Már a magyar Országház is bejárható a Street View-val

forrás: Prím Online, 2015. május 6. 10:29

A Parlament épülete megnyitotta kapuit az interneten. A magyarországi és külföldi érdeklődők a Street View segítségével királyok és államelnökök lába által koptatott vörös szőnyegen lépkedhetnek, és olyan turisták szeme elől elzárt helyiségekbe pillanthatnak be, amelyek Magyarország történelmét meghatározó tárgyalások és egyeztetések helyszínéül szolgáltak az elmúlt 110 évben. A magyar Országház olyan híres épületek sorába lépett be így, mint az Egyesült Államokbeli Fehér Ház, vagy a londoni Downing Street 10.

Az Országház alapterülete csaknem 18 000 négyzetméter, amely 2,5 focipálya nagyságának felel meg. Térfogata 473 000 köbméter, ahol 50 darab ötemeletes lakóház férne el. 29 kapun keresztül lehet bejutni az Országházba. Az épületen belül 10 belső világítóudvar, 13 lift és közel 200 iroda található. A helyiségeket végtelennek tűnő folyosórendszer köti össze. A Házban futó vörös színű szőnyeg csaknem 2,5 km.

A Street View segítségével a kíváncsiak végigsétálhatnak az Országház kevesek által látható folyosóin, és bejuthatnak az európai uniós csatlakozási tárgyalások egyik helyszínéül szolgáló Delegációs terembe, a Dunára néző, hatalmas erkéllyel rendelkező Vadász terembe és a Honfoglalás című festményt rejtő Munkácsy terembe is, amely jelenleg a miniszterelnök tárgyalójaként szolgál. Teljes díszkivilágításában csodálhatják meg a Díszlépcsőházat és a Kupolacsarnokot, ahol Európa egyik legépebben fennmaradt középkori eredetű tárgyegyüttesét a Szent Koronát, a jogart, az országalmát és a koronázási kardot is közelebbről szemügyre vehetik.

A fényképeket egy különleges, zsúrkocsiszerű eszközzel készítették. Ezt a nagyjából 60 kg-ot nyomó szerkezetet szerelték fel egy körbe forduló, 15 lencséből álló kamerával, ezt a termeken lassan áttolva készítették el a Street View fotókat.

 “Örömmel dolgoztunk azon, hogy a sokszor a világ legszebb parlamentjeként emlegetett magyar Országház akár a távolból is elvarázsolhassa a világ internetezőit a Street View segítségével” - mondta Heal Edina, a Google magyarországi vezetője. “Az, hogy különleges magyarországi helyszínek bekerülnek a Street View-ba, segítségére lesz mindenkinek, aki az ország történelmi és kulturális emlékeivel ismerkedne, vagy utazni szeretne. Épp úgy hasznos ez az idegenforgalomban dolgozóknak, a kulturális intézményeknek, városoknak, mint az ide látogató turistáknak, vagy éppen a pedagógusoknak és diákoknak.”

Nem szokványos eszközökre - hátizsákra, “zsúrkocsira” és triciklire - szerelt eszközökkel már több tucat történelmi, kulturális vagy idegenforgalmi szempontból fontos helyről készültek képek Magyarországon. Virtuális sétára indulhat így bárki a világon például a Mátyás-templomban és a Dohány utcai Zsinagóga belső tereiben, az Operaház nézőterén, a Tokaj-hegyaljaitörténelmi borvidék szőlőhegyein, az Egri várban, a Halászbástyán és a Budai várnegyedben, de a Fővárosi Állat- és Növénykertben, és a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben is. A magyarországi városokat, utakat pedig 2013 áprilisa óta lehet bejárni a Street View-val.

