Jelentősen nőtt a netes vásárlásokhoz kapcsolódó csalások száma

MTI Sajtóadatbank, 2015. január 27. 12:34

A csalók a neten aktívak, nagy a határon átnyúló tranzakciók, illetve az internetes vásárláshoz, postai, illetve telefonos megrendelésekhez kapcsolódó próbálkozások aránya - számol be a Világgazdaság.

Minimális mértékben emelkedett a múlt év első felében a kártyás visszaélések értéke, a csalások legnagyobb része az internetes és határon átnyúló tranzakcióknál történik, az elfogadói oldalon viszont - leginkább a chipes kártyák elterjedése miatt - minimális a kár - számol be a Világgazdaság.

Az újság keddi cikke szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint nem egészen 300 millió forintnyi fizetési kártyás visszaélést regisztráltak Magyarországon 2014 első felében, amely 1,8 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. Az okozott kár nagy része - 267,5 millió forint - a kibocsátói oldalon keletkezett, az elfogadói hálózatban mindössze 29,3 millió forintnyi összeget regisztráltak. A visszaélések száma ugyanakkor jelentősen emelkedett tavaly az első hat hónapban, a kibocsátói oldalon 11,6, míg az elfogadóin több mint 25 százalékkal.

A csalásokon belül nagyon nagy a határon átnyúló tranzakciók, illetve az internetes vásárláshoz, postai, illetve telefonos megrendelésekhez kapcsolódó próbálkozások aránya. A netes vásárlásokhoz kapcsolódóan például majdnem ötezer csalás történt fél év alatt. Az ellopott kártyához kapcsolódó ügyek száma a kibocsátói oldalon majdnem 30 százalékkal, 1150-re növekedett az egy évvel korábbihoz képest, a kárérték megközelítette a 40 millió forintot. A hamisított bankkártyákkal elkövetett csalások száma több mint harmadával, 1200-ra nőtt, a kárérték pedig bő másfélszeresére bővülve elérte a 72 millió forintot.

Tavaly az első félévben 69, ATM-ek ellen irányuló támadást regisztráltak, miközben egy évvel korábban csak tizenhármat, az ATM-ekből történt adatszerzések száma pedig több mint duplájára, 190 fölé emelkedett - írja a Világgazdaság.

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A QNAP kiadja a SaaS biztonsági mentési megoldást

A QNAP Systems, Inc. kiadta a Boxafe 2.0-s verzióját, a Google Workspace és Microsoft 365 biztonsági mentési megoldást új vállalatközpontú funkciókkal és licenccsomagokkal. A vállalatok és a menedzselt szolgáltatásnyújtók könnyen hasznosíthatják a Boxafét, hogy megvédjék a SaaS-adatokat az előre nem látható katasztrófáktól, amelyek helyrehozhatatlan károkat okozhatnak a vállalkozásoknak.

2023. december 8. 12:56

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

December 15. éjfélig lehet nevezni Az Év Honlapja pályázatra!

2023. december 5. 10:06

A magyar cégek fele nem tud pályázni EU-s támogatásokra

2023. november 30. 10:01

Mutatunk 10 tippet, amivel kivédhetjük a csalásokat a Black Friday és a Cyber Monday idején

2023. november 21. 19:10

Tovább erősíti magyarországi jelenlétét a világ egyik vezető szoftverfejlesztő vállalata

2023. november 16. 14:27