Még mindig nem vagyunk elég körültekintőek, ha a jelszavainkról van szó

forrás: Prím Online, 2015. április 27. 12:32

A Kaspersky Lab és a B2B International közös felmérése szerint minden ötödik internet-felhasználó felételezi, hogy a jelszavai nem jelenthetnek értéket a kiberbűnözők számára. Pedig sokszor ezek jelentik a kulcsot a személyes adatainkhoz, a magánéletünkhöz vagy akár a pénzünkhöz is.

Az elveszett jelszavak nemcsak a felhasználó számára jár komoly veszteséggel, hanem az elvesztésükkel járó következmények sokszor az ismerőseinket is érintik. Példának okáért egy feltört e-mail fiók lehetővé teszi a csaló számára, hogy hozzáférjen minden olyan felhasználói fiókhoz, amelyet az adott e-mail címmel regisztráltak, hiszen ide érkezik minden sikeres regisztrációról küldött értesítés, valamint a jelszóváltoztatási kérelmek jóváhagyásai is.

 

Egy közösségi oldal fiókjának feltörése arra ad lehetőséget, hogy spam hirdetéseket vagy rosszindulatú linkeket küldjenek szét. Egy webáruházhoz tartozó fiók jelszava pedig a pénzügyi adatok megszerzéséhez és az illető pénzének elköltéséhez vezet. Ennek ellenére, csak a válaszadók 51 százaléka nevezte meg a jelszavait a legértékesebb adatai között, amiket semmiképp nem szeretne kiberbűnözők kezei közt tudni. Továbbá a megkérdezettek 20 százaléka nem látja úgy, hogy a kiberbűnözők számára bármi értéket rejthetnének az ő jelszavai.

 
A kérdőív alapján a felhasználók gyakran a könnyebb utat választják, amikor jelszavak létrehozásáról és tárolásáról van szó. A megkérdezettek csupán 28 százaléka választ minden fiókjához más és más jelszót, míg 5 százalékuk használ külön erre a célra készült jelszótárolási programot. A válaszadók 18 százaléka egy füzetbe írja a jelszavait, 9 százalékuk egy, az eszközön tárolt fájlba, míg 6 százalékuk a számítógépe közelébe ragasztja fel. A felhasználók 18 százaléka pedig nyugodtan megosztja a személyes fiókjaihoz tartozó jelszavakat családjával vagy barátaival.
 
Mindeközben a statisztikák azt mutatják, hogy a jelszólopás gyakori jelenség. 2014-ben a Kaspersky Security Network adatai szerint, csak a Kaspersky Lab termékek 3.5 millió embert védtek meg olyan rosszindulatú támadásoktól, amelyben a felhasználónevüket és jelszavukat szerezhették volna meg, számos fiókjukhoz.
 
Peter Aleshkin, a Kaspersky Lab regionális marketing menedzsere szerint a kiberbűnözők nem csak a hírességek vagy milliárdosok adataiból tudnak előnyt kovácsolni. A jelszó olyan, mint egy kulcs az otthonunkhoz; nem hagyjuk a kilincsre akasztva vagy olyan helyen, ahol bárki megtalálhatja, csak azért, mert azt gondoljuk, hogy nincsenek nagy értékeink. Ha bonyolult jelszavakat választunk, külön-külön minden fiókunkhoz, biztonságos helyen tárolva, akkor sok kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat.
 
 
Ahhoz, hogy megóvjuk a fiókunkat az illetéktelen személyektől, elég néhány egyszerű szabályt betartanunk:
 

·      Egyedi jelszót hozzunk létre minden egyes fiókunkhoz: ha egyet meg is szereznek, a többit még mindig biztonságban tudhatjuk.
  
·      Olyan összetett jelszavakat válasszunk, amelyeket speciáis programokkal sem könnyű feltörni. Ez legalább 8 karaktert jelent, kis-, és nagybetűt egyaránt, számot, írásjelet, és semmiféleképpen nem a kisállatunk nevét vagy a születési dátumunkat! 
 
·      Ne adjuk meg a jelszavainkat, még a barátainknak sem. Ha a kiberbűnözők nem tudják azt a mi eszközünkről megszerezni, attól még máséról megtehetik. 
 
·      Tároljuk biztonságos helyen a jelszavainkat. Ne jegyezzük fel papírra; vagy tartsuk fejben, vagy egy jelszókezelő programot használjunk e célra, például a Kaspersky Password Manager, amely a Kaspersky Total Security – multi-device részeként is elérhető. A Kaspersky Password Manager többet nyújt, mint csupán a jelszavak biztonságos tárolása a kiváncsiskodók vagy a vírusok elől; automatikusan beírja a felhasználó adatait a weboldalakon anélkül, hogy emlékezni kellene minden bonyolult jelszóra.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Újabb mérföldkő a hazai digitális oktatásban

2019. október 10. 18:44

Ma 20 éves a Wi-Fi

2019. szeptember 30. 11:26

Az ABB a világ legkorszerűbb robotikai gyárát építi Sanghajban

2019. szeptember 23. 09:37

Nem omlik össze az ekereskedelem: egy év haladék az erős ügyfélhitelesítésre

2019. szeptember 11. 08:34
online sportfogadás