Egykamerás optikai távolságmérő okostelefonra

MTI Sajtóadatbank, 2015. február 22. 11:46

A Profitrade 90 Kft. és a BME-Infokom Innovátor Nonprofit Kft. konzorciuma egykamerás optikai távolságmérő technológia kutatását és erre épülő okostelefonos alkalmazások fejlesztését valósította meg közel 273,25 millió forintból, a konzorcium a projekthez közel 196,1 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert - közölte a cég.

A kutatási-fejlesztési (K+F) projekt célja volt a passzív távolságmérésen alapuló alkalmazások fejlesztéséhez szükséges technológiai háttér megteremtése, amely főleg a mobil készülékekbe integrált egyetlen kamerára támaszkodik.
 

A közleményben emlékeztetnek arra, hogy a korábbi alkalmazások két, egymástól fix távolságra felállított kamera által együttesen készített felvételéből nyertek ki távolság adatokat, vagy egy kamerával ugyan, de a kamera dőlésszögének változtatásával lehetett a távolságra egy becslést adni.
 

A K+F projekt keretében kis erőforrásra támaszkodva, egy kamerával, valós időben, minimális felhasználói interakciót és előzetes tudást feltételezve, nagy pontosságú távolság adat meghatározását tűzték ki célul.
 

A konzorcium ismertetése szerint a rendszer kódolása három mobil platformra történt meg: Iphone, Android, és Windows Phone/Windows 8. Ezt követően kettő, a megoldás képességeinek jobb hasznosítását lehetővé tévő eszköz integrációja valósult meg. Az egyik egy a mobil készülékekhez csatolható nagyfelbontású kamera illesztése, amelynek segítségével a mérési pontosság növelhető, a másik pedig egy szemüveg jellegű kijelző.
 

A projekt befejezését követő időszakban a cég megkezdi a technológia, illetve az arra épülő mobil alkalmazások értékesítését - írták.
 

A Profitrade 90 Kft. számítástechnikai vállalat 1990 óta van a piacon, átlagosan 30-35 alkalmazottat foglalkoztat. 2013-ban 105,6 millió forint árbevétel mellett mintegy 13 millió forint adózott eredményt ért el.
 

A cég az MTI-nek korábban úgy nyilatkozott, hogy az elmúlt években a kutatás-fejlesztéseké volt a főszerep, ezek döntően az idén zárulnak. Így számításaik szerint részben akár már az idei évről készült mérlegben, de a következő évek beszámolóiban  egyértelműen megjelennek az elmúlt években eszközölt beruházások pénzügyi eredményei.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Informatikai pályaorientációs napon segítik női szakértők az iskolás lányok elhelyezkedését

Lányoknak szóló informatikai pályaorientációs napot szervez a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Informatika Történeti Kiállítása és a Women4Cyber Hungary a szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában. A Girls in ICT Day rendezvényen gondolatébresztő interjúk és inspiráló előadások segítenek a jövő reménybeli női informatikusainak a tájékozódásban és elhelyezkedésben. Az érdeklődőknek az eseményre nemcsak személyesen, hanem online is lehetőségük van csatlakozni.

2024. április 18. 16:54

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09