Az UR3 könnyűsúlyú robot a Hungexpón debütál

Hatékony és biztonságos asztali megoldást fejlesztett az Universal Robots

Czipperer Dia, 2015. március 17. 13:02

Az Universal Robots egy új robotot fejlesztett ki, amely jelenleg a világ legrugalmasabb asztali robotjának számít a könnyűsúlyú versenytársak között. A munkapadokon végzendő feladatok ellátásához álmodták meg a masinát, amely hazánkban elsőként a Hungexpón lesz látható.

Mindössze 11 kilogrammot nyom az Universal Robots új UR3 névre keresztelt asztali robotja. Az eszköz teherbírása 3 kilogramm, és mindegyik forgatóízülete 360 fokban elforgatható, végízülete pedig korlátlanul.

 

 

Hazánkban az UR3

 

Magyarországon is hamarosan megtekinthetik az érdeklődők a szerkezetet az ipar Napjai rendezvényen, május 12-én a Hungexpón. Május 1-jétől pedig az egész közép-kelet-európai régióban elérhető lesz.

 

Fókuszban az igények és a biztonság

 

A robotok megalkotásánál ezek a legfőbb kulcsszempontok, hiszen a hasznosság, hatékonyság elsődleges szempont, mely a felmerülő igényekre reagálva érhető el. A biztonság azonban ugyanolyan fontos tényező, több oldalról is. Egyrészt a dolgozóknak nyújt könnyebbséget, és őket szabadítja meg a mérgező és veszélyes anyagokkal való munkavégzéstől.

 

Másrészt az sem mellékes tényező, ha egy robot számára potenciális veszélyhelyzettel találja szem. Ilyenkor a balesetek kiküszöbölése válik mérvadóvá. Az UR3 15 beépített biztonsági beállítással rendelkezik. Ezek egyike az erőérzékelés, amely mondjuk egy alkalmazottal történő érintkezés, ütközés esetén lehetővé teszi a robotnak a használt erő mérséklését. Alapértelmezett erőérzékelése 150 Newton, de beállítható sokkal alacsonyabb értékre is, például, hogy a robot akkor is megálljon, ha 50 Newton erővel találkozik valamivel.

 

Praktikus, hasznos segítség

 

A munka, mivel automatizált, nem mindegy, milyen egyéb tulajdonságokkal rendelkezik egy ilyen eszköz.

 

A vállalat hivatalos közleményében kiemeli, hogy a robot képes csavarokat is összeszedni és felemelni, valamint meghúzni a megfelelő nyomatékot használva. Ezen felül pedig képes mindig ugyanazt a mennyiségű ragasztót adagolni állandó, egyenletes nyomással egy meghatározott területre.

 

Az UR5 és UR10-hez hasonlóan szintén a 0.1 milliméteres ismételhetőséget nyújtja. Nagy előnye még, hogy követi az egyes, egymástól különböző felületek körvonalát (például egy okostelefon alumínium peremét). A vállalat szerint ezt inkább „érzéssel” teszi, mint a precíz mozgások és koordináták programozása révén, amely több mint 100 különböző adatpontot igényelne a programozás során.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05