Új domainek élesztik újjá a régi spameket

forrás: Prím Online, 2015. május 22. 15:22

A Kaspersky első negyedéves spam és adathalász elemzéséből kiderül, hogy a releváns közösségek és szervezetek számára, 2015 januárjában indított új felső szintű domainek a spammerek kedvenceivé váltak. Az új domainek eszközt kínálnak a kéretlen és törvénytelen reklámkampányok megvalósításához.

Spam és adathalász statisztika

·      A spamek aránya az e-mail forgalomban 2015 első negyedévében 59,2 százalék volt, ami 6 százalékponttal kevesebb, mint az előző negyedévben.

·      Az Amerikai Egyesült Államok megőrizte vezető spamforrás pozícióját 14,5 százalékkal.

·      A Kaspersky Lab termékei 50,077,057 esetben riasztottak adathalászat észlelése miatt, amely 1 millióval több, mint az előző negyedévben.

·      Az összes regisztrált adathalász incidens során a pénzügyi szervezetek voltak a leginkább érintettek, 37,06 százalékos értékkel.

 


 

Új domain csalások

 

Az új felső szintű domain (gTLD) regisztrációs program lehetőséget ad a szervezetek számára, hogy maguk választhassák meg a tevékenységükhöz és a weboldalukhoz illő domain zónát. Például a munkaerő közvetítéssel foglalkozó weboldalak használhatják a .work domain nevet, míg a tudományos témájú honlapok választhatják a .science tartományt. Az új gTLD program által nyújtott üzleti lehetőségeket az internetes közösség lelkesen támogatta, és az új domain nevek regisztrációja már folyamatban van.

 

A spammerek és kiberbűnözők is gyorsan reagáltak az új trendre, amelynek eredményeként az új domain zónák azonnal a hirdetési spam, adathalász és rosszindulatú e-mailek nagyvolumenű terjesztésének központjává váltak.

 

A Kaspersky Lab szerint az e-mail forgalom megfigyelése alapján látható, hogy az új tartományokból küldött spam levelek száma jelentősen növekedett 2015 első negyedévében.

 

A .work domainekről küldött e-mailek általában különböző munkákra keresnek jelentkezőket, többek között a háztartásokkal kapcsolatos karbantartási munkákra, építőipari tevékenységekre, valamint berendezések telepítésére. Másrészt, sok üzenet a .science domain alól érkezett, amelyek főként oktatási intézményeket reklámoztak. De 2015 első negyedévében sok e-mail érkezett színekről elnevezett domainekről is (.pink, .red vagy .black), amelyeket gyakran ázsiai társkereső oldalak népszerűsítésére használtak.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Mától rendelhetők az Apple legújabb termékei

Nem omlik össze az ekereskedelem: egy év haladék az erős ügyfélhitelesítésre

2019. szeptember 11. 08:34

A budapesti ITU Telecom World kulcsszava az 5G

2019. szeptember 9. 23:51

Az ESET az egyetlen kihívó a végpontvédelem területén

2019. szeptember 3. 13:26

30 év a hazai KKV vállalkozások fejlesztéséért

2019. szeptember 1. 13:27
online sportfogadás