Internetet anyák napjára?

forrás: Prím Online, 2015. május 2. 11:27

Az internethasználat és az egyre könnyebben használható eszközök segítik a generációk közötti kapcsolattartást.

Dr. Kovács Tamás nőgyógyászként dolgozik Brüsszelben. Ugyan rendszeresen jár haza, hiszen családja és baráti köre sok szállal köti Magyarországhoz, fontos számára a napi kapcsolattartás. Édesanyjával szinte naponta beszélnek, természetesen Skype-ot használnak. 

 

- Sokat utazom a rendelőm, a brüsszeli otthonom és a magyar lakásom között, ezért egy olyan eszközre volt szükségem, amit rugalmasan tudok használni. Néhány héttel ezelőtt döntöttem a Toshiba Radius 11 átalakítható notebookja mellett, így az irodában munkára, és otthon szórakozásra egyaránt alkalmas. Bármikor beszélgethetek édesanyámmal, de azért igyekszem úgy alakítani a dolgokat, hogy anyák napján ne csak egy virtuális virágcsokrot tudjak átnyújtani neki.

 

A 21. században már nemcsak a fiatal generáció, de az idősek számára is nyitva áll az internet és a modern kommunikációs eszközök használatának lehetősége. Ez megkönnyíti a kapcsolattartást a szülők, nagyszülők és gyermekek között. Az internet, a közösségi média használata az Egyesült Államokban éppen ezért egyre terjed az idősek körében, és a trend kezd beszivárogni Európába is. Az USA-ban az idősek csaknem harmada (31%) regisztrált a Facebookra, és egyre népszerűbbek körükben a videóhívások is.

 

- Annak ellenére, hogy a szüleim korosztálya nem a digitális világban nőtt fel, meglepően könnyen megtanulta az eszközök használatát. Nagy élvezettel hív fel minden nap. Nagyon fontos számomra, hogy gyakran lássuk egymást – akár a technika segítségével is – tette hozzá Kovács Tamás.

 

Mindez nem meglepő fordulat. A nagy képernyő és az egyre könnyebben kezelhető felület mára bárki számára elérhetővé teszi az internet nyújtotta előnyöket – például az ingyenes kommunikációét vagy a gyermekek, unokák látványának örömét utazás nélkül. A mintegy félmillió nyolcvan évesnél idősebb állampolgár többsége egyedül él Magyarországon. Számukra a kapcsolattartás a szeretteikkel meghatározó jelentőségű lehet. Egy amerikai, a Health and Retirement Survey adataira építő tanulmány szerint az online kapcsolattartásnak meghatározó szerepe lehet az időskori depresszió megelőzésében. Azok körében ugyanis, akik rendszeresen interneteznek, harmadával kisebb a depresszióban szenvedők aránya.

 

A magyarországi kutatások nemcsak azt támasztják alá, hogy hazánkban is egyre növekszik az internethasználó idősek aránya, de azt is, hogy a fiatalabbak több mint fele kifejezetten hasznosnak tartaná, ha idősebb rokonai rendszeresen használnák az internetet. Sőt, szívesen segítenének is ebben: a megkérdezettek 68 százaléka szerint képesek lennének megtanítani infokommunikációs eszközök használatára a szülőket, nagyszülőket – ami a kapcsolat felvételének új kezdete is lehet.

 

Amikor idősebb rokonaink számára választjuk ki a legmegfelelőbb kommunikációs eszközt, a nagyméretű kijelző és a könnyű kezelhetőség meghatározó szempont lehet. 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Új megoldásokat mutatott be az Enlit 2022-n a Schneider Electric

Gyakorlati és fenntartható megoldásokat kínálnak Európa rövid és hosszú távú energetikai kihívásaira a Schneider Electric új fejlesztései és kísérleti projektjei, amelyeket az „Enlit Europe 2022” konferencián mutattak be. A digitalizáció kulcsszerepet játszik az európai energiabiztonság megteremtésében, illetve a klímaváltozás elleni küzdelemben. Az Enlit Europe az energiaszektor meghatározó eseménye, amit idén Frankfurtban november 29. és december 1. között tartottak. A kiállításon mintegy 700 kiállító és 15 ezer látogató vett részt, és 500 előadó osztotta meg gondolatait az energiaszektor jelenéről és jövőjéről.

2022. december 9. 09:59

A vállalati felhasználók körében is egyre népszerűbbek az összehajtható telefonok

A Samsung bejelentette, hogy a vállalati felhasználásra értékesített Galaxy Z Fold és Galaxy Z Flip okostelefonok száma globálisan több mint kétszeresére nőtt az előző évhez képest. Az összehajtható okostelefonportfólióra szerződött vállalati ügyfelek A teljes évet tekintve várhatóan 16 millióra emelkedik majd a világszerte vállalati partnereknek kiszállított összehajtható telefonok darabszáma, amely 73 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. 

2022. december 8. 20:12

A Dell Technologies kutatása szerint a cégeket több katasztrófa érte idén, mint a korábbi években

A Dell Technologies legújabb megoldásaival tovább erősíti vezető iparági szerepét az adatvédelmi eszközök és szoftverek*1 terén, hogy segítsen az ügyfeleknek megvédeni az adataikat a helyszínen, a publikus felhőszolgáltatóknál és az edge-en. A Dell PowerProtect Data Manager egyszerűen használható fejlesztésekkel támogatja a multi-cloud adatvédelmet. A Dell fejlesztései a mesterséges intelligencián alapuló Zero Trust-architektúrák bevezetésével segítik megvédeni a cégeket a kibertámadások egyre növekvő veszélyeitől.

2022. december 8. 18:36

20 éves Magyarország legnagyobb boltszámú kereskedelmi rendszere

2002-ben írt alá szerződést egységes, integrált kereskedelmi rendszerének kialakításáról és bevezetéséről a CO-OP Hungary Zrt. a KFKI-Laurel konzorciummal. A projekt a maga 10 milliárd forintos becsült költségével akkoriban nemcsak idehaza, hanem a kelet-közép-európai régióban is óriási volumenűnek számított. A legkiterjedtebb magyar kiskereskedelmi lánc, a Coop mintegy 1500 boltjába vezette be a Laurel a megoldást, amely így méretében és komplexitásában is vetekszik a világ vezető integrált rendszereivel.

2022. december 8. 17:04

Két monitor egy állványon

A felhasználók monitorok felé támasztott igényei igen változatosak lehetnek az ergonómia és a felhasználói élmény szempontjából is. A hagyományos monitorállványok megfelelő beállítása gyakran problémás és időigényes folyamat, pedig a megfelelő magasságban és szögben elhelyezett képernyővel vagy képernyőkkel jelentősen javítható a felhasználó munkavégzés közbeni testtartása, ez pedig a hatékonysága mellett hosszabb távon a jóllétére is pozitív hatással lehet. 

2022. december 8. 15:41

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A világ legígéretesebb kiberbiztonsági vállalatai közé került a Clarabot

2022. december 6. 21:30

Lezárult a 2022-es ’Az Év Honlapja’ pályázat!

2022. december 2. 13:58

Innovatív építőipari vállalkozás vezetőit díjazta a FIVOSZ

2022. november 29. 12:39

December 1. éjfélig lehet nevezni 'Az Év Honlapja’ pályázatra!

2022. november 23. 09:55