Nem linkek alapján rangsorol ezentúl a Google

forrás: Prím Online, 2015. március 4. 13:22

A mobil algoritmus múltheti bejelentése után itt a következő nagy hír a Google-től, mely a linkeken alapuló rangsorolást kívánja háttérbe szorítani.

kulcsszo.hu szerint fontosabb tényezőket szeretne használni a weboldalakra mutató linkek helyett, melyek között a weboldalak megbízhatósága és bizalmi tényezők szerepelnek. Ezzel kívánja a Google a találati listáján helyet kapó oldalak rangsorolását meghatározni.

 

 

A Google keresőmotorja még jelenleg is igen nagy mértékben a bejövő linkek alapján  dönti el, hogy melyik oldal minőségibb a többinél, ez határozza meg a találati listán elfoglalt helyét. Ennek köszönhetően azok a weblapok kapnak jobb helyezést, amelyekre több más oldal is hivatkozik.

 

Ezen rendszernek, elvnek köszönhetően olyan a Google, mint amilyennek ma ismerjük. Az árnyékos vetülete ennek a dolognak az, hogy hiteltelen, félretájékoztató weboldalak is képesek jó helyezést elérni sok értéktelen, látogatói forgalmat nem hozó hivatkozással.

 

Knowledge-Based Trust

 

A keresőóriás egyik kutatócsoportja változtatni akar a helyzeten: olyan rendszert fognak kiépíteni, amely nem a weblapok hírnevét, hanem hitelességüket méri. Nem a beérkező linkeket számolja a rendszer – amelyet még ez idáig nem léptettek életbe –, hanem a weblap tartalmában előforduló valótlan állításokat. A kutatócsapat meghatározása szerint: „Az az oldal, amely kevés valótlanságot tartalmaz, megbízhatónak tekinthető.”(arxiv.org/abs/1502.03519v1).

 

A rendszer minden átfésült weboldalt egy számmal lát el, amelyet Tudás-Alapú Bizalom (Knowledge-Based Trust) pontszámnak hívnak majd.

 

A program átfutja a Google hatalmas tény-tároló rendszerét, a Knowledge Vault (tudás terme) majd átfésüli az oldalakat. Azokat a weboldalakat, amelyeken ellentmondásokat talál, hátrébb sorolja, tudtuk meg a Newscientist híréből.

A tudás termében vagy Knowledge Vault-ban elhelyezett tényeket a keresőóriás az internetről gyűjtötte be. Az internet tényeket nem vitatja senki, egyhangúlag elfogadottnak minősülnek, a hitelesség, megbízhatóság igazolására igazi indikátorokként használhatóak.

Többféle alkalmazás ismert, amely segíti az internetezőket az igazság kiderítésében, valótlanságok cáfolásában. Egyik ilyen a LazyTruth, egy böngésző kiterjesztés, amely a bejövő leveleket ellenőrzi, és kiírtja a hamis, becsapó (haox) leveleket.

 

A Digital Journalism (Columbia University, New York) részére a Tow Center készítette el az Emergentet, amely megkeresi a hamis híreszteléseket a hiteltelen oldalakon, leellenőrzi, és megcáfolja azokat, más – hiteles – forrásokra támaszkodva.

A Microsoft New York civil média mostani igazgatója, Matt Stempeck – aki egyébként a LazyTruth programfejlesztője – egy olyan szoftvert szeretne kifejleszteni, amely a nagyközönség számára elérhetővé, könnyen hozzáférhetővé teszi a tényellenőrző szolgáltatások által nyújtott ismereteket. A program kiexportálja az adatokat a Snopes, PolitiFact és a FactCheck.org-ról.

Matt Stempeck szerint hasznosak (online) az olyan eszközök, mint a LazyTruth, de a téves koncepciókkal szemben nem elég hatékonyak, nehézkes az informálódás ezen a téren.

Megkérdezték tőle, hogy „Hogyan tudod módosítani az emberek téves hiedelmeit, az emberek ilyenkor védekező állást vesznek fel?" Stempeck erre azt mondta: „Ha a Google-en keresnek válaszokat, akkor van esély arra, hogy elfogadóbb álláspontra kerüljenek."

