A Telekom a hálózati fejlesztésekre koncentrál az idén

MTI Sajtóadatbank, 2015. május 13. 14:21

Mind a vezetékes, mind a mobilhálózat fejlesztése meghatározó lesz a Magyar Telekom tevékenységében a következő időszakban - mondta a társaság gazdasági vezérigazgató-helyettese sajtótájékoztatón szerdán Budapesten.

Szabó János hozzáfűzte: arra törekszik a társaság, hogy tovább növelje az ügyfelek elégedettségét, így megtartsa ügyfélkörét, illetve tartós növekedési pályán tartsa a céget.

 

Az első negyedév eredményei között biztatónak értékelte, hogy a társaság bevétele, valamint a kamatok, adófizetés és értékcsökkenési leírás előtti eredménye (EBITDA) is nőtt, készpénztermelő képessége (cashflow) pedig 10 milliárd forinttal javult, bár továbbra is negatív. A Telekom nettó eredménye ugyanakkor 48,1 százalékkal, 2,5 milliárd forintra csökkent a tavalyi első negyedévhez képest.
 

A vezérigazgató-helyettes megismételte azt a célkitűzést, hogy az újgenerációs vezetékes hálózat fejlesztésének felgyorsításával az idén 440 ezer háztartást szeretnének elérni a szélessávú szolgáltatásokkal, így év végére mintegy 2,2 millió háztartásra nő a vállalat nagysebességű vezetékes internet lefedettsége. A mobil szélessávú, 4G/LTE fejlesztés is folytatódik, és az idei év végére a mostani 84 százalékról 97 százalékra növekszik a lefedettség.
 

Szabó János beszélt arról is, hogy a társaság augusztustól kilép a lakossági gázszolgáltatási piacról, de az üzleti előfizetőket továbbra is megtartja, utóbbi a szegmensben továbbra is értékteremtő a vállalat jelenléte. A lakossági szolgáltatás megszüntetését a megváltozott piaci környezettel indokolta, amely miatt hosszútávon már nem fenntartható az árelőny, amit az előfizetőknek nyújtani tudtak. Hozzátette, hogy a villamosenergia-szolgáltatás területén is vizsgálják a további lehetőségeket, de döntés erről egyelőre nincs.
 

A Magyar Telekom kedden tette közzé a 2015. első negyedéves gazdálkodási eredményeit: a csoport konszolidált  bevételei 3,3 százalékkal, 156,96 milliárd forintra nőttek, míg a társaság részvényeseire jutó adózott eredmény 48,1 százalékkal, 2,5 milliárd forintra csökkent. Az EBITDA eredmény 4,8 százalékkal emelkedett, 42,5 milliárd forint lett.
 

A Telekom kissé lefelé módosította idei árbevétel-előrejelzését: a tavalyival megközelítőleg azonos árbevételt vár, míg az év elején nulla és 3 százalék közötti növekedést jelzett előre. A változás oka, hogy a társaság az idén augusztustól kilép a lakossági gázpiacról, továbbá az üzleti energiaszolgáltatásra a második félévben vegyesvállalatot alapít, amelynek eredményeit a jövőben nem konszolidálja.

Kulcsszavak: Magyar Telekom +céginfo

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak a digitális marketingről szóló legjobb szakdolgozatok

2023. március 27. 12:43

Az Alzánál egyszerűbb lett az áruvisszaküldés és a reklamáció

2023. március 21. 09:59

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08