Mindhárom német mobilszolgáltató indult a frekvenciatenderen

MTI Sajtóadatbank, 2015. május 28. 14:32

Mindhárom németországi mobilszolgáltató - a Deutsche Telekom, a Vodafone Deutschland és a Telefónica O2 - indult a negyedik generációs (4G) széles sávú mobil-internetszolgáltatási frekvenciatartomány tenderén.

Elemzői várakozások szerint az államkassza legfeljebb 4 milliárd euró bevételre tehet majd szert a frekvenciatartományok értékesítésével, lényegesen kevesebbre a 3G frekvenciatartományok tenderén 2000-ben befolyt 50,8 milliárd eurónál. Akkor hat szolgáltató harcolt a frekvenciatartományokért, szemben a mostani hárommal.

"Nagyjából egyenlő részesedéssel rendelkező három piaci szereplővel állunk szemben" - mondta Antonios Drossos, a finn Rewheel távközlési piackutató és tanácsadó vállalat alapító tagja. "Ilyen felállásban egyikük sem lesz igazán hajlandó feleslegesen nagy összegeket fizetni többlet-frekvenciatartományért. A status quo mindegyiküknek nagyon is megfelel" - mutatott rá.

 

A Telefónica az E-Plus 8,6 milliárd eurós tavalyi felvásárlása után 42 millió, a Deutsche Telekom 40 millió, a Vodafone Deutschland pedig 33 millió előfizetővel rendelkezik.

Az Arthur D. Little tanácsadó vállalat várakozásai szerint az értékesítésből befolyt összeg legfeljebb 20-30 százalékkal haladja majd meg az 1,5 milliárd eurós minimumot.

A mostani tenderen a mobilszolgáltatók számára Európában elsőként nyílik lehetőség a digitális átállást megelőzően az analóg regionális tévéadások közvetítésére használt 700 megahertzes frekvenciatartomány kiaknázására. Az alacsonyabb frekvenciatartományban a nagyobb hullámhosszú elektromágneses jelek nagyobb távolságra jutnak el és mélyebben hatolnak be épületekbe a mobilszolgáltatók által jelenleg használt nagyfrekvenciás tartományoknál.

A német kormány a frekvenciatartomány értékesítésből befolyt összeget a vezetékes széles sávú internet fejlesztésére fordítja.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az Alzánál egyszerűbb lett az áruvisszaküldés és a reklamáció

2023. március 21. 09:59

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08

DEUTSCHE TELEKOM innovációk az idei Mobil Világkiállításon

2023. február 28. 12:48