A Kaspersky Lab felfedezte a hírhedt Miniduke-kal rokonságban álló „CozyDuke" fenyegetést

forrás: Prím Online, 2015. április 24. 16:12

A Kaspersky Lab globális kutató és elemző csapata által közzétett jelentés egy új, fejlett kiberkémkedési kampányt ír le, amely híres intézményeket támad. Az Egyesült Államokban lévő célpontok között a feltételezések szerint megtalálható a Fehér Ház és a Külügyminisztérium, de a támadási lista németországi, dél-koreai és üzbegisztáni kormányzati és kereskedelmi szervezeteket is tartalmaz.

Amellett, hogy igen pontosan célozzák híres áldozataikat, a fenyegetés mögött álló hackerek más aggasztó, ugyanakkor rendkívül érdekes módszereket alkalmaznak, melyek között megtalálhatók a titkosítási és az észlelést megakadályozó technikák. Így például a programkód észleli több biztonsági termék – nevezetesen a Kaspersky Lab, a Sophos, a DrWeb, az Avira, a Crystal és a Comodo megoldásainak – jelenlétét annak érdekében, hogy kijátssza őket.

 

Kapcsolat más csoportokkal

 

A Kaspersky Lab szakértői felfedezték, hogy a rosszindulatú eszközkészlet funkcionalitása és felépítése erős hasonlóságot mutat a több jel alapján feltételezhetően  orosz anyanyelvű hackerek által irányított MiniDukeCosmicDuke és OnionDuke kiberkémkedési kampányoknál alkalmazott eszközkészletével. A Kaspersky Lab megfigyelése szerint a MiniDuke és a CosmicDuke jelenleg is aktív, és diplomáciai szervezeteket, nagykövetségeket, energia-, olaj- és gázipari cégeket, telekommunikációs vállalatokat, katonai létesítményeket, valamint akadémiai és kutatási intézményeket céloz több országban is.

 

 

Terjesztési módszer

 

A CozyDuke csoport főként célzott adathalászattal, feltört webhelyekre – melyek között néha ismert legális webhelyek, például a „diplomacy.pl" találhatók – mutató hivatkozásokat tartalmazó e-mailekkel próbálja meg becserkészni áldozatait. Ezeken a weboldalakon egy ZIP tömörítvényben helyezi el a malware-t. Egy másik módszere flash videóknak álcázott rosszindulatú végrehajtható fájlok szétküldése e-mailek mellékleteként.

 

A CozyDuke egy backdoort és egy telepítőt (dropper) használ. A rosszindulatú program információt küld a célpontról a parancs és vezérlő szervernek, majd konfigurációs fájlt és további modulokat tölt le, amelyek megvalósítják a támadók által igényelt funkciókat.

 

„Évek óta figyeljük mind a MiniDuke-ot, mind a CosmicDuke-ot. A Kaspersky Lab elsőként hívta fel a figyelmet a MiniDuke támadásokra 2013-ban. Ennek a kiberfenyegetésnek a legrégebbi ismert mintája még 2008-ban készült. A CozyDuke minden bizonnyal kapcsolódik ehhez a két kampányhoz, valamint az OnionDuke kiberkémkedési művelethez. Ezen hackercsoportok mindegyike folyamatosan nyomon követi célpontjait, és úgy véljük, hogy az összes kémeszközüket orosz anyanyelvű személyek készítették és üzemeltetik," mondta Kurt Baumgartner, a Kaspersky Lab globális kutató és elemző csapatának vezető biztonsági kutatója.

 

A Kaspersky Lab termékei észlelik az összes ismert mintát, és megvédik használóikat ezzel a fenyegetéssel szemben is.

 

Tippek a felhasználóknak

 

- Ne kattintsunk ismeretlen forrásból származó csatolmányokra és hivatkozásokra.

- Rendszeresen vizsgáljuk át PC-nket egy fejlett antimalware megoldással.

- Óvakodjunk a ZIP tömörítvénybe csomagolt SFX fájloktól.

- Ha gyanúsnak találunk egy csatolmányt, nyissuk meg egy sandboxban.

- Tartsuk naprakész állapotban az operációs rendszerünket, telepítsünk hozzá minden frissítést.

- Frissítsük rendszeresen az olyan elterjedt alkalmazásokat, mint a Microsoft Office, a Java, az Adobe Flash Player és az Adobe Reader.

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50