfelelő várakozó termet találj, ahonnan dolgozhatsz rögtön az érkezés után) melle borzasztóan érdekes startupok ötletbörzéje lett belőle. 

 

A kedvenceim közül néhányat megmutatnak: elsőként a Dublin, California-I PS10, amelyik olyan cégek, mint a Google vagy a Facebook munkatársainak az agyát igyekszik ápolni agyi hullámok képzésével, nyugtató vagy éppen ébresztő, serkentő tech – joga virtuális realitásos szemüveggel.  38 különböző változatát tudja a gépezet az érzéki serkentésnek – és alig várom, hogy a terméket részletesen tesztelve is beszámolhassak arról, hogy működik. Amit láttam, az nagyon meggyőző volt, mert az egyik látogató (a képen) gyakorlatilag Zen állapotba jutott pár perc alatt, teljesen elfelejtkezve arról, hogy hol is van es mit is csinál.
 

 

Másik kedvenc a Traitify: Baltimore, marylandi csapat, akik online személyiségtesztet csinálnak. A képekre adott reakciók alapján sorolja be az alap személyiségi csoportokba a résztvevőket, ami nagyon hasznos lenne rekrutáló HR szakembereknek, munkahelyi vezetőknek.

 

Meg kell említenem hogy a Nike mobilmarketinges főnöke a biztonságot tartja az első számú feladatának, ami talán meglepő sokaknak, akik még a fizikai világból nézik a Nike versenyhelyzetet, nem pedig az adatbányászó jelenből.

 

Az AppNation végén (de nem utoljára) következett az érdekvédelmi szervezetük, az Application Developers Alliance. A Washington, DC székhelyű (hol is lehetne máshol egy ilyen típusú szervezet, mint a Metro DC környékén, ahol csak Alexandria, Virginiaban négyszáz szervezet székhelye található, és ahol a világon egyedülálló módon a szervezeteknek is van egy érdekvédelmi szervezete.  Az évi $500 tagságért reklámot, fellépési alkalmakat, szakmai networkinget kapnak a szervezet tagjai. 

 

Az autó egy computer, négy keréken – Audi TechTalk 

 

Következő kör az autógyárak egyik technológiai vezetője, az Audi egész vezérkarának (Chairman of the Board of Managers, head of communication, head of technology, head of North America) sajtótájékoztatója.  Másodszor is telt ház előtt rendezték meg ezt a TechTalkot, álló hely sem maradt a dugig megtelt teremben. 
 

 

Az adatok magukért beszélnek: 35%-a az Audi vásárlóknak az Audi Connect szolgáltatás miatt vesz ilyen autót – amelyik a Google és Apple Car Play termékekkel is kompatibilis, bármelyiket teljesen integrálja. Az alapfelvetés egyszerű:  ha az emberek többsége sosem engedi el egy méternél messzebbre a mobiltelefonját, akkor az autónak is ehhez a kommunikációs rendszerhez kell igazodnia.  Persze ettől magától értetődik a kérdés, hogy ha az autó agya a mobiltelefon, akkor mi lesz a mai autógyárakkal? Ha a Google önvezető autója 750 ezer mérföldet tett meg karcolás nélkül a kaliforniai utakon, akkor mire várunk?  Ha a baleseteket teljesen ki tudná küszöbölni a meglévő technológia, akkor miért nem vezetjük be azonnal?

 

A taktikai szinten megtudhattuk, hogy az A8 teljes touchscrennel lesz felszerelve, amit az alacsonyabb modellek fognak követni fokozatosan (az Audi rájött arra, hogy van ez a termék, amit iPhone-nak hívnak...mondanám ha az lenne a dolgom).

 

Arról is beszéltek, hogy az Audi szempontjából az Uber az nem versenytárs, sőt, 60 napon belül két pilot programot is be fognak indítani ezzel kapcsolatban.

