Megtámadták a holland kormány oldalait

MTI Sajtóadatbank, 2015. február 11. 14:23

A hackerek számos számítógépről egyidejűleg küldött parancsok sorozatával terhelték meg a szervereket, a túlterhelés miatt leállás kedd délelőtt kezdődött és mintegy hét órán keresztül tartott.

Kibertámadás miatt több órára elérhetetlenné vált kedden a holland kormány internetes oldala és egy ismert holland szatirikus híroldal - erősítette meg szerdán egy holland kormányzati tisztségviselő. A kedd délelőtt kezdődött és mintegy hét órán keresztül tartó leállás a kormányzat központi oldalait, például a Rijksoverheid.nl honlapot érintette, a telefonvonalak és a vészhelyzetek kezelésére létrehozott kommunikációs csatornák azonban elérhetőek maradtak.

Rimbert Koosterman, a weboldalakért felelős holland Kormányzati Információs Szolgálat egyik tisztségviselője azt mondta, hogy túlterheléses támadással (distributed denial of service attack) bénították meg az érintett oldalakat. Hasonlóan elérhetetlenné vált a politikusokat és a vallásokat kigúnyoló híroldal, a GeenStijl.nl honlap is. Az ilyen típusú támadáskor a hackerek számos számítógépről egyidejűleg küldött parancsok sorozatával terhelik meg a szervereket, lebénítva az adott rendszert.

"Munkatársaink a Nemzeti Kiberbiztonsági Központtal és a honlapokat működtető Prolocation céggel együttműködésben vizsgálják a támadást" - tette hozzá Koosterman. Az igazságügyi és a belbiztonsági miniszter az incidenst követően a parlamentben azt kérte, találják meg a módját annak, hogy ezek a honlapok állandóan, még kibertámadás idején is elérhetőek legyenek - számolt be szerdán az ANP holland hírügynökség.

Kulcsszavak: hacker security

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Újdonságok a szegedi informatikatörténeti kiállításon

2020. július 3. 18:53

Új funkcióval bővült a WIWE

2020. június 15. 16:23

Fél évig ingyenes az Adverticum „DataMe DMP adatok" szolgáltatása

2020. április 30. 09:47

Az LG történetének legjobb üzemi eredményét érte el 2020. első negyedében

2020. április 29. 17:15
online sportfogadás