Tovább regulázzák Kínában az internetet

MTI Sajtóadatbank, 2015. január 22. 10:22

Nem adja fel a kibertér kínai felügyeletét ellátó hivatal azoknak az internetes szolgáltatóknak és vállalatoknak a fegyelmezését, amelyek zsarolásra használják a világhálót vagy pénzért közölnek, illetve törölnek posztokat - jelentette a hivatal illetékesére hivatkozva a Hszinhua hírügynökség.

Az interneten áramló információ rendjét károsító, a piaci törvényeket megzavaró illegális tevékenység egyaránt rontja a médiáról és az internetet szabályozókról alkotott képet - állapította meg Peng Po, az állami intézmény helyettes vezetője.

Peng, aki a szabálytalanságokkal szemben zéró toleranciát emlegetett, elmondta, hogy kampányuk a törvénytelenül működő weboldalakra fog összpontosítani, de a WeChat nevű csevegő program fiókjait, a PR vállalatokat és a közvetítők tevékenységét is nagyító alá veszik.

A hírügynökségi összeállítás kitér arra, hogy a fizetett - bizonyos vállatokat, termékeket vagy szolgáltatásokat kedvező színben feltüntető - írások közlése általános gyakorlattá vált, és egyes PR-cégek kizárólag abból élnek, hogy "elintézik" a kritikus hangú cikkek törlését a világhálóról. Nem ritkán szándékosan és megalapozatlanul közölnek negatív vagy túlzó tartalmú beszámolókat, hogy később, pénzt követelve, felajánlják a nyilvánosságot kapott bírálatok eltüntetését.

Az "üzletágban" nemcsak erre szakosodott portálok vesznek részt, hanem helyenként az internetszolgáltatók is visszaélnek a helyzetükkel, s anyagi ellenszolgáltatás fejében maguk is vállalják a hozzászólások vagy cikkek törlését - közölte a hivatali illetékes.

Peng a korrupció elleni fellépésként beszélt a legfrissebb, három hónapos kampányról, s egyúttal közölte, a lakosság forródróton és egy külön honlapon is jelezheti a tudomására jutott visszaéléseket. A "nyomravezetői" díj összege elérheti az 50 ezer jüant (2,2 millió forint) is.

Az újságírói zsarolás és visszaélés egyik nagy botránya tavaly kapott nyilvánosságot Kínában. A befolyásos üzleti lap, a 21st Century Business Herald kiadóját és újságíróját több munkatársával együtt letartóztatták, mert a magazin "együttműködési díjat" kért ügyfeleitől cserébe azért, hogy ne jelenjenek meg róluk negatív tudósítások. Rajtuk kívül csaknem 30 újságírót vontak felelősségre tavaly, amiért pénzt kértek riportokért.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Mesterséges intelligenciával ismerkedtek a jövő női mérnökei a Telekom székházban

A Nők a Tudományban Egyesület által szervezett Lányok Napján a technológiai pálya különböző szakmáiról tudhattak meg többet az érdeklődő középiskolások. A rendezvényhez kapcsolódva a Magyar Telekom és a T-Systems közel száz diáklányt fogadott székházukban, ahol női vezetői életpályák mellett megismerhették a SNOC, az 5G hálózat, a data központ és az üzleti mesterséges intelligencia, Vanda működését.

2021. október 23. 16:50

Ezek voltak a legkeresettebb idegen szavak egy új szótároldal szerint

Rövid bétateszt után 90 000 szóval elindult a jelentese.hu. A SAKKOM Interaktív által létrehozott, ingyenes szótárakat gyűjtő oldalon többek között angol- és idegen szavak, a gamer társadalom által használt kifejezések, E-számok, és keresztnevek jelentése található meg. Utóbbi két szótárt a NÉBIH, illetve a Nyelvtudományi Kutatóközpont bocsátotta az ügynökség rendelkezésére. Az indulást követő hónapokban egyébként a legkeresettebb szavak toplistáján sokáig az eucharisztikus, illetve a homofób szó vezetett. 

2021. október 23. 14:18

Siemens infrastruktúrán tölti kibocsátásmentes elektromos buszait Ausztrália

A Custom Denning, Ausztrália egyik vezető buszgyártója, a Siemens elektromos busztöltő állomásait és digitális pályaudvar-felügyeleti megoldását választotta hazai tervezésű és gyártású Element e-buszaihoz.

2021. október 23. 12:13

Viszlát, táblázatkezelő! Helló, digitális asszisztens!

Soha nem látott mértékben hódítanak az ügyfélkezelésben az elektronikus megoldások a koronavírus-járvány megjelenése óta – mutat rá egy új magyar felmérés.

2021. október 23. 10:04

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hosszabbít Az Év Honlapja Pályázat

2021. október 15. 18:12

Google: környezetbarát keresési funkciók érkeztek

2021. október 7. 17:13

Radikális változások jönnek a Google keresésben: itt a MUM!

2021. szeptember 30. 19:07

Megújul a Vodafone vezetékes internet és TV portfoliója

2021. szeptember 29. 11:20