Az okostelefonos fizetés és a drónok éve vár ránk

forrás: Prím Online, 2015. január 31. 13:36

A Deloitte előrejelzései szerint a már kirajzolódó trendek tovább erősödnek. Bár még nem tűnnek el a jól bevált, hagyományos módszerek sem, de mindenképpen figyelemreméltó változásokra készülhetünk az idei esztendőben.

Az okostelefonnal végzett bolti tranzakciók száma 2015-ben világszinten több mint tízszeresére fog nőni, bár a „mobil pénztárca” egyelőre nem veszi át a hagyományos tárcák helyét, állapítja meg a Deloitte Technológiai, Média és Telekommunikációs Előrejelzések című kiadványának tizennegyedik kiadása. A Deloitte várakozásai szerint a nyomtatott könyvek továbbra is uralni fogják a piacot az e-könyvekkel szemben, és mind értékben, mind az eladott darabszámot tekintve az értékesítések 80 százalékát fogják kitenni idén.

 

 

 

A korábbi iparági jóslatokkal szemben, amelyek arról szóltak, hogy az okostelefonok eladásai hamarosan holtpontra juthatnak, a Deloitte előrejelzése szerint 2015-ben a piac továbbra is bővülni fog, és világszerte mintegy 1 milliárd olyan új készüléket adhatnak el, melyeket már meglévőek helyett vásárolnak a fogyasztók. 

 

Szép Péter, a Deloitte Zrt. Tanácsadás üzletágának partnere úgy véli, hogy az okostelefonokat sokan használják számlaegyenlegük lekérdezésére és online utalásokra, de világszinten még nem terjedt el mobil pénztárcaként történő alkalmazásuk. Az előrejelzéseik szerint a 2015-ös lesz az első olyan év, amikor az okostelefonos fizetés összes feltétele adott lesz, így könnyebbé, a felhasználók számára pedig biztonságosabbá válik a használat.

 

Tavaly óta megfordulni látszik az informatikában egy évtizede megfigyelhető, fogyasztói fókuszú tendencia. Jó példa erre, hogy a fogyasztók körében csak mérsékelten terjedtek el a hordható technológiai eszközök, például az okosszemüvegek. A Deloitte előrejelzése szerint az új fejlesztésű eszközök 2015-ben még inkább a vállalati felhasználásban tudnak majd érvényesülni. A hordható technológiák, a 3D nyomtatás, a drónok és az IoT (Internet of Things, vagyis dolgok internete) terén a fogyasztók helyett a cégek igényeinek kielégítésén lesz a fő hangsúly, és itt várható nagyobb forgalom is.

 

A TMT-iparágra vonatkozó legfontosabb 2015-ös előrejelzések:

 

Technológia

 

·         Letűnőben a fogyasztói fókuszú informatika kora? – 2015-ben ismét a vállalati piac lesz a technológiai újítások első számú színtere, amivel egy évtizedes tendencia fordul meg, hiszen eddig az új technológiák (pl. nagyképernyős okostelefonok és táblagépek) általános elterjedése először a fogyasztók körében volt megfigyelhető.

 

·         A „dolgok internete” valóban a dolgokról, és nem a fogyasztókról szól – 2015-ben a globális szinten mintegy egymilliárd új vezeték nélküli IoT-eszköz több mint 60 százalékát cégek fogják megvásárolni és használni, annak ellenére, hogy a média eddig elsősorban az egyéni fogyasztókat célozta meg üzeneteivel, például azzal, hogy távolról is irányíthatják otthoni világításukat, háztartási berendezéseiket, így a mosógéptől a vízforralóig mindent. Az előrejelzések szerint az IoT-s hardverek terén a forgalom 10 milliárd dollár körül fog alakulni, míg a kapcsolódó vállalati szolgáltatások értéke ennél is jelentősebb, 70 milliárd dollár lesz.

 

·         Elterjedőben vannak a drónok – 2015-ben a drónokat (pilóta nélküli repülőgépeket) számos területen alkalmazzák majd az iparban és a közigazgatásban egyaránt. A Deloitte előrejelzése szerint a nem katonai célú drónok forgalma 300.000 darab körül alakul éves szinten, így a használatban lévő eszközök száma év végére meg fogja haladni az egymilliót. Bár ezek nagy része privát, illetve félprofi használatban lesz, az értékesebb darabokat a vállalkozások fogják vásárolni.

 

·         A 3D nyomtatás forradalmi újítás, csak nem úgy, ahogy gondolnánk – 2015-ben a világon közel 220.000 darab 3D nyomtatót fognak értékesíteni összesen 1,6 milliárd dollár értékben, de vélhetően nem valósul meg az az elképzelés, hogy „minden háztartás önálló gyárrá alakul". A Deloitte becslése szerint ugyanis a 3D nyomtatók mintegy 80 százalékát nem fogyasztók, hanem cégek fogják használni, tehát az igazi forradalom a vállalati felhasználás terén fog bekövetkezni.     

