Nem kell mindig mindent megosztani

forrás: Prím Online, 2015. január 22. 13:42

A B2B International és a Kaspersky Lab közös felmérése szerint az európai válaszadók 33 százaléka szívesen megosztja okostelefonját, tabletjét vagy notebookját családtagjaival, barátaival vagy akár kollégáival.

A megkérdezett felhasználók nem látnak kockázatot a készülékük megosztásában, holott az ugyancsak megnöveli annak az esélyét, hogy a tárolt adataikat ellopják vagy elveszítsék. Valójában kijelenthetjük, hogy minél több ember használja ugyanazt az eszközt, annál nagyobb a valószínűsége, hogy valaki hibázik.

 



Ma már nem a számítógép, telefon vagy tablet tényleges tulajdonosa az egyetlen ember, aki az adott eszközt internetezésre használhatja. A felmérés során háromból egy válaszadó nyilatkozott úgy, hogy készülékének megosztása mindennapos. A válaszadók 29 százaléka a háztartás más felnőtt tagjaival, 4 százalékuk a gyermekeivel osztja meg az adott eszközt, 1 százalékuk a kollégáival vagy más ismerőseivel is osztozik saját eszközén. Megjegyezendő, hogy ez azokra a készülékekre vonatkozik, amelyeket elsősorban internetezésre használnak, ezért ez azt is jelenti, hogy valószínűleg értékes adatokat, például felhasználói fiókok elérését és jelszavait is tárolhatják rajtuk.

 

A megosztott eszközt védelem nélkül hagyni felettébb veszélyes – senki nem lehet teljesen biztos benne, hogy más felhasználók kellőképpen tudatában vannak a kiberfenyegetéseknek. Egy tapasztalatlanabb ember akár egy scammer csalijának is bedőlhet, vagy esetleg letölthet egy rosszindulatú fájlt. Ráadásul azon válaszadók 32 százaléka, akik megosztják a számítógépüket, telefonjukat, tabletjüket másokkal, nem hajtanak végre előtte semmilyen biztonsági intézkedést, mert "nem látnak benne kockázatot". Csupán a felhasználók 38 százaléka készít biztonsági mentést a fontos adatairól, mielőtt odaadná másnak a készülékét. Míg a megkérdezettek 33 százaléka védi jelszóval az adatait, 20 százalékuk arra törekszik, hogy egyáltalán ne tároljon ezeken az eszközökön fontos információkat.

 

 

 

 

A Kaspersky Lab olyan megoldást kínál, amelyet arra fejlesztettek ki, hogy több, különálló eszközön is biztonságos internetezést nyújtson. AKaspersky Internet Security — multi-device 2015 még a tapasztalatlanabb felhasználókat is megóvja attól, hogy potenciálisan veszélyes honlapokat nyissanak meg, vagy akár rosszindulatú szoftvereket töltsenek le. A vállalat biztonsági megoldása több platformot is támogat – alkalmas a Windows, OS X és Android alapú eszközök védelmére is. Valamint tartalmaz olyan, biztonságos böngészést elősegítő programokat, amelyeket Windows Phone-ra és iOS-ra is telepíthetünk. 

 

A program Androidra szánt változatát mi is leteszteltük már. Erről bővebben a Letöltés blogon olvashattok.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50