 

A Google-nek ez az újítása jelentős változásokat hozhat a keresőoptimalizálás piacán is, mivel a fentiek alapján a kevésbé hiteles tartalmakkal rendelkező weboldalak sem érezhetik magukat biztonságban.

 

Kulcsszavak: Google rangsor algoritmus

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A BME és a HONOR az egyetemi alkalmazásfejlesztést támogatja

A Honor nemzetközi technológiai márka okostelefonokkal és pályázati lehetőséggel támogatja az alkalmazásfejlesztést a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszékén. A megállapodás részeként a mobilszoftver-fejlesztés mellékspecializációval bíró hallgatók tanulmányaik során Honor 9X Pro és Honor 9A készülékeket használva fejleszthetnek alkalmazásokat.

2020. december 4. 19:26

Jelentős napenergia céggel bővült a Bravogroup portfóliója

Magyarország egyik legnagyobb magyar magántulajdonban lévő infokommunikációs vállalatcsoportja lezárta azt a portfólióbővítési tranzakciót, amelynek keretében 50%-os tulajdonrészt vásárolt a miskolci székhelyű PV Napenergia Kft.-ben. A cég jelentős szereplő a lakossági-, vállalati-, valamint a naperőmű piacon, továbbá az AEG szolártermékek hivatalos magyarországi forgalmazója. 

2020. december 4. 17:59

Hogyan triplázhatják meg mobil robotok egy feldolgozó vállalat termelékenységét?

Az automatizálás egyre nagyobb lendülete az FMCG szektort is elérte. A modern gyártóvállalatok élnek a digitális átalakulás által kínált lehetőségekkel, hogy ezzel lean gyártást érjenek el, kihasználva a növekedés kulcsfontosságú mozgatórugói, az automatizálás és a mesterséges intelligencia által nyújtott előnyöket. A gyógynövények feldolgozásával foglalkozó Infinitus az automatizálásnak köszönhetően tett szert versenyelőnyre: autonóm mobil robotokkal (AMR-ekkel) sikerült megtripláznia a termelékenységét.

2020. december 4. 15:32

Debrecenben nyílik az első vidéki Xiaomi Mi Store

Tovább terjeszkedik a Xiaomi Magyarországon: első ízben lesz hivatalos márkaképviselete Budapesten kívül, Debrecenben. A december 5-én megnyíló üzlet lesz a harmadik Mi Store az országban, ahol közvetlenül a gyártótól és gyártói garanciával lehet majd Xiaomi termékeket vásárolni. 

2020. december 4. 14:13

MI TUDÁSKÖZPONTOK: Robotszimuláció támogatja az önvezető járművek fejlesztését

Az autonóm járművekkel kapcsolatos kutatásokat teszi gyorsabbá és hatékonyabbá a műszaki képzésekben kiemelkedő győri Széchenyi István Egyetem mesterséges intelligenciára (MI) építő projektje, amelyben robotokat vizsgálnak virtuális, szimulációs környezetben. A járműipar nemzetgazdasági szempontból stratégiai jelentőségű ágazat, s ennek fejlesztési tevékenységét a legmodernebb technológiák támogatják, mint amilyen a mesterséges intelligencia. A Microsoft és a Széchenyi István Egyetem együttműködésével, a Mesterséges Intelligencia Tudásközpont program keretében megvalósuló projekt a jövőben több száz mérnökhallgatónak teszi lehetővé, hogy megtanulják és saját kutatásaikban is alkalmazzák a mesterséges intelligenciára épülő technológiákat. 

2020. december 4. 12:54

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ismét lehet pályázni a Magyar Innovációs Nagydíjra

2020. december 1. 14:57

Hazánkban elsőként továbbított röntgenfelvételt egy diák 5G-n keresztül

2020. november 24. 12:01

A virtuális térben is nagyszabású startup találkozót szervezett a Hiventures

2020. november 21. 10:18

Robbanhat itthon év végén az e-kereskedelmi forgalom

2020. november 12. 15:52
online sportfogadás