Leghosszabb útjára készül a Solar Impulse 2

MTI Sajtóadatbank, 2015. május 6. 08:37

Eddigi leghosszabb útjára készül a Solar Impulse 2 napelemes repülőgép: Kínából egyhuzamban repül Hawaiira.

A világkörüli úton lévő repülőgépet vezető pilóta, André Borschberg elmondta, hogy csütörtökön tervezik az indulást a kelet-kínai Nankingból Hawaiira. A 8175 kilométeres utat öt nap és öt éjszaka alatt teszi meg a Solar Impulse 2, amelynek szárnyain több mint 17 ezer napelem van. Ezek hajtják a repülőgép motorját és töltik fel az elemeket az éjszakai repüléshez.

A Solar 2 márciusban indult világkörüli útjára Abu Dzabiból és Oman, India valamint Mianmar érintésével érkezett hat szakaszban Kínába. Útjának hetedik szakasza lesz a Csendes-óceán átszelése. Egyetlen korábbi szakasz megtétele sem tartott tovább 20 óránál, Hawaiira az út várhatóan 120 óra lesz.

"Ez lesz az eddigi legnagyobb kihívás abban az értelemben, hogy soha nem repültünk óceánok fölött - hangsúlyozta a 62 éves Borschberg.

 Vannak természetesen kérdőjelek a repülőgépet illetően, képes-e például ezzel a típusú energiával önállóan repülni. És persze ami a pilótát illeti, képes leszek-e éber maradni ezen a szakaszon, és vezetni a repülőgépet, képes leszek-e a saját energiámat a megfelelő szinten tartani - tette hozzá a pilóta, aki társával, Bertrand Piccarddal felváltva vezeti a Solar Impulse 2-t.

A repülőgép a Mount Everest magasságában, majdnem 9 ezer méteren fog repülni nappal, hogy a lehető legtöbb napfény érje, feltöltődjenek elemei, hogy minél több energiát tudjon tárolni. Éjszaka ezer méterre fog leereszkedni. A pilóta nagy hőingadozásnak lesz kitéve, mivel reggel akár 35 Celsius-fok is lehet a hőmérséklet, ami koraestére akár mínusz 20 Celsius-fokra is lehűlhet a nagy magasságokban. "Tél is, nyár is lesz mindennap a pilótafülkében - tette hozzá Borschberg, aki 25 évig katonai repülőgépeket vezetett a svájci hadsereg tartalékos pilótájaként.

Borschberg azt tervezi, hogy naponta nyolcszor 20 percet pihen, de ebben az időjárás vagy a turbulencia megakadályozhatja. A repülőgépen van "virtuális társpilóta, ami egy stabilizációs eszköz. Ez jelzést ad és felkelti őt, ha valamit váratlan történne a repülővel. A pilótafülke túl kicsi ahhoz, hogy felálljon, de az ülést vízszintesbe lehet hajtani, hogy lefekhessen és jógázhasson. Légzőgyakorlatokkal és meditációval akarja a pilóta segíteni szervezetét a hosszú úton.

A Solar Impulse 2 repülőgép szárnyainak fesztávolsága 72 méter, szélesebb, mint egy Boeing 747-es repülőgépé. A gép 2300 kilogramm, akkora súlyú, mint egy kis- vagy közepes méretű teherautó.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

2023. szeptember 29. 18:51

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38