A Google Street View-ban 360 fokos panorámaképek keltik azt az érzést, mintha a valóságban is a város utcáin vagy éppen egy épület belsejében sétálna az ember. Körbe lehet fordulni, előre-, hátramenni, le- és felnézni néhány kattintással. Ehhez mindössze a Google Térképen a “Street View” nézetet kell választani. Azt, hogy hol elérhető az Street View, a Térkép alsó sarkában látható kis sárga bábu megmutatja: a bábut a térkép fölé húzva kék színnel megjelenik, merre lehet virtuális sétára indulni. A Parlamenthez hasonló különleges helyszínekről a Google Térkép Képek oldalán lehet galériákat nézegetni.

Kulcsszavak: Street View Google

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Maradjunk otthon – de játsszunk élőben!

A világjárvány második hullámának berobbanásával szinte minden országban korlátozásokat terveznek bevezetni, ami azt jelenti, hogy előbb-utóbb Magyarországon is változások lesznek. Négy fal között töltve az időt számos lehetőség van arra, hogy lekössük magunkat, szórakozzunk, vagy éppen olyasmit próbáljunk ki, amit eddig nem. Ez talán az egyik legjobb idő arra is, hogy kipróbáljunk egy-kettőt a legjobb élő kaszinó oldalak közül!

2020. szeptember 21. 16:41

Miért jobb az Eldorado, mint más piacterek?

A videojáték-piacok azok a helyek, ahol a világ minden tájáról érkező játékosok vásárolhatnak és eladhatnak játékon belüli pénznemeket, tárgyakat és fiókokat. Napjainkban a piacterek a pénzkeresés legjobb módját képviselik, mivel a játékosok értékes játékbeli tárgyaikat eladhatják azoknak a játékosoknak, akiknek szükségük van ezekre, és ebből meg is élhetnek.

2020. szeptember 21. 10:52

Szeptember 4-én érkezik az HBO GO-ra Ridley Scott sci-fi sorozata

Az HBO GO-ra érkező Ridley Scott sci-fi sorozat a nem is olyan távoli jövőben játszódik. Az emberiség kezdi uralma alá hajtani a világegyetemet. A gyarmatosítás korai szakaszában két android történetét követhetjük nyomon, akiknek az a feladata, hogy emberi gyerekeket neveljenek az egyik ismeretlen bolygón. A két androidnak – Apának és Anyának – komoly kihívással kell szembenéznie, amikor a növekvő kolóniát széteséssel fenyegeti egy vallási konfliktus. Az emberek hitének ellenőrzésre nehéz és hálátlan feladat.

2020. augusztus 19. 12:20

STRAND Fesztivál helyett SzabadSTRAND lesz Zamárdiban

Ma már tudjuk, hogy egyetlen zenei fesztivál se valósulhat meg 2020-ban itthon úgy, ahogyan megszoktuk, ahogyan vártuk. Ez alól a MOL Nagyon Balaton keretében tervezett zamárdi STRAND Fesztivál sem kivétel, amely augusztus 18-tól várta volna a közönséget. A szervezők SzabadSTRAND címmel az eredeti helyszínen, augusztus 19-22. között várják programokkal a közönséget. 

2020. augusztus 18. 20:13

Három dokucsatornát nyit meg nyár végén a UPC Direct

A UPC Direct a Viasat World médiavállalat három csatornáját is elérhetővé teszi minden előfizetőjének 2020. augusztus 14. és 31. között, így az adrenalinfüggők a Viasat Explore, a múlt kedvelői a Viasat History, a természetkedvelők pedig a Viasat Nature műsoraival – köztük számos premierrel – búcsúztathatják a nyarat. 

2020. augusztus 15. 10:12

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A vírusveszély miatt idén online rendezik meg a cégvezetők csúcskonferenciáját

2020. szeptember 21. 10:11

Virtuális nézőteret nyit a Budai Szabadtéri Színház

2020. szeptember 9. 12:11

Év Informatikai Vezetője díj 2020

2020. augusztus 27. 11:07

Early Bird kedvezménnyel indul ‘Az Év Honlapja’ pályázat

2020. augusztus 13. 14:58
online sportfogadás