Digitális régészek készítik az elpusztult műkincsek 3D-s képeit

MTI Sajtóadatbank, 2015. május 21. 08:29

Közösségi összefogással összegyűjtött fotók segítségével, önkéntesek munkájával készül el természeti katasztrófák és katonai konfliktusok során lerombolt és megsemmisült történelmi emlékek 3D-s képe.

A nepáli földrengés és az iraki harcok számos pótolhatatlan történelmi emléket semmisítettek meg. Önkéntesekkel is dolgozó "kiberrégészek" munkájának köszönhetően azonban néhány kattintással elérhető az egyedülálló kincsek színes, háromdimenziós képe.

Két kutató, Chance Coughenour és Matthew Vincent egy az Európai Unió által támogatott, a kulturális örökségek digitális dokumentálását, megőrzését és védelmét célul kitűző ösztöndíjprojekt (Initial Training Network for Digital Cultural Heritage) keretében látott hozzá az értékek megőrzéséhez az utókornak. Ehhez a közösségi összefogás erejét használták fel: a műemlékek digitalizálásához fotókat gyűjtöttek és a fotogrammetria technikáját alkalmazták a térhatású képek megalkotásához.

 



A fotogrammetria a modern kulturális örökségvédelmi projektek egyik népszerű módszere, amely egy szoftver segítségével több kétdimenziós fotóból állít össze háromdimenziós képet. "Hihetetlenül hasznos technológia, hiszen egy egyszerű digitális fényképezőgép képeiből 3D-s modellt alkot. Ha elég fotót találunk a tönkretett művekről, megmenthetjük őket a kibertérben" - idézte Vincent szavait a BBC News.

A munka a Moszuli Régészeti Múzeum kincseivel kezdődött: a Mosul Project keretében bárki feltölthette az egykor a múzeumban készített fotóit, melyek közül önkéntesek kiválogatták a használhatókat, a megfelelő szakértelemmel rendelkezők pedig hozzáláttak a kincsek "újraépítéséhez" a kibertérben. A felhívásra több mint 700 fotó érkezett, 543 ábrázol közülük műkincseket. A projekt honlapján ennek köszönhetően 15 háromdimenziós rekonstrukció látható.

Bár az eredmény nem teljesen egyezik meg azzal, amit a tudósok akkor készíthettek volna, ha speciális eszközökkel beszkennelhetik az alkotásokat, de a modellek így is a digitális mentőmunka lenyűgöző példái.

 



"Sajnos soha nem fogjuk megtudni, mennyire pontosak ezek a digitális másolatok, mert az eredetiek megsemmisültek. Nincsenek meg a szükséges paraméterek ahhoz, hogy megállapítsuk, mennyire hitelesek a modellek" - mondta el Matthew Vincent.

Vincent és kollégái attól tartanak, további veszteségekre kell számítani. Jelenleg az UNESCO világörökségi listáján szereplő kelet-szíriai Palmüra romvárost fenyegeti a pusztulás veszélye, ott ugyanis napok óta heves harcok folynak az Iszlám Állam dzsihadista szervezet harcosai és a szíriai kormányerők között.

A kutatók szerint ezért a jövőben munkájukat tudatosabban és proaktívabban kell végezniük. A digitális modellek elkészítése után Vincent javaslata szerint fizikailag is rekonstruálhatják az értékes kincseket 3D-s nyomtatás segítségével, ami nemcsak pótolhatja az elveszített kincseket, de a sérülékeny, egyébként nem kiállítható műtárgyakat is helyettesítheti a nagyközönség előtt.

Prim.hu - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Eldőlt, hogy kik képviselik Magyarországot a Nemzetközi Informatikai Csapat Diákolimpián

Két magyar csapat jutott tovább a Szíriában megrendezésre kerülő Nemzetközi Informatikai Csapat Diákolimpiára (IIOT). A világverseny nemzeti előválogatójaként szolgáló Kódkupát március 10-én rendezte meg a Neumann Társaság az Algo Pro Club és a Budapesti Fazekas Mihály Gimnázium együttműködésével. A hiánypótló csapatverseny nagy hangsúlyt helyez a csapattagok közötti kooperációra, ami a vállalati munkakultúrára is felkészíti a fiatalokat.

2024. március 20. 16:03

MI festőrobot szórakoztatta a nézőket a Magyar Ifjúsági Robot Kupán

Az előző évek közkedvelt versenyszámaival, így többek közt a robotszínházzal, robotfocival és a menekítő robotok mérkőzésével zajlott le a 17. Magyar Ifjúsági Robot Kupa (MIRK) Nyíregyházán. A versenyt a Neumann Társaság megyei szervezete, a Nyíregyházi Egyetem és a Magyar Robot Kupa Alapítvány szervezésében, a Neumann Társaság kiemelt szakmai támogatásával bonyolították le.

2024. március 12. 19:17

Újabb Apple Premium Partner üzlettel erősít az iSTYLE a Westendben

Az iSTYLE, az Apple termékek vezető hazai viszonteladója, a mai napon megnyitotta második Apple Premium Partner üzletét a Westend City Centerben. A lépés fontos mérföldkő az iSTYLE életében, hiszen az új flagship store árukínálata, magasan képzett munkatársai és minőségi szolgáltatásai még közelebb hozzák az ikonikus Apple Store-ok vásárlási élményét a hazai közönséghez.

2024. március 8. 18:00

Google atombomba: kombinált Core, Spam és HCU algoritmus frissítés egyszerre

A Google a tegnapi napon bejelentette, hogy több intézkedést is bevezet, amelyek célja a keresési eredmények minőségének javítása.

2024. március 6. 14:39

Átadták a Marketing Diamond Awards győzteseinek járó díjakat

Február 7-én, a MARKETING TRENDFORUM keretén belül, az ETELE CINEMA-ban rendezett eseményen adták át a Marketing Diamond Awards 2023-as elismeréseit. Idén a Pentacom lett az „Az Év Ügynöksége”, míg a Billingo Technologies Zrt. érdemelte ki az „Az Év Vállalata” díjat. A 34 tagú, meghatározó hazai hirdetőkből és ügynökségi szakemberekből álló zsűri szavazatai alapján „Az Év Marketingnagykövete” címet a Kiszervezett Marketing kapta. 

2024. február 14. 12:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05