A Riporterek Határok Nélkül elérhetővé tett az interneten cenzúrázott oldalakat

MTI Sajtóadatbank, 2015. március 14. 15:25

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) elérhetővé tett kilenc blokkolt hírportált az általa összeállított "internet ellenségei" nevű listán szereplő 11 országban - közölte a nemzetközi újságíró jogvédő szervezet.

A "Collateral Freedom" nevű akciót az internetcenzúra elleni világnapon hirdette meg a párizsi székhelyű szervezet. "Idén újabb jelentés közzététele helyett inkább akcióba léptünk" - hangsúlyozta Grégoire Pouget, a szervezet új médiával foglalkozó felelőse a Le Monde című napilapnak. A szervezet 2008 óta mindig ezen a napon hozta nyilvánosságra az "internet ellenségeiről" szóló jelentését. "De nem ez fogja arra késztetni Kínát, hogy lebontsa a nagy tűzfalat, az internetes cenzúrarendszerét. Ezért úgy döntöttünk, hogy megtesszük inkább mi magunk" - tette hozzá a jogvédő.
 

A technika lényege hogy a listán szereplő 11 országban (Bahrein, Egyesült Arab Emírségek, Irán, Kazahsztán, Kína, Kuba, Oroszország, Üzbegisztán, Szaúd-Arábia, Türkmenisztán, Vietnám) újra elérhetővé tettek kilenc blokkolt hírportált úgynevezett tüköroldalak létrehozásával. Olyan felhő alapu infrastruktúrára épülő virtuális szervereken, mint az Amazon, a Microsoft vagy a Google a blokkolt oldalak tökéletes másolata érhető el.
 

Az RSF már 2012-ben is próbálkozott ezzel a megoldással, de az érintett országok hatóságai akkor a tüköroldalakat is elérhetetlenné tették. A jogvédő szervezet ezért most egy másik stratégiát választott, amellyel állítása szerint blokkolhatatlan tüköroldalakat hozott létre.
 

A tükröket olyan szervereken tárolják, amelyeknek a szolgáltatásait az érintett országoknak a vállalatai is használják, ilyen például az Amazon, a Google vagy a Microsoft, vagyis az oldalak blokkolásához a szolgáltatók valamennyi oldalát le kellene tiltani.
 

"A felhő infrastruktúrát kínáló nagy szolgáltatók elérhetetlenné tételével pedig az érintett országok több ezer olyan technológiai vállalatot is megfosztanának azok elérésétől, amelyek rendszeres felhasználók" - hívta fel a figyelmet az RSF. "A tüköroldalak blokkolásának költsége pedig gazdaságilag és politikailag is nagyon sokba kerül az internet ellenségei számára" - tette hozzá az RSF, amely a stratégiát 2013-ban kidolgozó kínai GreatFire nevű szervezettel közösen indította el az akcióját.  Vagyis a blokkolás technikailag most is megoldható, de az RSF abban bízik, hogy azt mostantól nem meri megtenni a 11 ország.
 

A kilenc blokkolt hírportál: a Grani.ru Oroszországban, a Fergananews Kazahsztánban, Üzbegisztánban és Türkmenisztánban, a The Tibet Post és a Mingjing News Kínában, a Dan Lam Bao Vietnámban, a Hablemos Press Kubában, a Gooya News Iránban, a Gulf Center for Human Rights az Egyesült Arab Emírségekben, valamint a Bahrain Mirror Bahreinben és Szaúd-Arábiában.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az NMHH az Óbudai Egyetemnek is hírközlési labort adományozott

Idén már a harmadik hírközlési labort adta át Karas Monika, az NMHH elnöke október 18-án az Óbudai Egyetemen, a Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karon.

2019. október 19. 15:59

Ingyenesen letölthető közösségimédia-kisokost adott ki a Neumann Társaság

Már a lájkolást is tanulni lehet: a Neumann Társaság ingyenesen elérhetővé tette nemrég bevezetett új, a közösségi média tudatos használatát célzó ECDL vizsgamoduljának alapjául szolgáló ismereteket tartalmazó kisokosát. A pdf formátumban letölthető kiadvány tíz, manapság népszerű közösségi szolgáltatás működésébe enged betekintést a Facebooktól a podcastokig. 

2019. október 19. 10:46

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Újabb mérföldkő a hazai digitális oktatásban

2019. október 10. 18:44

Ma 20 éves a Wi-Fi

2019. szeptember 30. 11:26

Az ABB a világ legkorszerűbb robotikai gyárát építi Sanghajban

2019. szeptember 23. 09:37

Nem omlik össze az ekereskedelem: egy év haladék az erős ügyfélhitelesítésre

2019. szeptember 11. 08:34
online sportfogadás