Még mindig nem vagyunk elég körültekintőek, ha a jelszavainkról van szó

forrás: Prím Online, 2015. április 27. 12:32

A Kaspersky Lab és a B2B International közös felmérése szerint minden ötödik internet-felhasználó felételezi, hogy a jelszavai nem jelenthetnek értéket a kiberbűnözők számára. Pedig sokszor ezek jelentik a kulcsot a személyes adatainkhoz, a magánéletünkhöz vagy akár a pénzünkhöz is.

Az elveszett jelszavak nemcsak a felhasználó számára jár komoly veszteséggel, hanem az elvesztésükkel járó következmények sokszor az ismerőseinket is érintik. Példának okáért egy feltört e-mail fiók lehetővé teszi a csaló számára, hogy hozzáférjen minden olyan felhasználói fiókhoz, amelyet az adott e-mail címmel regisztráltak, hiszen ide érkezik minden sikeres regisztrációról küldött értesítés, valamint a jelszóváltoztatási kérelmek jóváhagyásai is.

 

Egy közösségi oldal fiókjának feltörése arra ad lehetőséget, hogy spam hirdetéseket vagy rosszindulatú linkeket küldjenek szét. Egy webáruházhoz tartozó fiók jelszava pedig a pénzügyi adatok megszerzéséhez és az illető pénzének elköltéséhez vezet. Ennek ellenére, csak a válaszadók 51 százaléka nevezte meg a jelszavait a legértékesebb adatai között, amiket semmiképp nem szeretne kiberbűnözők kezei közt tudni. Továbbá a megkérdezettek 20 százaléka nem látja úgy, hogy a kiberbűnözők számára bármi értéket rejthetnének az ő jelszavai.

 
A kérdőív alapján a felhasználók gyakran a könnyebb utat választják, amikor jelszavak létrehozásáról és tárolásáról van szó. A megkérdezettek csupán 28 százaléka választ minden fiókjához más és más jelszót, míg 5 százalékuk használ külön erre a célra készült jelszótárolási programot. A válaszadók 18 százaléka egy füzetbe írja a jelszavait, 9 százalékuk egy, az eszközön tárolt fájlba, míg 6 százalékuk a számítógépe közelébe ragasztja fel. A felhasználók 18 százaléka pedig nyugodtan megosztja a személyes fiókjaihoz tartozó jelszavakat családjával vagy barátaival.
 
Mindeközben a statisztikák azt mutatják, hogy a jelszólopás gyakori jelenség. 2014-ben a Kaspersky Security Network adatai szerint, csak a Kaspersky Lab termékek 3.5 millió embert védtek meg olyan rosszindulatú támadásoktól, amelyben a felhasználónevüket és jelszavukat szerezhették volna meg, számos fiókjukhoz.
 
Peter Aleshkin, a Kaspersky Lab regionális marketing menedzsere szerint a kiberbűnözők nem csak a hírességek vagy milliárdosok adataiból tudnak előnyt kovácsolni. A jelszó olyan, mint egy kulcs az otthonunkhoz; nem hagyjuk a kilincsre akasztva vagy olyan helyen, ahol bárki megtalálhatja, csak azért, mert azt gondoljuk, hogy nincsenek nagy értékeink. Ha bonyolult jelszavakat választunk, külön-külön minden fiókunkhoz, biztonságos helyen tárolva, akkor sok kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat.
 
 
Ahhoz, hogy megóvjuk a fiókunkat az illetéktelen személyektől, elég néhány egyszerű szabályt betartanunk:
 

·      Egyedi jelszót hozzunk létre minden egyes fiókunkhoz: ha egyet meg is szereznek, a többit még mindig biztonságban tudhatjuk.
  
·      Olyan összetett jelszavakat válasszunk, amelyeket speciáis programokkal sem könnyű feltörni. Ez legalább 8 karaktert jelent, kis-, és nagybetűt egyaránt, számot, írásjelet, és semmiféleképpen nem a kisállatunk nevét vagy a születési dátumunkat! 
 
·      Ne adjuk meg a jelszavainkat, még a barátainknak sem. Ha a kiberbűnözők nem tudják azt a mi eszközünkről megszerezni, attól még máséról megtehetik. 
 
·      Tároljuk biztonságos helyen a jelszavainkat. Ne jegyezzük fel papírra; vagy tartsuk fejben, vagy egy jelszókezelő programot használjunk e célra, például a Kaspersky Password Manager, amely a Kaspersky Total Security – multi-device részeként is elérhető. A Kaspersky Password Manager többet nyújt, mint csupán a jelszavak biztonságos tárolása a kiváncsiskodók vagy a vírusok elől; automatikusan beírja a felhasználó adatait a weboldalakon anélkül, hogy emlékezni kellene minden bonyolult jelszóra.

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50