Életet mentett a pécsi mobilalkalmazás

MTI Sajtóadatbank, 2015. április 23. 09:27

Megmentette egy nő életét a közelmúltban a Pécsi Tudományegyetem (PTE) orvosainak az az okostelefonokra letölthető alkalmazása, amelyet a tüdődaganat kialakulásának kockázati felmérésére fejlesztettek ki.

Heil Zoltánné a barátnője tanácsára töltötte ki a mobiltelefonos tesztet, amelynek eredményeként az egyébként nem dohányzó beteg azt a tanácsot kapta, hogy a családjában előfordult daganatos betegségek gyakorisága miatti magas rizikófaktor okán mielőbb jelentkezzen szakorvosnál - áll a PTE-nek az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A vizsgálaton kiderült, hogy kisméretű rákos daganat van a tüdejében, ezért azonnal megoperálták, a korai stádiumnak köszönhetően a tüdeje beteg részét endoszkópos eljárással el tudták távolítani - idézte az intézmény Szántó Zalán orvost, egyetemi adjunktust, aki hozzátette: a nőnek összességében nagyon jók a túlélési esélyei.

A PTE korábban arról tájékoztatott, hogy az egyetem klinikai központjának mellkassebészeti osztályán, valamint bioanalitikai intézetében dolgozó szakemberek egyedülálló applikációja segíthet abban, hogy a daganatot már korai stádiumban felismerjék.

 



Az E-szűrő nevű, Androidra és iOS operációs rendszerre fejlesztett, tavaly november óta elérhető ingyenes alkalmazás jóvoltából egy rövid kérdőív kitöltésével bárki felmérheti, mennyire veszélyeztetett a betegség szempontjából.

Sőt, az alkalmazás képes tíz és húsz évre előre megjósolni a várható állapotot, például azt, hogy egy ma húszéves nő melyik rizikócsoportba tartozhat harminc- vagy negyvenéves korában - közölte a PTE. A program a cellainformációk alapján rögzíti a kitöltés helyszínét és a teszt végén megadja a legközelebbi szűrőközpont címét.

Hangsúlyozza az ismertetés: a mobil szűrőprogramnak azért van nagy jelentősége, mert Magyarországon a tüdőrák a vezető daganatos halálok, százezer lakosra évente több mint száz eset jut. Az előrehaladott tüdőrák ötéves túlélés esélye öt százalék, de korai stádiumban akár kilencvenszázalékos is lehet. A tüdőrákos betegeknek mindössze tíz-tizenöt százaléka operálható meg, a többiek túl későn, akkor jelentkeznek, amikor a kór már előrehaladott állapotban van - közölte korábban a PTE.
 

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05