Modern térinformatika: agráriumtól a várostervezésig

forrás: Prím Online, 2015. május 29. 14:35

Két napra a Debreceni Egyetemen gyűlik össze a magyarországi térinformatikai szakma elitje, hogy a VI. Térinformatikai Konferencián és Szakkiállításon ismerkedjenek meg a rohamosan fejlődő szakterület legújabb eredményeivel. A május 28-29-én a Debreceni Egyetem szervezése mellett megvalósuló konferencia legfontosabb célja a potenciális felhasználók számára testközelből bemutatni, hogy a térinformatikai módszerek alkalmazásával miként tehetők gyorsabbá, hatékonyabbá és olcsóbbá a tervezési, mérési és ellenőrzési feladatok a közszolgáltatások területén és a különböző gazdasági szektorokban. A legkorszerűbb méréstechnikai megoldásokra épülő technológia egyszerre segítheti az állami és önkormányzati szféra működését, valamint javíthatja egyes gazdasági szektorokban a magyar vállalkozások piaci lehetőségeit a hagyományos technológiát alkalmazó versenytársaikkal szemben.

A vízügy- és az árvízvédelem, a tömegközlekedés, a várostervezés, a környezetvédelem, a mezőgazdaság és az erdészet lehet – egyebek mellett – a legfőbb nyertese a korszerű térinformatikai módszerek megjelenésének és gyors elterjedésének. A technológiában rejlő lehetőségek ismertebbé tétele, valamint a szakterület legújabb eredményeinek és fejlesztéseinek a bemutatása a legfontosabb célja a VI. Térinformatikai Konferenciának és Szakkiállításnak, amelyet május 28-29-én rendeznek meg a Debreceni Egyetemen.

 


„Az előző évek sikerének köszönhetően a konferencia mára a magyar térinformatikai szakma legelismertebb eseményévé nőtte ki magát. A kétnapos rendezvényen a tudományos kutatók mellett a gyakorló felhasználó szakemberek, valamint a térinformatikai alkalmazásokhoz szükséges hardvereket és szoftvereket gyártó és forgalmazó cégek is bemutatkozási lehetőséget kapnak” – mondta el Prof. Lóki József, a Debreceni Egyetem egyetemi tanára.

 

A térinformatika, avagy Geographic Information System (GIS) legfontosabb alapelve, hogy informatikai eszközök segítségével térképezi fel a legkülönbözőbb térbeli objektumok közötti kapcsolatokat, amelynek révén a vizsgált területekről a korábbi módszerekkel elképzelhetetlen részletességű és pontosságú háromdimenziós térképeket képes alkotni.


Az eljárás a legkülönbözőbb területeken teheti hatékonyabbá a tervezési, a mérési, vagy éppen az ellenőrzési feladatok elvégzését. Így például a GIS alkalmazások egyszerre segíthetik az ár- és belvízvédelem területén az aktuális vízállási helyzet nyomon követését és az esetleges kritikus védekezési pontok feltárását, vagy például a tömegközlekedésben az egyes járatok és megállóhelyek sűrűségének optimalizálását. Az állami ellenőrző szervek a térinformatika segítségével követhetik leghatékonyabban nyomon azt is, hogy a mezőgazdaságban az egyes parcellákon milyen művelést alkalmaznak, az erdőterületek hogyan változnak, illetve tárhatják fel az esetleges környezetszennyezéseket.


Az egyes gazdasági szektorokban széles térinformatikai eszköztár vethető be a gazdaságosság javítása érdekében is. Az egyik legnagyobb felhasználó szektor az agrárium, ahol a GIS segítségével a korábbinál egyszerűbben és pontosabban követhető nyomon például a földterületek nedvességtartalma és öntözési igénye, az egyes növénybetegségek elterjedtsége, vagy éppen becsülhetők meg előzetesen a várható terméseredmények.


Egyre többen alkalmazzák a magyar agrárszektorban a legkorszerűbb, GPS-alapú méréstechnikai megoldások alkalmazására épülő ún. precíziós gazdálkodási technológiát is, amely az európai uniós piacon belül 5-10 százalékos pillanatnyi versenyelőnyt biztosít az új technológiát már bevezető magyar vállalatoknak a kihívásokra lassabban reagáló versenytársaikkal szemben.


A térinformatikai módszerek rohamos terjedésében kulcsszerepe van a személyzet nélküli, távirányítós járművek, az ún. drónok megjelenésének, illetve felhasználhatóságuk gyors bővülésének. Ma már a légi drónokat széles körben használják a felszíni térképezés segítésére, de megjelentek a a kifejezetten a talaj, vagy a víztestek vizsgálatára kifejlesztett földfelszíni, vagy a vízen mozgó pilóta nélküli eszközök is. A drónokra épülő technológia elsősorban a viszonylag kis kiterjedésű, lokalizált felmérési és monitoring feladatokra nyújt költséghatékony megoldást a „hagyományos”, lézerszkennelési és légifényképezési technológiák kiegészítéseként.


