Cápák rágják a tengeralatti kommunikációt

forrás: Prím Online, 2015. január 15. 12:19

Bármilyen meglepő, de a tengeralatti kábeleknek a műholdak világában is óriási szerepük van a világ kommunikációjában. Egész hálózat húzódik az óceánok mélyén, ezek a kapcsolatok pedig meglehetősen törékenyek. De nemcsak az élővilág jelent veszélyt ezekre a hálózatokra.

Keleti Arthur, az Önkéntes Kibervédelmi Összefogás alapítója a Kossuth Rádió Közelről című műsorában elmondta, jelenleg ez a legolcsóbb és legjobb módja annak, hogy kontinenseken keresztül összekössük magunkat. Nem csak a szerverközpontok, hanem kontinenseken maga az internet is ezeken keresztül érhető el – tette hozzá.

 Elmagyarázta, hogy a tengerben futó kábelek optikai kábelek, melyeknek jelerősítésre van szükségük. Ahhoz pedig áram kell. Keleti Arthur megjegyezte, hogy a részben elektromos, részben pedig egyéb jelek megzavarhatják a tengeri élőlények érzékszerveit. A tenger mélyén futó kábelek ki vannak téve különböző hatásoknak, így előfordul, hogy megsérülnek. Például cápák rágják meg ezeket.

Az Önkéntes Kibervédelmi Összefogás alapítója a műsorban megjegyezte, hogy egyes titkosszolgálatok már megpróbálták ezeket az optikai kábeleket „megcsapolni”, azaz onnét információkat letölteni. Ma még csupán pár százalékát használjuk ki a kábelek kapacitásának, de egyre több adatot fognak közvetíteni idővel. Jelenleg 40 Gbit/sec sebességűek, de akár ennek százszorosával is képes kommunikálni ez a hálózat - tette hozzá.

Elmondta, hogy a tengert már nagyon régóta használjuk, a mélyére fektetett kábelek pedig már a második világháborúban is léteztek és kifejezett célpontjai voltak egyes katonai hadműveleteknek. Az „internet boom” környékén megnövekedett az igény, hogy ezeken a kábeleken komolyabb mennyiségű adatot is át lehessen küldeni és akkor bővítették is őket – jegyezte meg.

Forrás: Kossuth Rádió/Közelről

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Mégis van mozi! Autósmozi nyílik a budapesti Árkád tetején

Jó hírünk van azok számára, akik már a Grease és a Szeretném, ha szeretnél óta tudják, meg akarják tapasztalni az autós mozizás varázsát. Június 13-tól a PANAM autósmoziban forgathatják vissza az idő kerekét. Az autósmozi érintésmentes eszközökkel vár, így a koronavírus ideje alatt sem maradunk biztonságos szórakozás nélkül. A helyszínt a budapesti Árkád bevásárlóközpont tetőtéri parkolója biztosítja, ahol a tervek szerint hosszútávon élvezhetjük majd a szabadtéri filmnézést.

2020. május 26. 10:33

Home office és a mögötte rejlő nehézségek

Manapság egyre több ember végez különféle munkákat otthonról, ami gyökeresen megváltoztatott számos munkamenetet és szokást. Valójában ennyire egyszerű technikailag a home office, és milyen előnyei, illetve hátulütői vannak?

2020. május 20. 13:52

Állati találkozások

Az emberi kíváncsiság az állatvilágra is kiterjed: igyekszünk minél közelebb férkőzni hozzájuk, hogy mindent megtudjunk róluk, és közben olyan felvételeket is készíthessünk, amelyek több száz like-ot érnek majd a közösségi oldalakon. A Viasat Nature természetcsatorna ezúttal vadállatokról elkapott, hihetetlen egyedi képeket mutat be kedden este 8-tól az Elképesztő állati találkozásokban. Soha nem tapasztalt légyottoknak lehetünk szemtanúi ember és állat, állat és állat között, amelyek hol szívszorító, hol győzedelmes véget érnek. És íme néhány dolog, amit jó tudni, ha valaki vadállatok lesére indulna!

2020. május 19. 10:22

Ez az a nap! 2021 a Puskás Arénában

A kialakult járványhelyzet miatt – a labdarúgó-Európa-bajnoksághoz és az olimpiához hasonlóan – az idénre tervezett Ez az a nap!  is 2021-ben kerül megrendezésre.

2020. május 8. 13:07

Mégis lesz óriási retrobuli Szegeden

Ha nem is az eredeti időpontban, de idén is, ezúttal augusztus 20-án a legnagyobb hazai retrobuli, a szegedi Deja Vu Fesztivál nyitja a fesztiválszezont Dél-Magyarországon. Az újításokkal és meglepetésekkel készülő háromnapos rendezvényre az eredeti időpontra megváltott jegyek természetesen érvényesek.

2020. május 7. 15:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Fél évig ingyenes az Adverticum „DataMe DMP adatok" szolgáltatása

2020. április 30. 09:47

Az LG történetének legjobb üzemi eredményét érte el 2020. első negyedében

2020. április 29. 17:15

Gigafelvásárlás az oktatási piacon

2020. április 21. 10:32

Az ABB ingyenessé tette a digitális szolgáltatásokat

2020. április 20. 09:20
online sportfogadás