Google-használat az érettségin - nem is olyan egyszerű

forrás: Prím Online, 2015. május 6. 15:44

Miközben itthon hétfőn megkezdődött az idei érettségi szezon, megjelent egy hír, miszerint Nagy-Britanniában engedélyeznénk a Google keresőrendszer használatát az érettségi vizsgákon. A felvetést természetesen nem ellenezik a diákok, ahogyan egyes oktatási szakemberek sem. Mások viszont azt állítják, a keresőrendszer használatának engedélyezése a megmérettetéseken a brit gyerekek butulásához vezetne. Péterfi Rita oktatáskutató szerint a célirányos keresés egyáltalán nem egyszerű műfaj.

A világ egyre inkább abba az irányba mozdul el, hogy a diákoktól nem a tényekre vonatkozó ismereteket kérik számon a vizsgákon, hanem fontosabbnak tartják megtanítani azt, hogy lássák az összefüggéseket, tudják, hogy miben, hol érdemes keresni, mi a releváns információ, és milyen forrásokra lehet támaszkodni, magyarázta Péterfi Rita. Nagy-Britannia ebbe az irányba szeretne elmozdulni, de az oktatáskutató úgy véli, mielőtt engedélyeznék a Google használatát a vizsgákon, társadalmi vitákat tartanak majd róla, és tesztelni is fogják.

Péterfi Rita szerint a hír hallatán nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni, hiszen a netes kereső vizsgákon történő használatakor jóval többről lesz szó pár egyszerű kattintásnál. Évek alatt kell a diákokkal elsajátíttatni, hogy miben, hogyan érdemes keresni. Azt szokták mondani, hogy a keresőbe beütött kifejezés az interneten fellelhető információ körülbelül tíz százalékát hozza le. Ha egy témában valaki el akar mélyülni, például szakdolgozat-íráskor, fontos, hogy a diákok ismerjék az adatbázisokat, tudjanak célirányosan keresni.

A szakember szerint az ötletgazdák legfőbb célja az, hogy rávezessék a diákokat az internet adta lehetőségek minél szélesebb körű kihasználására – ezzel együtt természetesen a vizsgarendszer is változhat. Péterfi Rita hozzátette: mindez a tanároktól is nagy előkészületeket és többlet-felkészülést igényel majd, és a vizsgakérdések jellege is teljesen meg fog változni. A szakember hozzátette: az oktatásnak is igazodnia kell az élethez, s élet-közelibbé kell tenni a számonkérés módját is.

Péterfi Rita beszélt arról is, hogy legfiatalabb generáció csak a világháló egyes területein járatos. Bár a gyerekek nagyon sok időt töltenek a számítógép előtt, a magyar diákok mindössze öt százaléka tudja magas színvonalon használni az internetet.

Forrás: Kossuth Rádió, Közelről / hirado.hu

Kulcsszavak: Google oktatás

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan lopják el adatainkat a hackerek és mire figyeljünk jelszókezelő vásárlásakor?

2023. május 31. 15:40

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39