„A vízfelszín alatti térképezési feladatok elvégzésére korábban minden esetben emberi személyzet irányította csónakokra volt szükség, amelyek helyszínre juttatása csak trélerrel volt megoldható, s a járműveket csak vízi jártassági engedéllyel rendelkező személyek vezethették. Ezzel szemben a korszerű vízidrónok elférnek bármilyen személygépkocsi csomagtartójában, így szállításuk – ellentétben a csónakszállítással – nem igényel utánfutót” – fogalmazott Stenzel Sándor, a Geodézia Zrt. tanácsadója.

 

A szakember szerint a kisméretű vízidrónok gyorsan összeállíthatók és vízre tehetőek, akár olyan szakaszokon is, melyek járművel és trélerrel meg sem közelíthetők. Emellett képesek olyan „szűk” vagy veszélyes vízfelületen is dolgozni, ahol a csónakok nehézkesen mozognának, miközben az eszközök működtetése balesetvédelmi szempontból is alacsonyabb besorolású, mint a korábban alkalmazott motorcsónakos mérőrendszereké.

A konferenciáról további információ található, illetve a korábbi években megjelent konferenciakötetek az alábbi címről tölthetők le:
http://geogis.detek.unideb.hu/TKonferencia/2015/index.php?lang=hu
 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Európában is kiemelkedő a hazai e-kereskedelem bővülése 2021-ben

Magyarország e-kereskedelmi piacának forgalma bővült a legnagyobb mértékben Észtország után Európában. A növekedés mintegy 29%-ot tett ki és ezzel a hazai piac meghaladta a 1200 milliárd forintos szintet. – derült ki a Future Trade Budapest konferencián.

2022. május 25. 09:47

A jelenlegi 2-3-szorosára kellene gyorsítani az épületfelújítások ütemét Európában

A klímavédelem érdekében a beruházási prioritások sürgős átgondolására és határozottabb közös fellépésre szólítja fel a Világgazdasági Fórum (WEF) napokban zajló davosi találkozóján a résztvevőket a Schneider Electric. Az energiamendzsment és ipari automatizálási megoldások területén vezető multinacionális vállalat Fenntarthatósági Kutatóintézetének friss elemzése szerint a jelenlegi 2-3-szorosára kellene gyorsítani az épületfelújítások ütemét Európában, hogy sikerüljön elérni a Párizsi Megállapodásban megfogalmazott célokat. 

2022. május 24. 21:17

5G drónok segítségével forradalmasítja az egészségügyet a Vodafone

5G hálózathoz csatlakozott drónok szállítják az előkészített gyógyszereket a Düsseldorfi Egyetemi Kórház épületei között a hatékonyabb ellátás érdekében. Elsőként a drónok tápszert szállítanak a központi raktárból a gyermekosztályra. A jövőben mindennapossá válhat, hogy drónokra bízzák az egészségügyi transzfert, ha nehezen megközelíthető, távoli vagy veszélyes helyekre kell gyógyszereket szállítani. Az ilyen típusú repülések biztonságához kulcsfontosságú a repülési adatokat rendkívüli gyorsasággal és minimális késleltetéssel továbbító 5G hálózat.

2022. május 24. 19:40

A Széchenyi István Egyetemen elindult a Huawei több tízmillió forintos ösztöndíjprogramja

Az UNESCO Felsőoktatási Világkonferenciája alatt jelentették be Barcelonában, hogy a Huawei Technologies Hungary globális egyetemi együttműködési programjába bekerült a győri Széchenyi István Egyetem. A SEEDs ösztöndíjprogram célja a tehetséggondozás, valamint az 5G ipari felhasználásával – például a vasúti logisztika, a gyártás és a raktározás területén – kapcsolatos hallgatói kutatások támogatása. A több tízmilliós forintos ösztöndíjalap olyan hallgatói projektekre is fordítható, amelyek magában foglalják a tesztalkalmazások fejlesztését is, többek között a Huawei saját operációs rendszerére, a Harmony OS-re. 

2022. május 24. 16:31

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ismét a „Megbízható Munkaadók” között az SAP Hungary

2022. május 25. 12:15

Mindkét magyar csapat bronzérmes lett a Nemzetközi Informatikai Csapat Diákolimpián

2022. május 23. 19:40

Témanapot tart a Neumann Társaság az úttörő magyar számítógépépítőről

2022. május 16. 11:18

Példátlan szövetségre lépett két globális vállalat

2022. május 10. 15:35