Mind nehezebb a kínai tűzfal megkerülése, miközben mind több a kínai netező

MTI Sajtóadatbank, 2015. január 27. 10:19

Egyre nehezebbé válik a kínai tűzfal megkerülése, vagyis az országban blokkolt oldalak elérése, miközben soha nem látott magasságba, 648 millióra emelkedett Kínában az internetezők száma 2014-ben.

A múlt héten több, a kínai tűzfal megkerülését lehetővé tevő magánszolgáltatás - úgynevezett VPN - is ellehetetlenült Kínában, erről maguk a szolgáltatók tájékoztatták a felhasználókat. Az egyik legkedveltebb közülük, az Astrill VPN úgy fogalmazott, hogy szolgáltatásának blokkolását a cenzúra erősödésének tudja be. A blokkolás az iOS rendszert használó Apple termékeket érinti, a Mac számítógépek kivételével, de akadtak felhasználók, akik Windows operációs rendszerükkel sem tudtak többé a fal mögé kerülni. Az Astrill mellett két másik nagy VPN-szolgáltató, a StrongVPN és a Blue Frog is üzemelési problémákat jelentett.
 

A szakemberek emlékeztettek arra, hogy 2013 során már volt egy hasonló akció Kína részéről, a mostani blokkolás viszont annál kifinomultabb és kiterjedtebb. A változások a Global Times című kínai napilap szerint a nagy tűzfal frissítésének tudhatók be.

 

A VPN szolgáltatás használatával elérhetők Kína által nemkívánatosnak tartott tartalmak - köztük a Facebook, a Twitter közösségi portálok, a YouTube videomegosztó, a The New York Times című amerikai lap, vagy a Bloomberg hírügynökség oldalai. A szolgáltatást a Kínában élő külföldi állampolgárok és működő cégek többsége használja. Az előírások szerint külföldi cég nem nyújthat VPN-szolgáltatást, azt csakis kínai vállalat és kizárólag regisztráció után biztosíthat az országon belül.

 

Mindeközben a kínai statisztikai hivatal hétfőn közzétett jelentése szerint a világhálót Kínában használók száma a tavalyi év végére 648 millióra nőtt, ez 16 millióval több júniushoz képest, és 30 milliós emelkedés 2013-hoz viszonyítva. Immár a lakosság 48 százalékának van hozzáférése az internethez.

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50