Jelentősen nőtt a netes vásárlásokhoz kapcsolódó csalások száma

MTI Sajtóadatbank, 2015. január 27. 12:34

A csalók a neten aktívak, nagy a határon átnyúló tranzakciók, illetve az internetes vásárláshoz, postai, illetve telefonos megrendelésekhez kapcsolódó próbálkozások aránya - számol be a Világgazdaság.

Minimális mértékben emelkedett a múlt év első felében a kártyás visszaélések értéke, a csalások legnagyobb része az internetes és határon átnyúló tranzakcióknál történik, az elfogadói oldalon viszont - leginkább a chipes kártyák elterjedése miatt - minimális a kár - számol be a Világgazdaság.

Az újság keddi cikke szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint nem egészen 300 millió forintnyi fizetési kártyás visszaélést regisztráltak Magyarországon 2014 első felében, amely 1,8 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. Az okozott kár nagy része - 267,5 millió forint - a kibocsátói oldalon keletkezett, az elfogadói hálózatban mindössze 29,3 millió forintnyi összeget regisztráltak. A visszaélések száma ugyanakkor jelentősen emelkedett tavaly az első hat hónapban, a kibocsátói oldalon 11,6, míg az elfogadóin több mint 25 százalékkal.

A csalásokon belül nagyon nagy a határon átnyúló tranzakciók, illetve az internetes vásárláshoz, postai, illetve telefonos megrendelésekhez kapcsolódó próbálkozások aránya. A netes vásárlásokhoz kapcsolódóan például majdnem ötezer csalás történt fél év alatt. Az ellopott kártyához kapcsolódó ügyek száma a kibocsátói oldalon majdnem 30 százalékkal, 1150-re növekedett az egy évvel korábbihoz képest, a kárérték megközelítette a 40 millió forintot. A hamisított bankkártyákkal elkövetett csalások száma több mint harmadával, 1200-ra nőtt, a kárérték pedig bő másfélszeresére bővülve elérte a 72 millió forintot.

Tavaly az első félévben 69, ATM-ek ellen irányuló támadást regisztráltak, miközben egy évvel korábban csak tizenhármat, az ATM-ekből történt adatszerzések száma pedig több mint duplájára, 190 fölé emelkedett - írja a Világgazdaság.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Most lesz csak igazán fontos érteni az energiacímkéket

2022. július 31. 12:17

Hetedik éve sikeres az ABB női esélyegyenlőséget célzó mentorprogramja

2022. július 25. 12:40

Így mutatkozik meg a háború hatása a kriptovilágban

2022. július 19. 16:24

Újra keresik az év webshopjait

2022. július 8. 18:20