A jövő szakemberei voltak fókuszban a Macro-Talent 2015-2017 kutatást bemutató eseményen

forrás: Prím Online, 2015. április 17. 11:11

A Macro-Talent 2015-2017 kutatást bemutató eseményen a jövő szakembereiről beszélgettek a szakértők, köztük a Telenor képviselője. A részvevők megállapították, hogy a vezető magyarországi vállalatoknak a globális munkaerőpiacon is versenyképesnek kell lenniük.

A Macro-Talent 2015-2017 kutatást bemutató eseményén a jövő szakemberei kerültek fókuszba. A Telenor egyik képviselője is jelen volt az eseményen, aki a egyebek mellett kifejtette, hogy a Telenor olyan összetett feladatokat és munkakörülményeket kínál, amelyek itthon tartják a szakértőket. Fontos a hosszú távú tervezés: a Telenor tudja, hogy ma még nem is létező szakmákra lesz a legnagyobb az igény néhány éven belül.

 

Németh Zoltán

Németh Zoltán, a Telenor HR vezérigazgató-helyettese kifejtette, hogy a  hosszú távú humán erőforrás tervezés egyik legizgalmasabb kihívása, különösen a telekommunikációs szektorban, hogy olyan tudással, szakmákkal kell terveznünk 5-10 éves távlatokban, amelyeket ma még nem is oktatnak, sokszor még nevük sincs. Jelenleg az egyik legkeresettebb szaktudás például a service design, amely pár éve még nem is létezett. Amikor ehhez hasonló, innovatív kollégákat keresünk, gyakorlatilag a nemzetközi munkaerőpiacon versenyzünk, hiszen ezeket a szakembereket külföldön is nagyon megbecsülik.

 

A digitális technológia hihetetlenül gyorsan fejlődik, hiszen ma már a mobiltelefont is jóval több feladatra használjuk, mint néhány éve. A Telenor arra törekszik, hogy megtalálja és megtartsa azokat a tehetségeket, akik amellett, hogy értékteremtő tudással rendelkeznek, képesek az állandó megújulásra, innovációra, hogy versenyképesek maradhassanak.

 

A HVG HR Center kutatása szerint a 100 főnél nagyobb hazai vállalatok különösen a gépész- és villamosmérnökök, valamint az egyéb műszaki szakemberek esetében számolnak munkaerőhiánnyal. A hiány legfőbb okaként a vállalatok 33%-a említette, hogy kevés a megfelelő szakmai tapasztalattal rendelkezők száma. Ez a tényező a távközlési és információtechnológiai szolgáltatók körében még jelentősebb (64%). A tehetséges szakemberek megtartása tehát kiemelkedően fontos ebben az iparágban, ahol a technológia folyamatos változásával is számolni kell.

 

A kutatás IT-iparágra vonatkozó adatai szerint különösen a vezető pozícióban lévő szakemberek megtartása fontos. Ezt a vállalatok úgy igyekeznek elérni, hogy kiemelten támogatják a vezetők szakmai fejlődését. A szektor számára nélkülözhetetlen hiányszakmák esetében a külföldre való kivándorlás is valós veszély: a kutatás szerint a villamosmérnökök 20%-a, a gépészmérnökök 17%-a számolt be arról, hogy diploma után külföldön vállalt állást.

 

„A magyarországi Telenor Házban sok olyan kolléga dolgozik, akik külföldi állásajánlatokat is kaptak, mégis minket választottak. Nemzetközi hátterű vállalatként abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy kollégáinknak itthon is lehetőséget tudunk kínálni a nemzetközi tapasztalatszerzésre. Így globális projektekben vehetnek részt, anélkül, hogy fel kellene adniuk itthoni egzisztenciájukat, vagy el kellene hagyniuk családjukat, barátaikat. Emellett több módon is igyekszünk vonzó munkahelyet kínálni a tehetségeknek. Annak érdekében, hogy a jövő szakmáira felkészítsük őket, folyamatosan keressük a tudásszerzés, a fejlődés és a tudásmenedzsment új formáit. A legmodernebb okoseszközök, a futurisztikus irodaház és a rugalmas munkavégzés mellett pedig olyan légkört biztosítunk számukra, ahol a bizalom, a gondoskodás, az önállóság és a döntések szabadsága kiemelt szerepet kap" – tette hozzá Németh Zoltán.

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A mesterséges intelligencia demokratizálja a marketinget

Egy újabb marketing demokratizálódási hullám elején vagyunk. A mesterséges intelligencia (AI) hasonló forradalmi változást idéz elő a marketingben, mint korábban az internet. Hatására olyan mértékben egyszerűsödnek le egyes feladatok, hogy azzal kisvállalkozók tömegei számára válik elérhetővé a marketing – állítja Wolf Gábor kisvállalati marketing szakértő, a Marketing Commando vezető tanácsadója.

2023. június 2. 17:00

Az Unió jóváhagyta a új e-aláíró platformot

Magyarországról is biztosított lesz a teljes mértékben digitális Uniós közigazgatási ügyintézés, az elektronikus azonosítás és a digitális aláírás az Evrotrust eID egységes azonosítási rendszerének köszönhetően, amely már átment az Uniós tagállamok értékelésén. A rendszer újdonsága, hogy immár nem csak magánszemélyek, hanem vállalatok is használhatják hivatalos és közigazgatási ügyeik intézésére az egész Unióban. Az Európai Bizottság az eIDAS szabályozás alapján ellenőrizte a platform Uniós használatát, ezzel hamarosan minden tagállam számára elérhető lesz.

2023. június 2. 15:29

Digitalizációs részleg alakult hazánk piacvezető könyvelő vállalatánál

Külön digitalizációs szervezeti egységet hoztak létre a Process Solutionsnél (PS), hazánk egyik vezető számviteli, adózási és bérszámfejtési szolgáltatásokat nyújtó vállalatánál.

2023. június 2. 12:45

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan lopják el adatainkat a hackerek és mire figyeljünk jelszókezelő vásárlásakor?

2023. május 31. 15:40

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39