Itt a a kiberbűnözés új korszaka: bankokból raboltak egymilliárd dollárt hackerek

forrás: Prím Online, 2015. február 16. 10:17

Nagyjából egymilliárd dollárt (268 milliárd forintot) raboltak el hackerek a 2013-ban kezdődött és még mindig tartó támadásokban, melyeket összesen 30 országban követtek el adta hírül a Kaspersky Lab nevű biztonságtechnikai cég. Mintegy 100 bankot és pénzintézetet érintett a példa nélküli támadás világszerte, melyért egy orosz, ukrán és kínai bűnözőkből álló bandát tesznek felelőssé.

A Kaspersky Lab adatai szerint 2013 óta nagyjából 30 különböző országban több mint 100 bankot és pénzinetézetet ért valamilyen támadás. „Ezek a támadások megint csak arra figyelmeztetnek, hogy a bűnözők bármelyik rendszernek ki tudják használni a legapróbb gyengeségeit is” – mondta Sanjay Virmani, az Interpol digitális bűnözés részlegének igazgatója.

 

A Kaspersky szerint az akció a kiberbűnözés új korszakát jelzi, melyben közvetlenül a bankoktól rabolják el a pénzt, elkerülve a végfelhasználókat. A Kaspersky által „Carbanak”-nak keresztelt banda olyan vírusokkal fertőzte meg a vállalatok számítógépes hálózatát, melyekkel még a biztonsági kamerák fölött is át tudták venni az irányítást, így láthatták az alkalmazottak monitorjait. A Carbanak számos országban felütütte a fejét: Oroszország, USA, Németország, Kína, Ukrajna, Kanada, Hong Kong, Tajvan, Románia, Franciaország, Spanyolország, Norvégia, India, Egyesült Királység, Lengyelország, Pakisztán, Nepál, Marokkó, Izland, Írország, Csehország, Svájc, Brazília, Bulgária és Ausztrália is a listán szerepel. 

 

A Carbanak malware segítségével a belső hálózatba tudtak férkőzni, így az ügyintézői számítógépekhez is hozzáfértek. Ez lehetővé tette számukra, hogy rögzítsenek mindent, ami a képernyőkön történt. Végül a csalók részletesen megismerték az ügyintézők munkáját, és képesek voltak arra, hogy utánozzák a személyzet munkáját annak érdekében, a pénzhez hozzáférjenek..

 

Bizonyos esetekben nagy összegeket utaltak át a saját bankszámlájukra, de a bankautomatákat is képesek voltak rávenni, hogy a nap egy adott órájában elkezdjenek pénzt kiadni. Egy támadás nagyjából 2-4 hónapig tartott, és jellemzően 10 millió dollárt raboltak bankonként.

Kulcsszavak: security hacker

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Újdonságok a szegedi informatikatörténeti kiállításon

2020. július 3. 18:53

Új funkcióval bővült a WIWE

2020. június 15. 16:23

Fél évig ingyenes az Adverticum „DataMe DMP adatok" szolgáltatása

2020. április 30. 09:47

Az LG történetének legjobb üzemi eredményét érte el 2020. első negyedében

2020. április 29. 17:15
online sportfogadás