      

·         Javulnak az okostelefon-akkumulátorok, de áttörés nem lesz – Az akkumulátorok élettartama várhatóan továbbra is kulcsfontosságú tényező marad az új okostelefon vásárlását tervező fogyasztók számára. Az okostelefonokban megtalálható lítiumionos (Li-Ion) akkumulátorok gyártási technológiája csak kis mértékben fog fejlődni 2015-ben: így egy ugyanolyan méretű és feszültségű 2014-es típushoz képest milliamperórában mérve legfeljebb 5 százalékkal nagyobb kapacitás várható.

 

 

·         A nanoműholdak elterjedése folytatódik, de a piacot még nem uralják– 2015 végére már több mint 500 nanoműhold (olyan műhold, amelynek tömege nem éri el a 10 kg-ot) kering majd Föld körüli pályán. Ezek az eszközök olcsóbbak és könnyebbek a hagyományos műholdaknál. Megépíteni, tesztelni és fellőni is könnyebb őket, és bár egyre bonyolultabb feladatok ellátására képesek, várhatóan csak a meglévő, hagyományos műholdak kiegészítéseként, és nem helyettük fogják őket alkalmazni.

 

Média

 

·         Rövid videók: nem ez a televíziózás jövője – Világszintű összesítésben a rövid online videoklipek és egyéb, 20 percnél rövidebb műsorok megtekintésével töltött idő éves szinten az összes megtekintett videó időtartamának kevesebb, mint 3 százalékát teszi majd ki. A Deloitte előrejelzése szerint a rövid online tartalmak nem fogják felváltani a hagyományos televíziózást. Elterjedésük egy tendenciát jelez ugyan, de mégsem ezek jelentik a mozgóképalapú szórakoztatás jövőjét, hiszen a megtekintett órák számát és az árbevételt alapul véve nem valószínű, hogy valaha is ez válna a legnépszerűbb videóformátummá.

 

·         Mégiscsak költ technológiára, médiára és telekommunikációra a „generáció, amely nem hajlandó költeni"! – Mire költ az Y generáció? A Deloitte tanulmánya szerint fizetős tévécsatornákra, zenére, számítógépes játékokra, könyvekre, sporteseményekre, online videónézésre, de még akár hagyományos újságokra is.

 

·         A nyomtatott könyvek felett még nem járt el az idő – Hagyományos könyvekből 2015-ben ötször annyit fognak eladni, mint e-könyvekből, mivel az e-könyvek nem szorították ki a piacról a könyveket úgy, ahogy az a CD-k, az újságok és a magazinok esetében történt. A 18 és 34 év közöttiek még mindig ragaszkodnak a hagyományos könyvekhez, és nagyjából ugyanannyit is olvasnak, mint az idősebb korosztályok, emellett még hajlandóak is megfizetni a könyvek árát.

 

Telekommunikáció

 

·         Teret nyernek az érintés nélküli mobilfizetési megoldások – várhatóan 2015 végére fog a világ minden táján igazán elterjedni a mobiltelefonnal történő bolti fizetés. Ez lesz az első olyan év, amikor a széleskörű használathoz szükséges összes feltétel teljesülni fog, vagyis rendelkezésre állnak a pénzintézetek, a kereskedők, a vásárlók és az eszközöket biztosító szolgáltatók igényeinek is megfelelő megoldások. 2015-ben világszinten nagyjából minden tizedik okostelefont fogja tulajdonosa legalább havonta egyszer bolti fizetésre is használni, míg 2014 közepén ugyanez a használatban lévő körülbelül 450 millió készülék kevesebb, mint fél százalékára volt igaz.

 

·         2015-ben a meglévő helyett vásárolt új okostelefonok száma először fogja meghaladni az egymilliárdot – Az új okostelefonok forgalma világszinten várhatóan 1,35 milliárd darab körül alakul majd, de ezek közül több mint egymilliárd készülék olyan vásárlóké lesz, akik meglévő telefonjukat cserélik újabbra. A fogyasztók ugyan várhatóan egyre ritkábban fognak új készüléket vásárolni, azonban a kijelző mérete, a teljesítmény, a tárhely, a szoftver és a kialakítás terén végrehajtott fejlesztések továbbra is ösztönözni fogják őket az újabb típusok megvételére.

 

·         Az internetszakadék szélesedik, miközben ugrásszerűen nő a gigabites internetet használók száma – Globális szinten 2 százalékkal több, összesen 725 millió háztartás rendelkezik majd szélessávú internet-hozzáféréssel, és a várakozások szerint a legtöbb országban 20 százalékkal fog emelkedni a szélessávú internet átlagos sebessége idén. A leggyorsabb és a leglassabb hozzáféréssel rendelkezők közötti szakadék viszont 2015-ben is tovább szélesedik, így az egyes háztartások között meglehetősen nagy különbségek is kialakulhatnak, különösen az olyan, nagy sávszélességet igénylő alkalmazások terén, mint amilyen például az online videók megtekintése.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05