Internetet anyák napjára?

forrás: Prím Online, 2015. május 2. 11:27

Az internethasználat és az egyre könnyebben használható eszközök segítik a generációk közötti kapcsolattartást.

Dr. Kovács Tamás nőgyógyászként dolgozik Brüsszelben. Ugyan rendszeresen jár haza, hiszen családja és baráti köre sok szállal köti Magyarországhoz, fontos számára a napi kapcsolattartás. Édesanyjával szinte naponta beszélnek, természetesen Skype-ot használnak. 

 

- Sokat utazom a rendelőm, a brüsszeli otthonom és a magyar lakásom között, ezért egy olyan eszközre volt szükségem, amit rugalmasan tudok használni. Néhány héttel ezelőtt döntöttem a Toshiba Radius 11 átalakítható notebookja mellett, így az irodában munkára, és otthon szórakozásra egyaránt alkalmas. Bármikor beszélgethetek édesanyámmal, de azért igyekszem úgy alakítani a dolgokat, hogy anyák napján ne csak egy virtuális virágcsokrot tudjak átnyújtani neki.

 

A 21. században már nemcsak a fiatal generáció, de az idősek számára is nyitva áll az internet és a modern kommunikációs eszközök használatának lehetősége. Ez megkönnyíti a kapcsolattartást a szülők, nagyszülők és gyermekek között. Az internet, a közösségi média használata az Egyesült Államokban éppen ezért egyre terjed az idősek körében, és a trend kezd beszivárogni Európába is. Az USA-ban az idősek csaknem harmada (31%) regisztrált a Facebookra, és egyre népszerűbbek körükben a videóhívások is.

 

- Annak ellenére, hogy a szüleim korosztálya nem a digitális világban nőtt fel, meglepően könnyen megtanulta az eszközök használatát. Nagy élvezettel hív fel minden nap. Nagyon fontos számomra, hogy gyakran lássuk egymást – akár a technika segítségével is – tette hozzá Kovács Tamás.

 

Mindez nem meglepő fordulat. A nagy képernyő és az egyre könnyebben kezelhető felület mára bárki számára elérhetővé teszi az internet nyújtotta előnyöket – például az ingyenes kommunikációét vagy a gyermekek, unokák látványának örömét utazás nélkül. A mintegy félmillió nyolcvan évesnél idősebb állampolgár többsége egyedül él Magyarországon. Számukra a kapcsolattartás a szeretteikkel meghatározó jelentőségű lehet. Egy amerikai, a Health and Retirement Survey adataira építő tanulmány szerint az online kapcsolattartásnak meghatározó szerepe lehet az időskori depresszió megelőzésében. Azok körében ugyanis, akik rendszeresen interneteznek, harmadával kisebb a depresszióban szenvedők aránya.

 

A magyarországi kutatások nemcsak azt támasztják alá, hogy hazánkban is egyre növekszik az internethasználó idősek aránya, de azt is, hogy a fiatalabbak több mint fele kifejezetten hasznosnak tartaná, ha idősebb rokonai rendszeresen használnák az internetet. Sőt, szívesen segítenének is ebben: a megkérdezettek 68 százaléka szerint képesek lennének megtanítani infokommunikációs eszközök használatára a szülőket, nagyszülőket – ami a kapcsolat felvételének új kezdete is lehet.

 

Amikor idősebb rokonaink számára választjuk ki a legmegfelelőbb kommunikációs eszközt, a nagyméretű kijelző és a könnyű kezelhetőség meghatározó szempont lehet. 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Átfogó körképet készített az okosórák kelet-közép-európai piacáról a Huawei

A kelet-közép-európai vásárlók mintegy 90 százaléka az egészségfigyelést tartja az okosórák legfontosabb funkciójának, az eszközök vásárlásakor pedig az akkumulátor üzemideje, a vízállóság és a meglévő okostelefonjaikkal való kompatibilitás az elsődleges szempontok – derült ki a Huawei első alkalommal közzétett, több európai kutatást összegző okosórapiaci körképéből. A klasszikus, kerek számlappal és fém házzal rendelkező készülékek a legkeresettebbek a megkérdezettek körében, az alapvető egészségkövető funkciók mellett pedig népszerűek a szív egészségével kapcsolatos mérési lehetőségek is.

2023. január 31. 20:23

Fenntartható divat debütált a párizsi Haute Couture divathéten

Az Epson a neves japán divattervezővel, Yuima Nakazatóval és a megegyező nevű YUIMA NAKAZATO márkájával együttműködve a 2023-as tavaszi-nyári párizsi Haute Couture divathéten olyan kreációkat mutat be, amelyek egyszerre lenyűgözőek és fenntarthatóak. Amellett, hogy a YUIMA NAKAZATO az Epson digitális textilnyomtatását használta egyedi és kreatív világképének visszaadásához, néhány alkotását egy új, fenntarthatóbb és az iparágat potenciálisan átalakító textilgyártási folyamat segítségével valósította meg.

2023. január 31. 18:50

Az ABB E-mobility leszállította az egymilliomodik EV-töltőt

Az ABB E-mobility bejelentette, hogy leszállította az egymilliomodik elektromosjármű-töltőjét, ami a legújabb mérföldköve a vállalat azon távlati céljának, hogy az intelligens és megbízható töltési megoldások folyamatos fejlesztésével lehetővé tegye a kibocsátásmentes jövőt.

2023. január 31. 17:11

Dr. Hasznics Milán lett a Qualysoft Csoport globális vezérigazgatója

Dr. Hasznics Milán igazgatósági tag tölti be 2023 januárjától az IT-tanácsadó és szolgáltató Qualysoft Csoport globális vezérigazgatói posztját. A kinevezés a szakember 2022-es magyarországi vezérigazgatói előléptetését követi. A magyarországi feladatkör mellett a cégcsoport német, osztrák, román, szerb és svájci tagvállalataiért is felelős.

2023. január 31. 15:29

Nem tudott pályára állni a NASA szoftvergazdálkodási programja

Nemrég tette közzé a NASA Főfelügyelői Hivatala a szervezet szoftvereszköz-gazdálkodására irányuló felülvizsgálatának eredményét, melyben több tízmillió dollár mértékű bírságot, túlköltekezést és jelentős fejlesztési lehetőséget állapított meg. Az eset jól példázza, hogy mekkora jelentősége is van a proaktív szoftvererőforrás-gazdálkodásnak, ami optimalizálja a szervezetek informatikai költségeit, miközben jelentősen minimalizálja a szerződési feltételek megszegéséből eredő kockázatokat is. 

2023. január 31. 13:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2022 díjazottjai!

2023. január 27. 09:47

Látássérülteknek fejlesztett eszköz nyerte az LG versenyének fődíját

2023. január 26. 14:02

Közeleg a 31. Magyar Innovációs Nagydíj felhívás beadási határideje

2023. január 16. 18:51

A Bullitt műholdas szolgáltatása lefedettlenség esetén is biztosítja az üzenetküldést

2023. január 9. 15:46