A nők kevésbé elővigyázatosak a kiberfenyegetésekkel szemben

forrás: Prím Online, 2015. március 7. 11:15

A Kaspersky Lab és a B2B International közös felmérése szerint, a nők általában kevesebb figyelmet szentelnek arra, hogy megvédjék magukat a kiberfenyegetésektől, amely súlyos következményekkel is járhat.

A nők csupán 18 százaléka gondolja úgy, hogy kiberbűnözők áldozatául eshet, ezzel szemben minden negyedik férfi (27 százalék) lehetségesnek tartja. Sőt, a kérdőívből kiderült, hogy a nők általánosan a férfiaknál kevesebbet tudnak a kiberfenyegetésekről. Például, a férfiak 26-, míg a nők 39 százaléka nincs tisztában a zsaroló vírusok veszélyeivel, a férfiak 21-, és a nők 34 százaléka pedig keveset tud a mobil vírusokról.

 

A tudatosság hiánya ahhoz vezet, hogy a nők általában kevesebb figyelmet szentelnek arra, hogy megvédjék magukat a kiberfenyegetésektől. A nők 32 százaléka semmilyen biztonsági intézkedést nem tesz azért, hogy megóvja az adatait, akkor amikor odaadják az eszközüket másnak (legyen szó gyermekükről, barátokról vagy kollégákról), mivel nem látnak benne kockázatot. A férfiaknak csupán 28 százaléka cselekszik hasonlóan. Továbbá a nők 12 százalékának egyetlen biztonsági megoldás sincs telepítve az eszközén, míg ez az adat a férfiaknál csak 9 százalék.

 

Úgy tűnik, hogy van összefüggés a kiberfenyegetésekhez való tudatos hozzáállás és az észlelt kibertámadások között, a nők és férfiak összehasonlításában. A kérdőív szerint a vizsgált 12 hónapos időszakban több nő találkozott rosszindulatú vírussal, mint férfi (73 százalék a 65 százalékkal szemben), ugyanakkor a férfiak nagyobb eséllyel szenvedtek el ezek következtében pénzügyi veszteségeket (22 százalék, szemben a nőknél mért 19 százalékkal). Általánosan elmondható, hogy a férfiak inkább költenek arra, hogy speciális programok segítségével tisztítsák meg a megfertőzött rendszert, míg a nők szívesebben fordulnak IT szakemberhez segítségért.

 

Akadnak más olyan veszélyek is, amelyekkel a férfiak gyakrabban szembesülnek, mint a nők: például a felhasználók pénzügyi adatait célzó kibertámadásokkal 2014 során a férfiak 54-, míg a nők 49 százaléka találkozott. Ez valószínűleg azzal magyarázható, hogy a nők a pénzügyi tranzakciók miatt különösen aggódnak, más online tevékenységekhez képest.

A férfiak 47- és a nők 64 százaléka fél annak kockázatától, hogy a bankszámlájuk online csalók kezére kerül, és a férfiak 46-, míg a nők 51 százaléka érzi magát sebezhetőnek az online fizetés folyamán. Ráadásul, a női válaszadók valamelyest jobban aggódnak amiatt is, hogy a webkamerájukon keresztül figyelik meg őket (44 százalék válaszolt így, a férfiaknál 39).

 

A Kaspersky Internet Security - Multi-Device lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy biztonságban érezzék magukat valamennyi kibertámadással szemben, minden eszközükön, függetlenül attól, hogy Windows PC-t, Macet, vagy androidos készüléket használnak. 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Most lesz csak igazán fontos érteni az energiacímkéket

2022. július 31. 12:17

Hetedik éve sikeres az ABB női esélyegyenlőséget célzó mentorprogramja

2022. július 25. 12:40

Így mutatkozik meg a háború hatása a kriptovilágban

2022. július 19. 16:24

Újra keresik az év webshopjait

2022. július 8. 18:20