Ingyen letölthető a mobil QR Scanner

forrás: Prím Online, 2015. február 9. 09:31

A Kaspersky Lab új mobilalkalmazása, a Kaspersky QR Scanner kompatibilis mind Android, mind az iOS operációs rendszert futtató készülékekkel. A mobilalkalmazás nem csak olvassa a QR kódba ágyazott információkat, de figyelmezteti is az alkalmazás felhasználóját, ha a beolvasni kívánt kódban veszélyes hivatkozást talál.

A csalók mindig újabb és újabb trükköket vetnek be azért, hogy a felhasználókat rosszindulatú oldalakra csalogassák. Az utóbbi időben az egyik leggyakoribb cselük az, hogy a kétdimenziós vonalkódokba (QR = quick response, vagyis gyors válasz, utalva a gyors visszafejtési sebességére) rejtik az adathalászat céljából létrehozott honlapokat.

 A QR kódok kényelmes megoldásként szolgálnak arra, hogy a számítógépek kijelzőiről vagy nyomtatott oldalakról küldjünk linkeket mobilkészülékre. Problémát okozhat, hogy bár a tapasztalt felhasználók könnyen felismerik a hamis oldalak URL címeit, szabad szemmel nem lehetséges az ilyen jellegű QR kódok kiszűrése. Ez azt jelenti, hogy a kiberbűnözők nem csak online téren helyezhetnek el kódokat a képek helyett, hanem fizikailag is kiragaszthatják a rosszindulatú QR kódjaikat a plakátok és más egyéb felületek eredeti kódjai fölé.

Az app ingyenesen letölthető alkalmazás, amely semmi felesleges funkciót vagy gombot nem tartalmaz. A program mechanizmusa a következő: scan – ellenőrzés – megnyitás. Amint a QR kód négyzete feltűnik a készülék kameráján, az alkalmazás azonnal ellenőrzi a QR kódba rejtett információt, és amennyiben mindent rendben talál, megnyitja a weboldalt. Ha a link egy adathalász- vagy más jellegű rosszindulatú honlapra vezet, a felhasználó figyelmeztető jelzést kap róla.
 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Indul a 2022-es ’Az Év Honlapja’ pályázat!

2022. augusztus 15. 12:31

Új HR vezérigazgató-helyettes a Yettelnél

2022. augusztus 11. 11:21

Most lesz csak igazán fontos érteni az energiacímkéket

2022. július 31. 12:17

Hetedik éve sikeres az ABB női esélyegyenlőséget célzó mentorprogramja

2022. július 25. 12:40