Elon Musk: a jövőben illegális lehet az ember által vezetett autó

Czipperer Dia, 2015. március 19. 10:21

Ma még az utakon korántsem az önjáró autók róják a kilométereket, azonban idővel ez teljesen megváltozhat. A Tesla vezérigazgatója szerint ez nincs is olyan messze, mint gondolnánk.

Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója a kalifornai San Joséban, az Nvidia által szervezett GPU Technolgy Conference-en fejtette ki véleményét arról, hogy mit gondol a jövő önjáró autóiról. A szakember szerint sokkal jobbak és biztonságosabbak lesznek azok a járművek, és azt is elképzelhetőnek tartja, hogy idővel hatályon (törvényen) kívülre helyezik a hagyományos autókat, mert azok túl veszélyesek lesznek hozzájuk képest.
 

 

Arról is beszélt, hogy ez a jövő nincs is olyan messze, mint gondolnánk. Szerinte az autonóm járművek kérdése már megoldottnak tekinthető, a nagyobb probléma az, hogy a szoftvereket és hardvereket elég megbízhatóvá tegyék ahhoz, hogy megfeleljen a szabályozók által elvárt biztonsági előírásoknak.

 

Azt is megjósolta ezzel kapcsolatban, hogy a szabályozásokkal még néhány évig biztosan nem találkozunk, amíg az önjáró autók biztonságosabbak nem lesznek, mint az emberek által vezetett darabok.

 

Musk szerint a biztonságot elsősorban a járművek terén kell lehetővé tenni, hiszen amíg a fedélzeti rendszer meghekkelhető, addig nem beszélhetünk róla. Úgy véli, hogy a különböző elemekhez, mint például a kormánykerék vagy a fékrendszer, külön ellenőrzést kell biztosítani, hogyha szükséges, az illető át tudja venni az irányítást.

 

A Tesla elképzelései szerint saját elektromos autóik a jövőben vezető szerepet töltenek majd be az önjáró autók piacán, bár kétségtelen, hogy más szereplők is akadnak a sorban. Ott van például a Google, aki szintén bemutatta már első prototípusát, és feltehetően az Apple is ezzel kísérletezik, miközben a valódi autógyártók, mint az Audi és BMW is dolgozik ilyen járművön.

 

Musk beszélgetőpartnere, Jen-Hsun Huang, az Nvidia feje pedig a vállalat Tegra X1 processzorára épülő Drive PX platformjáról beszélt, amely kifejezetten önvezető autók fejlesztői platformja. A Drive PX-et először januárban mutatták be, és májusban lesz elérhető az autógyártók, a Tier 1 autóipari beszállítók és a kutatóintézetek számára 10 ezer dollárért.

 

 

Forrás: Mashable.com; Kép: nvidia

Hirek.com - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Iskolák is lehetnek a kiberbűnözők célpontjai?

Az iskolákból kerül ki a jövő generációja, akik többségében digitálisan kevésbé képzettek, tapasztaltak, ezért könnyebb célpontok. Emiatt az iskolák is egyre jobban ki vannak téve rosszindulatú kibertámadásoknak. De mit tehetnek az intézmények, hogy megerősítsék védelmüket és távol tartsák maguktól az internetes fenyegetéseket? Az ESET kiberbiztonsági szakértői elmondják.

2022. november 7. 15:56

A Green Fox Academy a Sandberg Capitallal folytatja nemzetközi expanzióját

A Green Fox Academy új többségi tulajdonosa és befektetője, a Sandberg Capital bevonásával folytatja nemzetközi expanzióját, valamint vállalati szolgáltatásai és képzési kínálata fejlesztését. A magyar alapítású, Szlovákiában és Csehországban is piacvezető IT bootcamp így további növekedéséhez kulcsfontosságú erőforrásokhoz jut. A Sandberggel való partnerség lehetővé teszi, hogy a vállalat élére álljon a Közép-Európa technológiai oktatási piacán zajló konszolidációnak. 

2022. október 26. 11:20

2100 cég indul idén a Szerethető Munkahelyek Díjért

A DreamJobs 6. alkalommal hirdette meg a Szerethető Munkahelyek versenyét, melyre idén több mint 2100 cég jelentkezett. Legnagyobb arányban a kisvállalatok szeretnék megmérettetni magukat, területek szerint a szoftverfejlesztés, a kommunikáció és marketing, valamint a mérnöki, műszaki oldalról érkezett a legtöbb nevezés. A toborzásban és a munkaerő megtartásában is egyre nagyobb szereppel bíró díjakat 2022. november 17-én adják át egy ingyenes online konferenciával egybekötve.

2022. október 17. 15:17

2022-ben is keresik az év legjobb marketing-megoldásait!

Early bird kedvezménnyel indul a pályázási időszak a Marketing Diamond Awards-ra október 15-én. A Magyar Marketing Szövetség (MMSZ) immáron nyolcadik alkalommal keresi az elmúlt év legjobb marketingmunkáit, hogy a hagyományokhoz híven idén is átadja „Az Év Ügynöksége 2022” és „Az Év Megbízója 2022” díjakat. A szövetség tizenkét kategóriában várja a pályázatokat olyan kampányokról és aktivitásokról, amelyek 2021. november 1. és 2022. december 31. között valósultak meg.

2022. október 12. 14:06

Netezz biztonságban! – kreatív pályázatot hirdet diákoknak az ESET

Az iskoláskorú gyerekek jelentős része a neten tartja a kapcsolatot a barátaival, osztja meg az élményeit, az idősebbek esetleg már online is vásárolnak és olvasnak híreket. A világhálón számtalan lehetőség várja a diákokat, ám nem mindenki van tisztában az ezzel járó veszélyekkel. Európa egyik vezető kiberbiztonsági vállalata, az ESET ezért figyelemfelkeltő kreatív pályázatot hirdet a 6-20 éves korosztály számára Netezz biztonságban! címen. A legötletesebb pályamunkákat értékes nyereményekkel jutalmazzák, nevezni október 1-től 31-ig az ESET oldalán lehet.

2022. október 5. 15:10

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Lezárult a 2022-es ’Az Év Honlapja’ pályázat!

2022. december 2. 13:58

Innovatív építőipari vállalkozás vezetőit díjazta a FIVOSZ

2022. november 29. 12:39

December 1. éjfélig lehet nevezni 'Az Év Honlapja’ pályázatra!

2022. november 23. 09:55

Az energiatárolás lehet a válság megoldásának kulcsa

2022. november 18. 09:55