mateking.hu: matektanulás szórakozva

forrás: Prím Online, 2015. május 20. 12:22

A matematika oktatásának egyik legnagyobb problémája az, hogy nem képes kialakítani a megfelelő szemléletet, hogy mit miért csinál az ember egy probléma megoldása során. A legtöbb oktatási megoldás eredményeket vagy módszereket közöl, valójában azonban nem a végeredmény, hanem a végeredményhez való eljutás és az ehhez szükséges módszerek kiválasztása jelenti a valódi kérdést. Ennek a weboldalnak a célja, hogy letisztult, egyszerű példákon és történeteken keresztül magyarázza el a matematikát.

A KONCEPCIÓ

 

Az utóbbi években egyre elfogadottabbá válik az az álláspont, hogy az oktatás hatékonysága úgy növelhető, ha az emocionális töltetet adunk a szokásos tanár-diák kommunikációnak. Vagyis az oktatás tulajdonképpen a szórakoztatóipar része, a jó tanár nem tényeket, hanem történeteket mesél a diákjainak és ezek a történetek tölthetők meg később tényekkel. A matematika oktatásának egyik legnagyobb problémája az, hogy nem képes kialakítani a megfelelő szemléletet, hogy mit miért csinál az ember egy probléma megoldása során. A legtöbb oktatási megoldás eredményeket vagy módszereket közöl, valójában azonban nem a végeredmény, hanem a végeredményhez való eljutás és az ehhez szükséges módszerek kiválasztása jelenti a valódi kérdést. Ennek a weboldalnak a célja, hogy letisztult, egyszerű példákon és történeteken keresztül magyarázza el a matematikát.

A MEGJELENÍTÉS

 

A weboldalon oktató képsorok formájában történik az oktatás. Ezek egyfajta diaképek, de ellentétben a hagyományos PowerPoint-szerű diákkal itt általában 100-150 képkocka van képsoronként és apró lépésenként folyamatosan átalakuló képet lát a felhasználó, mintha egy film képkockáit nézné. A hagyományos PowerPoint-szerű diák olyanok, mintha egy futóversenyről két képet mutatnánk be, az egyik a rajt a másik a cél, amiből nem derül ki szinte semmi. Ezek a képsorok nem a végeredményt mutatják be, ami egy matematikai probléma megoldásánál lényegében mellékes, hanem az ahhoz vezető utat. Ezt az a sajátos felfogás teszi lehetővé, hogy a képsorok képkockái nagyon apró részleteiben mutatják be a megoldás lépéseit rávilágítva a lépések okára és következményére.

A képkockák nagy száma miatt mérföldkövek teszik lehetővé a gyorsabb lépkedést, ha valaki számára az adott rész már ismert és csak nagyobb léptekben szeretné átfutni.

 A STÍLUS

 

A képsorok minimalista stílusban készülnek el, a magyarázó szövegek mérete és száma is a lehető legkevesebb, minden lehetséges helyen ábrák és színek szemléltetik a magyarázatokat. A minimálisan megjelenő szövegek stílusa rendkívül közvetlen, szinte meseszerű, nagyon erős hasonlatokkal és képekkel, ami segít feloldani a matematika okozta stresszt és így könnyebb befogadni a tartalmakat. A matematikai kifejezések gyakran úgy jelennek meg a szövegben, mint élő szereplők, például itt jönnek ezek a mátrixok, vagy lássuk mit akar ez a képet, stb.

AZ ELÉRÉS

 

A képsorok weboldalon keresztül érhetők el magyar nyelven a www.mateking.hu oldalon, angolul pedig a www.mathsplain.com oldalon. Az oldalak reszponzívak, mobil nézetük kialakításánál különösen törekedtünk a nagyon könnyű kezelhetőségre és a jól átlátható struktúrára.
 

Kulcsszavak: matematika oktatás

Oktatás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Piacképes szaktudás versenyképes fizetésért

A T-Systems Akadémia idén indítja el először az SAP Akadémia modulját, melynek keretében 10 junior SAP tanácsadó és 10 junior SAP fejlesztő képzése kezdődik meg szeptemberben. Olyan frissdiplomásokat és pályamódosítókat várnak, akik a nemzetközi munkaerőpiacon is keresett tudást kívánnak szerezni. A T-Systems Akadémia amellett, hogy egyedülálló képzést nyújt, versenyképes fizetést biztosít a hat hónapos oktatás idejére is. A jelentkezésre 2019. június 18. és július 2. között van lehetőség.

2019. június 19. 16:06

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Több mint 1000 milliárd forintot költenek el Magyarországon az e-kiskereskedelemben

2019. június 4. 11:26

GKI e-TOPLISTA: Magyarország legnagyobb forgalmú webáruházai

2019. május 28. 12:05

A Vodafone bemutatta, mire képes Budapest első állandó 5G bázisállomása

2019. május 23. 15:50

Magyarország első állandó, élő 5G bázisállomását indította el a Vodafone Zalaegerszegen

2019. május 20. 11:20
online sportfogadás