Pécs: drónoktól az energiahatékony városokig

forrás: Prím Online, 2015. március 26. 08:30

Az intelligens városi (smart city) alkalmazkodás feltételeinek megteremtése érdekében a Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Karán megalapították a Smart City Technologies kutatócsoportot, mely jelenleg a Szentágothai János Kutatóközpontban működik.

A kutatócsoport célja egyrészt olyan szaktudás létrehozása, melynek segítségével a leendő mérnökök képesek lesznek az átalakuló társadalmi és gazdasági környezetet kísérő folyamatosan növekvő városok kiszolgálására valamint az éghajlati változásokra történő adekvát reakciók kialakítására, másrészt a kutatás eredményeinek az oktatásba és ezáltal a hallgatók szemléletmódjának integrálásába.

Az éghajlatváltozás rengeteg ágazatra negatív hatást gyakorol – veszélybe kerülhet az energia- és a vízellátás, de a közlekedés és az épületek is potenciálisan növekvő kockázatokat hordoznak – ami a sűrűn lakott területek esetén különösen nagy kihívást jelent a városlakóknak. Ezért elengedhetetlen, hogy a felsőoktatásban olyan szakembereket képezzenek, akik a változások különböző fázisaiban is meg tudják őrizni a települések működőképességét. Ennek pedig az a legfontosabb kritériuma, hogy olyan szaktudás álljon rendelkezésre, amelynek segítségével a jövő mérnökei a szükséges beavatkozások és beruházások megtervezésével és kivitelezésével képessé válnak a települések minden részterületét koordináltan működtetni és az ott működő rendszereket komplexen átlátni.

A Smart City Technologies kutatócsoport portfóliója ennek megfelelően roppant szerteágazó: a kutatások keretében vizsgálják az energiahatékonyság növelésének lehetőségeit mind az alacsony energiafelhasználású épületekben, mind a városi energetikai hálózatokban. A csoport informatikai szekciója kutatja az autonóm rendszerek elméleti és gyakorlati megvalósíthatóságának kérdéseit – mely keretében jelenleg drónokkal megoldható autonóm navigálással, monitorozással és felderítéssel foglalkoznak. Emellett az épületinformációs modellek (BIM) felhasználási lehetőségeinek kutatása, a termékek és folyamatok életciklus-elemzése, a hulladékgazdálkodási alternatívák vizsgálata és a városok a klímaváltozásokhoz történő alkalmazkodásának elősegítése is része a kutatócsoport által megalkotott palettának.

Az átfogó kutatási tevékenységüknek köszönhetően a csoport tagjai szolgáltatásaikat a legkülönbözőbb területeken tudták alkalmazni az elmúlt két évben. A többi között részt vettek a pécsi erőmű vízforgalom-optimalizálásában és a biomassza-kazán üzemviteli zavarainak megoldásában, a szigetvári szennyvíztisztító telep modellezésében, a PTE Szentágothai János Kutatóközpont energetikai tervezésében, valamint az IT Services Hungary pécsi telephelyének bővítésénél az építőipari munkálatok számítógépes (BIM alapú) előkészítésében és az épületgépészeti rendszerek koordinációjában.

 

Forrás: hirado.hu

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A használtcikk, mint termék a világhálón is hasít

A magyarok 77%-a nyitott arra, hogy használt terméket vásároljon, és 64%-uk már vett is ilyen terméket a világhálón – mutatják a Shoptet friss reprezentatív kutatásának adatai, amelyet a március 18-ai Újrahasznosítási Világnap alkalmából készített. A ruhák és a számítástechnikai eszközök a legkelendőbbek ebben a kategóriában, de a használt könyvek is felkerültek a dobogóra a magyarok online vásárlói kosarában. Csehországban az e-kereskedelem egyik leggyorsabban növekvő és legnagyobb forgalmat bonyolító szektora a használtcikk piac, Magyarországon is jól járhat az a vállalkozó, aki használt termékeivel az online tér felé nyit.

2023. március 20. 12:39

A Széchenyi-egyetem képzési kínálatával és innovációival ismerkedtek a hazai középiskolák vezetői

Pályaorientációs fórumot rendezett a győri Széchenyi István Egyetem a zalaegerszegi ZalaZONE-on középiskolai vezetők számára. A dinamikusan fejlődő egyetemi ökoszisztéma stratégiai irányait, a legfrissebb képzési és felvételi információkat bemutató előadások mellett a vendégek a járműipari tesztpályán az intézmény legkorszerűbb technológiai fejlesztéseit is láthatták, az autonóm járművektől a drónokig.

2023. március 20. 11:23

Energiaügyi aggályok, amelyek kihatnak az üzleti versenyképességre, a munkaerőre és a dekarbonizációra

A felmérés azt mutatja, hogy a vállalkozásokat világszerte továbbra is aggasztják az energiabiztonság és az energiaárak hatásai, amelynek számos, további környezeti, társadalmi és gazdasági következménye lehet. Az ABB Electrification Energy Insights felmérése* szerint, amelyben különböző ágazatokban működő kis- és nagyvállalatok 2300 vezetője vett részt, a válaszadók 92 százaléka úgy érzi, hogy az energiaellátás folytatódó instabilitása veszélyezteti jövedelmezőségüket és versenyképességüket. 

2023. március 20. 09:58

Siemens technológiával automatizálja abroncsgyárait a Continental

Most aláírt stratégiai megállapodásuk értelmében a Siemens preferált partnerként automatizációs és hajtástechnológiát szállít a Continental gumiabroncs gyáraiba világszerte.

2023. március 19. 15:27

Bemutatkozott a Microsoft 365 Copilot

A Microsoft a mesterséges intelligencia felhasználását új szintre emelte azzal, hogy március 16-án bejelentette a Microsoft 365 Copilotot, ami az Office-alkalmazásokba építve töredékére csökkenti le a napi, klasszikus értelemben vett irodai munkát. 

2023. március 19. 13:54

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08

DEUTSCHE TELEKOM innovációk az idei Mobil Világkiállításon

2023. február 28. 12:48

Megszervezik Magyarország első leginnovatívabb fejlesztői versenyét

2023. február 19. 13:20