A SzEK.org a vasárnapi üzlet zárvatartásról egyeztetne Nemzetgazdasági Minisztériummal

forrás: Prím Online, 2015. január 8. 17:10

A mai napon a SzEK.org felvette a kapcsolatot az NGM illetékeseivel egy konzultációs folyamat megkezdése érdekében. A folyamat azt célozná, hogy egyértelmű helyzet alakuljon ki a vasárnapi üzlet zárvatartást előíró törvény értelmezésekor és alkalmazásakor. A SzEK.org szerint ugyanis a sajtóban megjelent találgatások alkalmasak arra, hogy a jogkövető webáruházakat összezavarják, és arra, hogy a webáruházak valamely szigorúbb értelmezés esetén bírságokkal lennének sújthatóak.

Mint ismeretes, március 15-én lép hatályba a 2014. CII. tv, mely azzal a céllal, hogy megfelelő egyensúlyt teremtsen a kereskedelmi tevékenység gyakorlásának szabadsága, valamint a vasárnap, illetve munkaszüneti napokon dolgozók érdekei között és hogy a családi közösségek megtartóerejét erősítse, elrendelte, hogy a kiskereskedelmi üzletek törvényben vagy az e törvény felhatalmazása alapján kiadott kormányrendeletben meghatározott kivételekkel –

a) kiskereskedelmi napokon 6 óra és 22 óra között tarthatnak nyitva,

b) vasárnap és munkaszüneti napokon zárva tartanak.

A probléma abból fakad, hogy egyes, meg nem erősített hírek szerint kiterjesztően értelmezi az index.hu cikke szerint az NGM egy meg nem nevezett tisztségviselője ezt a szabályt: álláspontja szerint ez a tilalom kiterjed a vasárnapi, sőt a törvény által nem érintett kiskereskedelmi napokon 22.00 és 06.00 óra közötti kiszállításokra is.

A SzEK.org a jelenlegi jogszabály szövegéből nem látja közvetlenül ás egyértelműen levezethetőnek a neten korábban vagy aznap rendelt termékek kiszállításának a tilalmát és a helyzet tisztázása érdekében egyeztetést kezdeményezett a mai napon az NGM illetékes tisztségviselőivel.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

2023. szeptember 29. 18:51

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38