Új rendszer, új generáció – startvonalnál a 10-es számú Windows versenyző

Czipperer Dia, 2015. január 22. 12:13

Az új operációs rendszer hivatalos érkezéséről a Windows háza táján először tavaly októberben hallottunk, amikor is a Microsoft San Franciscó-i sajtóeseményén bemutatta az új rendszert. Sokak nagy meglepetésére nem a korábban rebesgetett 9-es, hanem rögtön 10-es verzió mellett tették le a voksukat, egy új generáció érkezését fémjelezve.

Néhány hónappal ezelőtt, októberben, a hivatalos bemutató alkalmával beszélt arról először a Microsoft, milyen is lesz a vadonatúj, Windows 10-es operációs rendszer, azóta pedig csak sejthető volt, milyen lesz valójában a végleges verzió. A vállalat nem habozott túl sokáig. Az év első napjait megragadva már be is mutatták operációs rendszerük új generációját, a Windows 10-et és funkcióit.

 

Üdv a klubban, Spartan

 

Jó hír, hogy végre pontot tehetünk az „új böngésző-ügy” végére. A sokat rebesgetett új böngészőről is lehullt a lepel. A „Spartan” kódnevet viselő megoldás tényleg leváltja az Internet Explorert. Egy egészen más böngészési élményt tesz lehetővé a felhasználóknak, többek között a beépített funkciók révén, illetve olyan megoldások is helyet kaptak benne, mint a billentyűzet vagy toll segítségével való jegyzetelés, amelyeket a barátokkal is meg lehet osztani.

 

Helló, Cortana!

 

Igen, ez a pillanat is elérkezett. Végre kijelenthetjük, hogy a Microsoft személyi asszisztense PC-kre és táblagépekre is elérhető lesz, sőt, mi több, a Spartan dolgát is nagyban megkönnyíti, hiszen a fejlesztők közvetlenül a böngészőbe integrálták, melynek révén gyorsabbá válik a keresés és a webes ügyintézések is.

 

Bár a Cortana egyelőre még magyarul még nem kommunikál, de angolul már nagyon hasznos kis asszisztens kapunk. Nem csak „kiismeri” a felhasználók szokásaik, érdeklődési köreit, hasznos javaslatokat is tesz nekik, és az eszük helyett eszükként működik, mint egy jó interaktív kalendárium. Figyelmeztet mindenre, ami fontos, a user pedig gépeléssel, hangutasítással vezérelheti.
 

 

Xbox játékélmény a Windows 10-ben

 

Természetesen az Xbox alkalmazás Windows 10-en is fut majd, amely egyben azt is jelenti, hogy az Xbox Live játékhálózat legjavát már a Windows 10-et futtató PC-ken is elérhetik a felhasználók. További előnye még, hogy akár több eszközön is lehet játszani a barátokkal, és a játékvideó-rögzítő funkcióval pedig minden fontos pillanatot megörökíthetnek és másokkal is megoszthatnak.

 

A játékok sebessége sem utolsó szempont. Ezen is turbózott kicsit a Microsoft. A DirectX 12 alkalmazásprogramozási felületre készült játékok sebességében, teljesítményében és grafikai képességeiben is jelentős javulás lesz látható.

 

Új Office-élmény

 

Ezek után már igazán nem érhet senkit meglepetés az Office for Windows 10 alkalmazás ténye kapcsán. Bizony, az Office sem maradt ki a sorból, amelyet a Windows 10 szellemiségének megfelelően kellett átkozmetikázni: vagyis az egy program minden eszközre jegyében. Ebből már nem nehéz kitalálni, hogy a érintésre optimalizált környezetet kapott a program.

 

A Word, az Excel, a PowerPoint, a OneNote és az Outlook programokat teljesen újratervezték, és érintéssel még könnyebben vezérelhetők lettek. Például a PowerPoint szabadkezes funkciója – mellyel közvetlenül a diákra is rajzolhatunk –, jól mutatja, hogy egy új szintet lépett az Office, alkalmazkodva az „új korszakhoz”.

 

Az asztali verzióról viszont egyelőre nem sokat tudunk. Egyelőre csak annyit árult el a vállalat, hogy a következő hónapokban osztanak meg további részleteket erről, ugyanis a fejlesztések jelenleg is zajlanak.

 

Nagyításhoz kattints a képre

 

A sokat emlegetett Start menü is visszatért, és az új funkciók és az univerzális apptámogatás sem maradhatott ki a sorból. Ha már elfelejtettétek volna és kíváncsiak vagytok, mik is ezek pontosan, nézzetek bele korábbi cikkünkbe: A Microsoft rögtön a Windows 10-esre ugrott.

 

A Windows 10 ingyenes frissítésként lesz elérhető a Windows 7, Windows 8.1 vagy Windows Phone 8.1 rendszert használó vásárlók számára, akik a megjelenés utáni első évben frissítenek az új verzióra.

Hirek.com - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Harminc évre előre tekintenek a 30. MENTA konferencia előadói

2023 szeptember 19-20-án MENTA 2023 – NEXT30! címmel rendezi meg Balatonfüreden az IVSZ – Digitális vállalkozások szövetsége jubileumi konferenciáját, ahol a digitális gazdaság következő 30 évének trendjei kerülnek fókuszba az elmúlt három évtized tudására, tapasztalatára és történetére építve. 

2023. augusztus 31. 12:59

A Httpool by Aleph lett a Microsoft Advertising közép- és kelet-európai képviselője

A Httpool by Aleph, a világ egyik vezető digitális hirdetésekkel foglalkozó vállalata képviseli mostantól a Microsoft Advertising-ot 23 közép- és kelet-európai országban*, köztük Magyarországon is. A cég a Microsoft Advertising kampányainak kezeléséért lesz felelős kereső, felhasználói és vásárlási termékeken keresztül.

2023. augusztus 22. 12:59

2023-ban immár 22. alkalommal indul 'Az Év Honlapja' pályázat!

Augusztus 14-én immár 22. alkalommal indul útjára Magyarország legnagyobb digitális marketingkommunikációs pályázata. ’Az Év Honlapja’ izgalmas lehetőséget kínál mindazoknak, akik az elmúlt időszakban a legújabb honlapokat, applikációkat, digitális és technológiai megoldásokat hozták létre. Ha büszkén állsz egy újító szellemiségű honlap vagy applikáció mögött, akkor ez a lehetőség neked szól! Ne feledd augusztusban 20% Early Bird kedvezménnyel pályázhatsz!.

2023. augusztus 15. 09:38

A Magyar Telekom 2023. második negyedéves és első féléves eredményei

A Magyar Telekom közzétette 2023. második negyedévére és első félévére vonatkozó, az EU által befogadott Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok (IFRS) szerinti konszolidált pénzügyi eredményeit. A pénzügyi jelentés nem auditált értékeket tartalmaz az összes pénzügyi időszakra. 

2023. augusztus 10. 10:00

Idén is csúcspontszámokkal lehetett bekerülni a Corvinusra

Továbbra is a legjobb képességű hallgatók választják a Corvinust, a legkeresettebb alapszakokhoz még a tavalyinál is magasabb pontszám volt szükséges a bejutáshoz: a csúcsot az angol nyelvű nemzetközi gazdálkodás alapszak jelentette 480 ponttal. 14 százalékponttal nőtt az angol nyelvű képzésre felvett magyar hallgatók létszáma, így a most induló évfolyam csaknem fele már angolul teljesíti tanulmányait. 

2023. július 27. 12:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

2023. szeptember 29. 18:51

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38