Nem linkek alapján rangsorol ezentúl a Google

forrás: Prím Online, 2015. március 4. 13:22

A mobil algoritmus múltheti bejelentése után itt a következő nagy hír a Google-től, mely a linkeken alapuló rangsorolást kívánja háttérbe szorítani.

kulcsszo.hu szerint fontosabb tényezőket szeretne használni a weboldalakra mutató linkek helyett, melyek között a weboldalak megbízhatósága és bizalmi tényezők szerepelnek. Ezzel kívánja a Google a találati listáján helyet kapó oldalak rangsorolását meghatározni.

 

 

A Google keresőmotorja még jelenleg is igen nagy mértékben a bejövő linkek alapján  dönti el, hogy melyik oldal minőségibb a többinél, ez határozza meg a találati listán elfoglalt helyét. Ennek köszönhetően azok a weblapok kapnak jobb helyezést, amelyekre több más oldal is hivatkozik.

 

Ezen rendszernek, elvnek köszönhetően olyan a Google, mint amilyennek ma ismerjük. Az árnyékos vetülete ennek a dolognak az, hogy hiteltelen, félretájékoztató weboldalak is képesek jó helyezést elérni sok értéktelen, látogatói forgalmat nem hozó hivatkozással.

 

Knowledge-Based Trust

 

A keresőóriás egyik kutatócsoportja változtatni akar a helyzeten: olyan rendszert fognak kiépíteni, amely nem a weblapok hírnevét, hanem hitelességüket méri. Nem a beérkező linkeket számolja a rendszer – amelyet még ez idáig nem léptettek életbe –, hanem a weblap tartalmában előforduló valótlan állításokat. A kutatócsapat meghatározása szerint: „Az az oldal, amely kevés valótlanságot tartalmaz, megbízhatónak tekinthető.”(arxiv.org/abs/1502.03519v1).

 

A rendszer minden átfésült weboldalt egy számmal lát el, amelyet Tudás-Alapú Bizalom (Knowledge-Based Trust) pontszámnak hívnak majd.

 

A program átfutja a Google hatalmas tény-tároló rendszerét, a Knowledge Vault (tudás terme) majd átfésüli az oldalakat. Azokat a weboldalakat, amelyeken ellentmondásokat talál, hátrébb sorolja, tudtuk meg a Newscientist híréből.

A tudás termében vagy Knowledge Vault-ban elhelyezett tényeket a keresőóriás az internetről gyűjtötte be. Az internet tényeket nem vitatja senki, egyhangúlag elfogadottnak minősülnek, a hitelesség, megbízhatóság igazolására igazi indikátorokként használhatóak.

Többféle alkalmazás ismert, amely segíti az internetezőket az igazság kiderítésében, valótlanságok cáfolásában. Egyik ilyen a LazyTruth, egy böngésző kiterjesztés, amely a bejövő leveleket ellenőrzi, és kiírtja a hamis, becsapó (haox) leveleket.

 

A Digital Journalism (Columbia University, New York) részére a Tow Center készítette el az Emergentet, amely megkeresi a hamis híreszteléseket a hiteltelen oldalakon, leellenőrzi, és megcáfolja azokat, más – hiteles – forrásokra támaszkodva.

A Microsoft New York civil média mostani igazgatója, Matt Stempeck – aki egyébként a LazyTruth programfejlesztője – egy olyan szoftvert szeretne kifejleszteni, amely a nagyközönség számára elérhetővé, könnyen hozzáférhetővé teszi a tényellenőrző szolgáltatások által nyújtott ismereteket. A program kiexportálja az adatokat a Snopes, PolitiFact és a FactCheck.org-ról.

Matt Stempeck szerint hasznosak (online) az olyan eszközök, mint a LazyTruth, de a téves koncepciókkal szemben nem elég hatékonyak, nehézkes az informálódás ezen a téren.

Megkérdezték tőle, hogy „Hogyan tudod módosítani az emberek téves hiedelmeit, az emberek ilyenkor védekező állást vesznek fel?" Stempeck erre azt mondta: „Ha a Google-en keresnek válaszokat, akkor van esély arra, hogy elfogadóbb álláspontra kerüljenek."

 

A Google-nek ez az újítása jelentős változásokat hozhat a keresőoptimalizálás piacán is, mivel a fentiek alapján a kevésbé hiteles tartalmakkal rendelkező weboldalak sem érezhetik magukat biztonságban.

 

Kulcsszavak: Google rangsor algoritmus

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05