Pörgeti a fiatalokat az ingyenes wifi Havannában

MTI Sajtóadatbank, 2015. március 15. 16:18

Fiatalok tucatjai árasztják el Havanna egyik kulturális központját, amióta az az utóbbi hetekben ingyenes vezeték nélküli internetszolgáltatást indított.

Habár az Alexis Leiva Machado - művésznevén Kcho - vezette központban ahhoz képest lassú az internet gyorsasága, amit a világ nagy részén már megszoktak a felhasználók, a kubaiak mégis boldogok, hogy ingyen csatlakozhatnak a Facebook közösségi oldalhoz, értesülhetnek a világ híreiről, és kommunikálni tudnak barátaikkal és családtagjaikkal online.

"Olyan gyakran jövök, amilyen gyakran csak tudok" - mondta a nyakán aranyláncot és az amerikai zászlót mintázó kendőt viselő húszéves Adonis Ortiz. Édesapjával folytatott videobeszélgetést, aki az Egyesült Államokban tartózkodik, és kilenc éve nem találkozott fiával személyesen.

A művelődési központ udvarán fonott székekben üldögélnek laptopokkal és táblagépekkel a kezükben a kétezres években született gyerekek, míg mások a központon kívül az okostelefonjaikon interneteznek a járda szélén.

A központ falára kiírt wifi kód nem más, mint az "Itt senki sem adja meg magát!", Juan Almeida forradalmár 1956-os dacos csatakiáltása.

 


Kcho jó kapcsolatot ápol a kubai hatalommal: Fidel Castro utoljára akkor mutatkozott a nyilvánosság előtt, amikor 2014 januárjában megnyitotta a művész galériáját. Kcho elmondta, hogy a másodpercenkénti két megabájtos sebességű ingyenes wifi szolgáltatást saját előfizetéséből nyújtja, amelyet a kulturális minisztérium engedélyével vezetett be. Azt nem árulta el, hogy mennyit fizet az ADSL szolgáltatásért - ami a hagyományos modemeknél gyorsabb digitális adatátvitelt tesz lehetővé - , de annyit tudni lehet, hogy Kubában az ilyen típusú internet-hozzáférésért nagyjából 900 amerikai dollárt kérnek havonta.

"Drága, de megéri...Birtokomban van valami, ami óriási jelentőséggel bír. Meg tudom osztani, és ezt meg is teszem" - mondta a művész. Elmondása szerint azért hozta létre a csatlakozási pontot, hogy a kubaiakat az internettel való megismerkedésre bátorítsa.

Kuba a világ azon országainak egyike, amelyekben a népesség csak egy kis töredéke fér hozzá otthon a világhálóhoz. A kormány szigorúan korlátozza az internethez való kapcsolódást, így az otthoni hozzáférés szinte elképzelhetetlen, kivéve ha valaki ki tudja fizetni a havi több száz dolláros szolgáltatást. A hatóságok az internet hozzáférés munkahelyekre és iskolákra való korlátozását azzal magyarázzák, hogy az ország limitált sávszélességét olyan célokra kell felhasználni, amelyek a társadalom előnyére válnak.

A kormány ennek ellenére fokozatosan enyhített a szigorú szabályozásokon, s több száz internetkávézót nyitott meg, amelyekben egy órányi kapcsolat 4,50 dollárba kerül. Habár a hatóságok múlt hónapban átmenetileg felére csökkentették a díjakat, azok még mindig túl drágának bizonyulnak a kubaiak számára, hiszen az összeg az átlag kormányzati fizetés negyedének felel meg.

Kcho ingyenes szolgáltatása így valójában ajándék Kuba új internetezőinek.

 

Fotó: www.alumni.ncsu.edu

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Zöld kötvények és kevesebb műanyag az irodákban

A Morgan Stanley nem csak aktív szereplője a globális zöldkötvény-piacnak, de a pénzintézet budapesti technológiai központjában mobilalkalmazással is csökkentik a műanyagpazarlást a dolgozók. 

2020. február 17. 19:10

Hogyan ne stresszeljük le a gyerekeket a nyelvvizsgával?

A British Council évek óta végzi 7-12 éves gyerekek nyelvvizsgáztatását – idén a Cambridge-i Egyetem világszerte sikeres nyelvvizsgái már a Funside School Gellért téri délutáni iskolájában is elérhetővé válnak. Vajon van értelme ekkora gyerekeket vizsgára vinni? Egy friss, átfogó felmérés alapján a szülők harmada szerint a gyerekének esélye sem lett volna arra, hogy bekerüljön most a felsőoktatásba, ha mégis nyelvvizsgához kötik a felvételit – azaz úgy tűnik a nyelvvizsgarutin megszerzését nem lehet elég korán elkezdeni. 

2020. február 17. 17:44

Költségcsökkentéssel digitalizálódna a bankszektor

Komoly, átlagosan a költségek 10 százalékát elérő költségcsökkentési munkába kezdenek a világ pénzintézetei. Felismerték ugyanis, hogy a digitalizáció komoly kihívást jelent számukra. A megtakarított pénzt várhatóan digitalis képességeinek fejlesztésére fogják fordítani. Elsősorban a mesterséges intelligencia, a vállalatirányítási rendszerek és az automatizálás területén kívánnak előrelépni – derül ki a Deloitte 2019-es, több mint 1200 vezető megkérdezésével készített banki költséggazdálkodási felméréséből.

2020. február 17. 16:19

A Telekom új székházában avatták újra Puskás Tivadar szobrát

Találmánya, a Telefonhírmondó indulásának 127. évfordulója alkalmából avatták újra Puskás Tivadar mellszobrát a Telekom és a T-Systems új, Könyves Kálmán körúti székházában 2020. február 14-én.

2020. február 17. 15:37

A Delta Systems az év HP Enterprise partnere

A Delta Systems Kft. kapta a 2019. év Hewlett Packard Enterprise partnere, valamint a 2019. év legnagyobb forgalmú Aruba forgalmazó partnere díjakat a nemzetközi gyártóvállalat rendezvényén.

2020. február 17. 14:56

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Informatikai szakembereket keres az SAP Labs Hungary

2020. február 14. 10:33

20 éves Magyarország egyik legrégebbi email rendszere

2020. február 7. 09:03

A három legnépszerűbb rádiót négymillió ember hallgatja

2020. február 3. 10:01

Életet menthet az ÉletMentő applikáció

2020. január 23. 14:20
online sportfogadás