Korhatárjelzést kapnak a YouTube és a Vevo videoklipjei Nagy-Britanniában

MTI Sajtóadatbank, 2015. március 26. 16:38

A mozifilmekhez hasonlóan korhatárjelzéssel látják el csütörtöktől Nagy-Britanniában a YouTube és a Vevo közösségi videomegosztókra feltöltött zenés klipeket - jelentette a BBC News.

A kormánytól indult kezdeményezéssel a gyerekeket szeretnék megóvni a nem nekik való tartalmaktól. A korhatárjelzés ötlete azt követően merült fel, hogy egy sor sztár, köztük Miley Cyrus, Robin Thicke és Rihanna szexuálisan túlfűtött videoklippekkel jelentkezett.
 

A filmek korhatáros besorolását meghatározó brit testület (BBFC) dönt a korhatárról, de a folyamatban a három nagy lemezkiadó, a Sony, a Universal és a Warner is részt vesz. A kiadókkal kötött megállapodás értelmében a cégek benyújtják zenés videóikat elbírálásra a BBFC-nek.
 

A lemezkiadóknak ugyanakkor nem kell beküldeniük olyan videóikat, amelyeket értékelésük szerint nem kell korhatározni. Emellett csak a brit szerződésű klipekre vonatkozik az új szabályozás.
 

"Szexuális tartalma" miatt 15-ös besorolást kapott például Ellie Goulding' Love Me Like You Do című zenés videója, A szürke ötven árnyalata filmzenéjének egyik száma, amely számos filmrészletet is tartalmaz az erotikus produkcióból.
 

Kasabian klipje, a Stevie pedig azért csak 12 éven felülieknek ajánlott, mert "félelmet kelthet", ugyanis egy laboratóriumban kísérleti alanyként felnevelt gyerek jelenik meg benne.
 

Az első fázisban megvizsgált videoklipek közül 84 kapott besorolást, ebből 27 lett 12-es, 39 pedig 15-ös és mindössze egyet jelöltek 18-as karikával. Hat videót ítélt "korhatár nélkül megtekinthetőnek", 11-nél pedig szülői felügyeletet tanácsolt a BBFC a megtekintéshez. A testület elé került összes videó mintegy 20 százaléka kapott 12, 15 vagy 18 éven felüli jelzést.
 

A lemezcégek a besorolást követően a két digitális szolgáltató, a Vevo és a YouTube számára is megküldik a korhatárjelzést, amelyek az online lejátszáskor feltüntetik azt. Egyelőre arról nem született döntés, hogy milyen módon kell megjelenítenie a szolgáltatónak a korhatárt.
 

A YouTube a videó alatti szövegben jelzi a besorolást.
 

A zenés videók korhatározásának bevezetését David Cameron brit kormányfő jelentette be augusztusban.

Videó ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Virtuális parkőrök vigyázhatnak az afrikai szavanna veszélyeztetett állataira

A Samsung Wildlife Watch elnevezésű kezdeményezésével a felhasználók a technológia segítségével küzdhetnek az orvvadászat ellen az afrikai szavannán. A Samsung Galaxy S20 Fan Edition professzionális kamerái egésznapos élő videót rögzítenek a dél-afrikai Kruger Nemzeti Parkban található Balule Természetvédelmi területről. A felhasználók világszerte csatlakozhatnak a felhíváshoz és virtuális parkőrként vigyázhatnak a védett állatfajokra, miközben a természetes élőhelyükön figyelhetik meg őket.

2021. március 4. 12:15

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Mától Budapest nagy részén elérhető a Vodafone 5G hálózata

2021. március 4. 16:27

Idén 20 éves az Adverticum

2021. február 8. 14:49

Kinőtte a határokat a Codecool

2021. február 1. 14:47

A DokiApp-ot választották az év applikációjának

2021. január 18. 14:59