 

Az is elhangzott, hogy szerintük  az autóbérléshez nem kellene kulcs, egy app megtenne az kocsiajtó kinyitását. Ezt folytatva elmondták, hogy az AC rendszert nem az utasnak /vezetőnek kellene állítgatnia, hanem az autó saját maga tudna szenzorokkal merni és változtatni.

 

A filozófiájuk tetszik nekem: az autó nem más, mint egy szenzorcsoport, amit az adat vezérel, amit ezek a szenzorok megkapnak. A nagy kérdés az iparban: mi történik majd, ha minden technológiai termék mindenki számára elérhető lesz a kategóriában? 

 

Még annyira futotta ma hogy beugrottunk az Eureka pavilonba, a legfrissebb startupok közé, ahol a zsiráfját sétáltató Babarczi Katica a magyar startup kultúrát képviselő Tep hírnevet népszerűsítette – de már reggel 2 fele jár az idő, erről majd inkább holnap, ha szabad.

 

Nagyon erős volt a CES első napja, nagyon meggyőzőek a cégek, az ötletek, az ipar evolúciója.  De jó lenne, ha a CES alatt egy nap 48 órából állna...

Hirek.com - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Httpool by Aleph lett a Microsoft Advertising közép- és kelet-európai képviselője

A Httpool by Aleph, a világ egyik vezető digitális hirdetésekkel foglalkozó vállalata képviseli mostantól a Microsoft Advertising-ot 23 közép- és kelet-európai országban*, köztük Magyarországon is. A cég a Microsoft Advertising kampányainak kezeléséért lesz felelős kereső, felhasználói és vásárlási termékeken keresztül.

2023. augusztus 22. 12:59

2023-ban immár 22. alkalommal indul 'Az Év Honlapja' pályázat!

Augusztus 14-én immár 22. alkalommal indul útjára Magyarország legnagyobb digitális marketingkommunikációs pályázata. ’Az Év Honlapja’ izgalmas lehetőséget kínál mindazoknak, akik az elmúlt időszakban a legújabb honlapokat, applikációkat, digitális és technológiai megoldásokat hozták létre. Ha büszkén állsz egy újító szellemiségű honlap vagy applikáció mögött, akkor ez a lehetőség neked szól! Ne feledd augusztusban 20% Early Bird kedvezménnyel pályázhatsz!.

2023. augusztus 15. 09:38

A Magyar Telekom 2023. második negyedéves és első féléves eredményei

A Magyar Telekom közzétette 2023. második negyedévére és első félévére vonatkozó, az EU által befogadott Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok (IFRS) szerinti konszolidált pénzügyi eredményeit. A pénzügyi jelentés nem auditált értékeket tartalmaz az összes pénzügyi időszakra. 

2023. augusztus 10. 10:00

Idén is csúcspontszámokkal lehetett bekerülni a Corvinusra

Továbbra is a legjobb képességű hallgatók választják a Corvinust, a legkeresettebb alapszakokhoz még a tavalyinál is magasabb pontszám volt szükséges a bejutáshoz: a csúcsot az angol nyelvű nemzetközi gazdálkodás alapszak jelentette 480 ponttal. 14 százalékponttal nőtt az angol nyelvű képzésre felvett magyar hallgatók létszáma, így a most induló évfolyam csaknem fele már angolul teljesíti tanulmányait. 

2023. július 27. 12:59

Az ESET jelentős fejlesztéseket hajtott végre, hogy a vállalatok a hackerek előtt járhassanak

A világ egyik vezető kiberbiztonsági vállalata, az ESET bejelentette, hogy hamarosan elérhetővé válik az ESET PROTECT kiberbiztonsági platform új funkciója. A fejlesztés célja, hogy világszerte megoldást kínáljon a vállalatok aktuális és jövőbeli, digitális biztonsági kihívásaira.

2023. július 18. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38

Harminc évre előre tekintenek a 30. MENTA konferencia előadói

2023. augusztus 31. 12:59